用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

我囝囝都係車車組wor,不過我問佢坐旁邊嘅同學仔叫咩名,佢就話唔話比我知,係秘密~~
可能佢根本未知同學仔d名,因為依家冇點名,所以少咗認識嘅機會。佢上年n1因為要點名,佢好快已經知道全班同學仔d名喇~~

今日派咗手冊,今個星期要做3樣功課呀~

原帖由 andie_chow 於 09-9-8 09:08 發表

我個囡囡雅妍都係讀上幼愛班..係車車組...

我個女女都是幼愛班, 我問她同學的名字, 她的回覆一樣, 唔話比我知, 是秘密, 一模一樣。
只知道今日運動堂,玩滑梯, 車及擲波波。
大家多多交流!

原帖由 wing15 於 09-9-8 17:18 發表
我個女女都是幼愛班, 我問她同學的名字, 她的回覆一樣, 唔話比我知, 是秘密, 一模一樣。
只知道今日運動堂,玩滑梯, 車及擲波波。
大家多多交流!

我囝囝話同學叫"青青", 但老師話係"晴晴", 佢又話今日上四樓玩滑梯, 畫圓圈....等等

有車車組, 咁我仔真係輪船喎 (不過佢下午愛班), 我之前仲唔信佢tim.

係呀, 第一個星期已經有3樣功課la.

我仔セ都唔識講我知嘅, 問親佢都話冇.

原帖由 cccsmc 於 09-9-8 16:46 發表
我囝囝都係車車組wor,不過我問佢坐旁邊嘅同學仔叫咩名,佢就話唔話比我知,係秘密~~
可能佢根本未知同學仔d名,因為依家冇點名,所以少咗認識嘅機會。佢上年n1因為要點名,佢好快已經知道全班同學仔d名喇~~

今日派咗手冊,今個星 ...

我仔仔讀上幼光班,問佢咩組,佢究然答我係麵包組,仲話有牛奶組同芝士組添,我心諗,明明人地係車車組架,所以都係唔多信佢.

hehe.......你唔好唔信佢la, 之前冇校車坐要自己接送時, 我聽到人哋都係講d 食物名wor,  可能每班嘅分法都唔同.

原帖由 marcusmom 於 09-9-9 10:44 發表
我仔仔讀上幼光班,問佢咩組,佢究然答我係麵包組,仲話有牛奶組同芝士組添,我心諗,明明人地係車車組架,所以都係唔多信佢.

原帖由 chan328 於 09-9-9 10:51 發表
hehe.......你唔好唔信佢la, 之前冇校車坐要自己接送時, 我聽到人哋都係講d 食物名wor,  可能每班嘅分法都唔同.

可能真係班班分法唔同啦.

唉...第一個星期已經有三樣功課了,噚日拎d功課出黎想同佢一齊做拉,佢好似乜都唔識咁.唔通真係要等到fri先教完,weekend先做得?不過我估都係仔仔上堂發夢多.

我相信每班分組既名都唔同..可能方便星期五一齊做運動冇咁亂~

原帖由 cccsmc 於 09-9-8 16:46 發表

今日派咗手冊,今個星 ...

等我今日問下阿囡識唔識您個仔仔先~

希朗係船組,佢都一樣唔知同學你叫咩名...
雖然有三樣功課,但其中兩樣都只是貼下貼紙,很快完成的,我個仔仲話要繼續做,只是我話唔得...因為老師未教...其實佢地真係好鍾意做架...因為可以貼貼紙..,又唔駛執筆... 仲有一樣好似星期五先派喎...

星期二就寫晒成個星期嘅手冊, 但要到fri 先會教晒d嘢才叫我哋做功課, 呢個安排好似怪怪哋, 唔通想我哋係屋企預習下先?

我問樂樂係唔係有個同學叫雅妍,佢話係呀,X雅妍嘛(我聽唔到佢講咩,可能佢又整蠱我)~

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係有方法訓練好學生嘅紀律。

原帖由 andie_chow 於 09-9-9 11:56 發表

等我今日問下阿囡識唔識您個仔仔先~

原帖由 cccsmc 於 09-9-9 16:10 發表
我問樂樂係唔係有個同學叫雅妍,佢話係呀,X雅妍嘛(我聽唔到佢講咩,可能佢又整蠱我)~

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係 ...

樂樂媽咪,你好!我是第一次登入這個網站,好多東西都不知怎麼用,初來埠到,見諒!
我仔仔都系上幼愛班,叫朱政昊。他今天告訴我他是飛機組。今天上了四樓運動室,不過他說沒得玩滑滑梯呢。他說周老師告訴他們要等他們大些才能玩滑梯等設施,不安全喔…(不知是否真 )
真好!我在這裏看到有4個同學仔喔(上幼愛班),希望大家以後多多交流。
不過我公司可能禁止登入,明天再試試

marcusmon,你好。
上幼光班係有麵包組的,因為我囡囡都係這一班的。佢上星期已經聽比我話幼光班有幾組了(除了有麵包組外,還有牛奶組)。所以你囝囝可能真係麵包組的。

marcusmon,我地日後多d交流。

原帖由 marcusmom 於 09-9-9 10:44 發表

我問左雅妍喇~
佢話善樂係坐佢隔離既隔離...中間有個同學叫景軒..
我問佢仲識唔識其實同學..佢話老師冇叫名點名..所以唔係好知同學叫乜野名~

原帖由 cccsmc 於 09-9-9 16:10 發表

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係 ...

政昊媽咪..您好!!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-9 21:15 發表

樂樂媽咪,你好!我是第一次登入這個網站,好多東西都不知怎麼用,初來埠到,見諒!
我仔仔都系上幼愛班,叫朱。他今天告訴我他是飛機組。今天上了四樓運動室,不過他說沒得玩滑滑梯呢。他說周老師告訴他們要等他們大些才能玩 ...

你好啊,雅妍媽咪:

你家雅妍跟我們政昊也是同一班的,哦,她姓什麼啊?太好了!
公司可以登陸留言(因為只用用內聯網,普通MSN都是禁止的,所以以為不能用呢,嘿嘿..)以後多多溝通。

我本身是內地來的(87年來港,來自江蘇省),可能習慣了用國語文法作文,所以可能你們會看不慣。請原諒!其實用廣東話交流我估勉強都得既,但對我來講總系唔多自然囉,而且有點廣東字我不懂輸入(我是用國語拼音輸入法)。看/講則沒有問題。

原帖由 lokyiumum 於 09-9-9 22:00 發表
marcusmon,你好。
上幼光班係有麵包組的,因為我囡囡都係這一班的。佢上星期已經聽比我話幼光班有幾組了(除了有麵包組外,還有牛奶組)。所以你囝囝可能真係麵包組的。

marcusmon,我地日後多d交流。

...

lokyiumum,

原來亞仔講嘅野係真架?咁大家同班同學仔,真係要多d交流下啦,因為有時學校d野我都唔係好明.

我昨天都聽希朗講話上了四樓冇得玩滑梯,咁係咪即一星期有三次體育堂?因為我最初以為一星期得兩次,另一次只是著體育服,但沒有得上體育堂,會做其他野添...

各位上幼愛媽咪:

在這裡簡單統計有5位上幼愛同學仔:
政昊
希朗
雅妍
善樂及
倚祈(我的女兒)
大家保持聯絡, 如另有同學仔, 歡迎加入。
問了女女多日都說不出同學仔的名, 估唔到在這裡知道, 大家會否出席9月26日的座談會?
‹ 上一主題|下一主題