用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有人打算等小朋友足五歲自修考劍英starter 嗎 ?? 分享下 ...
go

有人打算等小朋友足五歲自修考劍英starter 嗎 ?? 分享下點教

我仔仔現在四歲半, 打算足五歲試下自己報考劍英starter, 有家長打算這樣做嗎?? 有沒有過來人試過 ??
想係度大家分享下點樣教小朋友應考這個試, 因為個人覺得為了這個試去讀出面的英文course 沒有太大意思, 只想從考試中看看平日教小朋友的英文情況
我暫時剛開始跟仔仔看voca list 的voca, 跟主題看, 要他全部讀一 次, 以及能夠認讀. 跟他玩一個剪貼遊戲, 即圖和字分開, 然後要match with.
暫時最大問題是串字, 四歲多要串字真的有點難, 我又不想硬要他每天串多少字, 而且數量真是太多. 有沒有媽咪有好策略
最近跟他做了一份starter 練習, 發現他真的全部識做 (串字例外), 認圖tick/cross, 以及看圖yes/no部份全對, 而問答部份, 他懂得自己看問題, 但寫不出 (也是串字問題), 只有串字部份做不到.
想在這裏大家分享下在家train 劍英策略, 有人可以分享嗎 ?

as I know, there is an age restriction for taking the exam. (Not less than 5)

其實英文串字好容易,我個女4歲已經串到6百幾個字,宜家5歲已經串過千字,平時同佢睇書時串,要佢串的字會寫低本簿到,要佢自己串左佢,得閒我會拎出黎問下佢,佢本簿已經寫左50幾頁(每頁有30多個字),英文最易教,中文就難D.

BBR,

小朋友幾大可以教佢串字呀?  不過我女女仲未識26個字母.

原帖由 BBR 於 09-1-14 15:47 發表
其實英文串字好容易,我個女4歲已經串到6百幾個字,宜家5歲已經串過千字,平時同佢睇書時串,要佢串的字會寫低本簿到,要佢自己串左佢,得閒我會拎出黎問下佢,佢本簿已經寫左50幾頁(每頁有30多個字),英文最易教,中文就難D. ...