用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問瑪麗曼好~或者聖心好~點解???~點揀??? ...
go

想問瑪麗曼好~或者聖心好~點解???~點揀??? [複製鏈接]

請問大家意見

瑪麗曼好~或者聖心好~點解???~點揀???

ps!~瑪莉諾~???跟瑪莉曼有關係嗎

1    0    0    0

醒目開學勳章

在我讀書果嗰年代,marymount係好勁,拍得住St. Paul Convent,但今時今日,兩者應該差不多,不過Sacred Heart要返下晝,時間上好似無咁好洗,而且Marymount打正旗號係英文小學,雖然Sacred Heart都注重英文,但其他科用中文教,到中學時又要花一番心機適應,所以似乎都係Marymount好啲,但marymount學位少,多人爭,很難抽,你係咪跨區,邊間近你多啲。

在很久很久以前,Marymount & Maryknoll是同一辦學團體開辦,但後來Marymount轉手,這也已經是很多十年的事,現在兩間學校已沒什麼“拉lung”

Both are good schools but I'm more inclined to Marymount.

回覆 # 的文章

請問現在小學Marymount St. Paul Convent 邊間勁呢 ?
咁中學又那間好呢 ?
兩間都係英文小學 !

原帖由 kimimi 於 09-1-12 22:57 發表
請問現在小學Marymount St. Paul Convent 邊間勁呢 ?
咁中學又那間好呢 ?
兩間都係英文小學 !

如果計成績, 中小學都一定係St. Paul Convent.
英文就Marymount佔優, 成績只係中上.

以前 Marymount 都係叫 Maryknoll 的, 你可上它的網址睇下歷史.

醒目開學勳章

係我讀書果個年代,學校係可以interview考生,所以當時大家收的學生質數差不多,而St. Paul位處銅鑼灣,Marymount係跑馬地,都是有錢人住的地方,實力不相伯仲,但今時今日,Marymount已經無咗收生自主權,成績係有啲滑落,但仍是一間很好的學校。至於中學有得揀學生,所以實力仍然很強,不過St. Paul的學生由媽媽果代開始,已經由幼稚園到小學到中學都一齊,自然好有歸屬感,讀書風氣又好,所以我都覺得St. Paul稍勝一籌,(唔計錢的問題)。

回覆 # 的文章

謝謝大家的意見,
請問St. Mary 有冇意見? 是中文小學, 小朋友升上中學又可以跟得好嗎, 因為中學是很勁 ?

那麼 我想請問
讀完瑪麗曼之後是升讀???  100%升上自己的中學嗎~是一條龍嗎~~中學是否是直資學校~

瑪莉諾呢` ??  也是一條龍升上中學嗎~中學是直資嗎~

原帖由 kimimi 於 09-1-13 13:02 發表
謝謝大家的意見,
請問St. Mary 有冇意見? 是中文小學, 小朋友升上中學又可以跟得好嗎, 因為中學是很勁 ?

簽名被屏蔽

以前是上午班好
但是~現在很多人講下午班好過上午班~而且又不用交錢

都有人講啦~
讀上午班的就說上午班好
讀下午班的就說下午班好

原帖由 candy_kent 於 09-1-13 15:44 發表
好奇一問, 咁聖心下午及下午邊間好d ?  可否舉例......

原帖由 awesomeviv 於 09-1-13 00:30 發表

marymount--- 很多tests/ dictation, 但科科都英文, 而worksheet都好多, 學生學到好多vocabs. 自自然咁學到tense, preposition 等的grammar knowledge.

很多tests/ dictation<<<<<<你點知好多?

都有英文書教,都有grammar練習作業架

‹ 上一主題|下一主題