用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 Band 2 學校有否心水?
樓主: audreyharpin
go

沙田 Band 2 學校有否心水? [複製鏈接]

Hi, tklkarin,
非常欣賞你在選校一事上的處理方法,是的,無論情況如何,最重要是知道自己的路向,選定行車線,努力向前行,一定可以找到目的地的。就算自己的孩子是如何的令自己驚心動魄,我們仍是他們的引領者及支援者,世上沒有人會比我們著急,因此我們必須頭腦清晰,將來環境如何,也要陪著他們一起面對,因孩子們是看著我們的反應而反應的。
原帖由 tklkarin 於 09-4-14 23:51 發表
ymcat ,

講得非常對的!其實我個女都係今年升中,
成績就如過山車一樣,驚嚇指數80%!>_<
我已準備好選擇band 1尾同band 2頭至中的
學校,選校最重要係校風,其他所謂多唔多功課
做,有冇課外活動等等...同埋一定要知 ...

回覆 # 的文章

Hello connie,

多謝你的提點,因我們不熟沙田校网情況,很多學校是屬band幾都不清楚,在復活節假期實地觀察,因4月尾要交30間學校名,很頭痛.

其實在自行報那二間中學是兒子因參觀了學校喜歡那裡的大哥哥大姐姐,指定要我們幫他報的,我們早就預了不會被取錄.所以在大抽獎時返回現實.多謝你的鼓勵.

原帖由 ymcat 於 09-4-14 19:30 發表
牛耕田:
你都係唔好再三心再意了!我見你已替兒子在自行階段選了培英及沙崇,再加上早前的分析,相信你可為兒子選一級學校,為了保險才建議你多選二級學校而已。
至於育才、台山、甚麼甚麼學校,就不要再理會了,那根本不是你兒子 ...

為甚麼你會認定兒子不會被取錄呢?正如作所說的,在第三次呈分試中兒子得到不錯的成績,我也試就今年的情況看過其他校網,今年沙田很多一級中學的學位並沒有送到他區,這代表沙田區極有優勢,而沙崇真的不是最top的學校,所以作可按自的選他為首志願,然後才梁文燕、基督、陳楷、楊葛小琳......這擺位已很保險了。
育才是屬band 3,不要揀。
原帖由 牛耕田 於 09-4-15 00:37 發表
其實在自行報那二間中學是兒子因參觀了學校喜歡那裡的大哥哥大姐姐,指定要我們幫他報的,我們早就預了不會被取錄.所以在大抽獎時返回現實.多謝你的鼓勵.

...

其實你都唔洗咁擔心, 你個仔的成績都吾係差,雖然你自行那兩間沙崇同培英都好有口碑,
亦都很受歡迎, 但並不表示你兒子會無望,一日未揭盅, 一日都有機會, 比d信心自己, 比d
信心個仔. 等你好消息

多謝各位的鼓勵,是的,要比d信心自己, 比d
信心個仔,在你們的幫助下,我已認清了自己的路向.各位加油!!!

我个仔上年抽中基督,但看完環境後,選了梁文燕.、 基督的老師和家教会的人都很和善,只是隔鄰的學校真令人担心,註冊那天還看見有家長在門口大叫學校老師打人,雖然和基督的放学時間有差距.但如果可以揀,我選了放棄.

原帖由 ALAL 於 09-2-24 18:23 發表
toyota2car

請問基督及梁文燕是BAND2頭.中或尾? 謝謝
梁文燕屬band2頭, A,b 班中文用普通話教. 今天兒子告訴我下星期數学用英文教,而且校風都幾嚴,上次突擊檢杳头髦長了少少便要記缺點  還要在學校即刻打俾我

梁文燕今年非保留學位只有56個,看來很難抽到.

回覆 67# connie1214 的文章

高雷呢幾年好左好多,d 學生個樣都 '試正'd,有d家長朋友既小朋友入左去讀都話ok,話學左中樂定性點。

馬鞍山其實都幾多band 2學校架!
但系唔知點解d人話馬鞍山d學校差
有1間唔知系唔系因為個學校位置唔好
冇乜人睇到佢既進步呢?
佢近年真系進步得幾快,,
果間乎東華三院黃鳳翎中學
我朋友個仔系果間學校度讀
佢小學真系幾曳,中學乖左好多喎
完全唔似d會學壞既學校
佢地學校好多學生考試果間都會拎書出黎點,
佢地間學校成績不斷進步,
甚至會考高考成績都有整banner 貼出黎
佢地已經唔係大家眼中既band3頭學校架啦..
宜家已經可以話系band2學校,
希望大家睇到佢地既進步
而且校風系馬鞍山真系拍得住聖若瑟,
但又未至於聖若瑟甘嚴,較聖若瑟輕鬆
小朋友冇甘大壓力,又唔會學壞(當然要家長們既看管下啦,間間都系甘架啦..唔管佢地,佢地就好易放肆)
所以我推薦E間學校俾大家
E間學校近年系d小學度,
都俾d學校推薦d band2學生揀架
佢地真系1年比1年做好

請問大圍的基督教鄭榮之中學, 是屬於bank幾呀?

是否英中學校?

校風好嗎?

大圍的基督教鄭榮之中學是英中, 前兩年出左
一位反骨狀元.

請問馬鞍山德信評語?同事個仔入自己間名校,我同事昨天帶個仔去叩門,今天還在等消息。見到佢今日隻眼仲好紅,成個人落晒型。
謝謝!

原帖由 connie1214 於 09-7-8 13:47 發表
大圍的基督教鄭榮之中學是英中, 前兩年出左
一位反骨狀元.

回覆 70# HPChingchingma 的文章

講得好!

Hello ymcat, connie,toyotacar2

好開心兒子派到梁文燕,是第二自愿。多謝你們一直給予指教。

牛耕田:
收到你的好消息,真是替你開心。接著就是要準備考分班試及準備迎接升中的生活,這一來又要忙上一陣子了,但無論如何,作父母的也要跟著他們走過這些成長的歲月,盼望大家都享受跟子女們一起相處的日子。
最後再一次說聲:恭喜你,祝福你的兒子能在中學裏遇上最好的老師和同學。
ymcat
原帖由 牛耕田 於 09-7-9 00:48 發表
Hello ymcat, connie,toyotacar2

牛耕田,

我本是過客, 但看完你從開始選校到成功, 真的很替你高興 - 因我兒也是此校畢業生o 當年他沒有被抽中(第三志願), 但幸好叩門成功, 緣也命也o

祝你兒子事事順風!  加油!

原帖由 牛耕田 於 09-7-9 00:48 發表

恭喜你! 希望你與兒子攜手再創另一高峰

再一次多謝曾給予我指教的各位网友,沒有你們的無私指引,我這位跨网生是不可能順利入到心儀中學.
‹ 上一主題|下一主題