用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇報協恩K1面試?
樓主: bbkellybb
go

有冇報協恩K1面試? [複製鏈接]

HI Lovelybb06

其實你要change既係禮貌就夠了.... 以玩形式.....
我同我女女....開頭佢都係答我正確answer嫁...日子耐左...
佢覺得悶..會玩野...就由得佢.....如你問佢叫咩名..佢會講第2個名/幾多歲..又會話7歲...咁就照玩啦....不過我一定要佢做足...講老師早晨...送禮物比佢時..講多謝...走時講88 & 拍椅.....就夠。

小朋友好醒嫁 ...當佢interview時...佢一定會講真名..真說話比老師知嫁....(因為我見我女女係咁) 所以唔洗擔心。

最後...最好你選擇臨訓前同佢玩10分鍾..........
因為通常小朋友唔願訓覺,咁有時你叫佢去訓覺,
佢就會好主動話:仲未玩老師wow...咁就唔玩唔得啦...
呵呵!!!!!
真係wok嫁....我依家全部面試完畢....呀女仲每晚叫我同佢玩...呵呵...我開始有d煩....不過都要陪佢玩啦!!!!!!!

最後:祝各位小朋友能夠入到心儀既幼稚園。

你呢個方法好好呀!
我會參考!

原帖由 mmmng 於 09-1-21 09:48 發表

其實你要change既係禮貌就夠了.... 以玩形式.....
我同我女女....開頭佢都係答我正確answer嫁...日子耐左...
佢覺得悶..會玩野...就由得佢.....如你問佢叫咩名..佢會講第2個名/幾多歲..又會話7歲... ...

大家分享下 ~~ 起碼呀女算是成功例子!!!

加油 !!!!!!!!!!!!!

佢覺得悶..會玩野...就由得佢.....如你問佢叫咩名..佢會講第2個名/幾多歲..又會話7歲... ...

Hi mmmng,

多謝你的建議呀! Thanks!

Hi mmmng,

有樣野想請教你:

你說每晚都同佢玩這個遊戲玩10分鐘, 如果只係訓練佢有禮貌, 可以玩噤耐的嗎?  請問你會唔會次次問佢一d概念的問題, 例如顏色, 形狀...等?

HI LovelyBB

過情如下 :

女 : 老師早晨
媽: 請坐
媽:你叫咩名呀  ?
女 : xxx
媽:幾多年歲呀 ?
女: xxx
媽 : 男孩子or女孩子 ?

跟住就玩玩具 問 : 顏色 / 形狀 / 動物 ...etc...
拿出一些物品 問 : 咩黎嫁 ( 如牙刷/書/杯...etc
要問埋咩用途..etc... )

最後準備一粒糖送比佢 ( 要佢講多謝 )

媽 : 問完啦

女: 88老師

有時你可以同女女/仔仔 交換角色....咁佢就唔會覺得悶。

2006 Interview, 摘錄自其他家長
http://find-kindergarten.blogspot.com/2006_12_01_archive.html

入到課室內,有兩位老師分別坐在課室的兩個角落,面前一張小桌。孩子進入後便要自行到其中一位老師面前坐下,而家長則要坐在對面的椅子上。

老師首先問檯面那一樣是在海上行走的,我女兒選了隻龜,老師說是可以讓人坐的,我女兒也正確地選了隻船。之後給了我女兒幾幅相,便問我女兒這隻船能在那一張相內行走,我女兒便選了其中一張有個海的,老師跟著便指著其中一幅相中的海問我女兒是什麼,我女兒便說是泳池(也難得我女兒懂得這樣說),老師便說這是個海。相中的海有一條魚和兩隻蠏,老師便再問我女兒海內有多少條魚,我女兒平時不知為何問她某東西的數目便一定說是「兩個」,所以也答了兩個,老師以為我女兒誤將蠏當魚,所以便跟我女兒說這是魚不是蠏,再問我女兒有多少蠏,我女兒便正確答了兩隻。最後老師問我女兒是否吃糖,要問爸爸才可以吃糖,之後便叫我女兒拿了一粒糖,再問我女兒要說什麼,我女兒沒有立即說「多謝」,到走了兩步後才回身說「多謝」。整個面試歷時不過是五分鐘,也沒有問過家長任何問題。

原帖由 cool_girl 於 09-1-14 23:29 發表
報左啦,有無人可以分享面試問些什麼?是否會問家長及小朋友?

Interview, 摘錄自其他家長

Few years ago:
In a classroom, 3 tables, 3 teachers, parents sit in the back row of chairs. Only children approach the tables.
1st table:
puzzles made of around 4 to 5 pieces
2nd table:
some toy forks, spoons, cups etc. Teacher asked the child to give 1 cup, 2 spoons and 3 forks to her.
3rd table:
some different coloured balloons. Teacher asked the child to touch the balloons according to her instructions.

thks for sharing .... good father .

原來唔可以坐係囡囡隔離...咁我開始擔心囡囡會好以in st cat 咁扭計....因為上次in st cat part one 個老師叫我坐埋一邊睇囡囡玩...跟住囡囡就開始狂喊.... ...
我諗我要諗下辦法...or 叫爸爸帶佢去會唔會好d呢?

2007 Interview, 摘錄自其他家長:

形式係兩個小朋友入課室交張form比是但一位老師(有兩個),一位家長可以入去但只係坐係最後排櫈度睇,小朋友要自己應付老師!

老師會比張圖片,有個水果,問係乜同要小朋友從籃中揀番一樣,之後有另一幅圖,有另外兩款水果and一個數目字,要小朋友揀出一樣數量及類別放入一個籃內,再比第三幅圖,有ABC,問係乜字,然後指示小朋友行去另一張枱(有三個分別貼上A,B,C嘅籃)要小朋友將自己籃生果倒入老師指定的英文字母嘅那個籃內!

最後老師送貼紙要講多謝同要小朋友攞張通告紙交番比家長!全個過程有計時!

原帖由 mmmng 於 09-1-22 09:35 發表
HI LovelyBB

過情如下 :

女 : 老師早晨
媽: 請坐
媽:你叫咩名呀  ?
女 : xxx
媽:幾多年歲呀 ?
媽 : 男孩子or女孩子 ?

跟住就玩玩具 問 : 顏色 / 形狀 / 動物 ...etc...
拿出一些物品 問 : 咩黎嫁 ...

Hi mmmng,

Thank you very much!
‹ 上一主題|下一主題