用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

心心媽咪:

其實小朋友真係好叻, 要適應全新的環境, 人事物, 有點情緒是可以理解的, 扶一扶她, 她很快會適應的, 加油呀!

早前
原帖由 skchiu 於 09-9-21 12:10 發表
Hello, 巧晴媽咪, 係呀, 我係心心媽咪呀! 心心細個時真係肥嘟嘟0架! 好高興係到見到你呀!
心心都好開心可以坐校巴!  巧晴返學開唔開心呀?  
心心返學一排, 可能返下午, 佢比較攰, 瞓唔夠有少少情緒唔穩定+行為倒退, ...

巧晴都好鍾意返學, 好似今日佢仲係有D流鼻涕我冇俾佢返學, 佢今朝就同我講佢冇流鼻涕喇, 可唔可以返學呀?!

我諗心心可能在適應新的學校生活, 時間表等! 慢慢應該會好d架喇!

原帖由 skchiu 於 09-9-21 12:10 發表
Hello, 巧晴媽咪, 係呀, 我係心心媽咪呀! 心心細個時真係肥嘟嘟0架! 好高興係到見到你呀!
心心都好開心可以坐校巴!  巧晴返學開唔開心呀?  
心心返學一排, 可能返下午, 佢比較攰, 瞓唔夠有少少情緒唔穩定+行為倒退, ...

原帖由 wing15 於 09-9-21 13:35 發表
政昊媽咪:

阿仔的分享好精彩 有點我都未聽過, 等我問下個女先, 哈哈, 學校都好重禮貌, 我覺得係件好事, 等小朋友自細學昶識待人接物, 唔好"老鳳"!

倚祈今日病左沒有返學, 見到我在BK, 見到政昊張相, 好好奇問 ...

倚祈媽咪:

哎呀,倚祈都病最近天氣都未算太忽上忽落”,我想遲些真的轉涼後可能小朋友傷風感冒的情況會更嚴重一點唯有多點鍛煉(哪怕落公園跑下...)、生病時手冊留言讓老師盡可能多留心(我見我上周留言後周老師有用綠筆加剔表示看過),我想多了小孩生病如果多些家長反映老師應該會更重視一點。大家保重!

哈哈倚祈竟然會假扮打電話卑政昊啊真可愛!政昊他就只會來真的(撥打我的手機)。問政昊飛機組他現在認識幾個小朋友,說來說去都只能說出陳以心、郭紫柔、倚祈大名”..我想可能是他們三個私地下有傾談所致吧。哈哈

最近我中午/傍晚下班回家都有政昊交流學校情況,談得多了,我發覺他現在越來越願意表達,描述也似乎越來越細仔這不,今天他又主動跟我說他們今天穿圍裙,我問他是否畫畫,他說不是,是蓋印印,各種顏色的印印,他蓋了三個不同顏色的圓形,還有三角形。他說如果手上沾染了墨彩,就要用毛巾擦手,還強調是學校的毛巾,不是自己帶的那條。還說小朋友互相幫忙扣(圍裙紐扣??)、互相脫圍裙。問他幫了誰/誰人幫了他,他卻答不上來..

多謝哂大家回應同支持呀!!
其實心心已經返咗一年N1, 不過細佬出咗世之後 (上年時), 佢就成日間歇性倒退, 呢次返學就比較嚴重 d !!  其實心心一向好乖好靜, 好聽指示做, 但細佬同佢性格好唔同成日少少嘢就忟大叫, 話佢呢就喊唔停, 唉 !! 心心開學之後就返轉頭學埋細佬 d 發脾氣&大叫, 同埋依賴! 我都明要 d 時間俾佢, 但教心心時又要處理細佬, 話親細佬就不停喊, 搞到好多時都會 double standard!  我仲未搵到個啱用嘅方法可以同時處理兩個小朋友! 唉 ~~~~
sorry, 要大家睇我呻!

各位媽咪:
對啊,真要小心孩子的身體,我囝囝敬朗星期日發燒抽筋入了醫院,今天沒有上學。他仍在醫院休養,幸好不是感染豬流感。周老師下午致電給我,說敬朗同班同學(上幼愛班)有三個小朋友都發燒沒有上學,大家都坐同一輛校車,我想可能互相感染吧。真的,校車的冷氣可能很大,每次我接放學敬朗的手都冰凍的,我曾提他可以穿毛衣,但他沒有這樣做,幸好你們提醒可以請媬姆姨姨調節冷氣。是否應該向學校反映一下呢?

希望發燒的小朋友盡快康復吧!

倚祈媽咪:倚祈好了沒有?我想敬朗這星期都不會上學了,因我想他出院後在家休養好才回校,不然又會容易生病了。

政昊媽咪:你的兒子真棒,告訴你這麼多細節事項,原來有等候室,不過可能敬朗的校車很遲才回到學校吧,有一次敬朗告訴我回到課室,小朋友已排隊上廁所了。敬朗也提及有燕姐和華姐,他說有一次燕姐出了街,由華姐滔水給他們,不過他沒有說華姐幫小朋友穿褲子呢!

原帖由 YanHoMum 於 09-9-21 11:33 發表
各位媽咪,

近排好似好多小朋友都有流鼻水. 大家記得放件白色外套係書包. 尤其係要搭"長途"校車的小朋友.  佢地一上車姨姨會叫佢地訓下覺. 如果咁岩對正風口, 佢地好容易凍親.

上星期一, 我見早上天氣涼涼地. 就放 ...

THANK YOU....

多謝提醒 !!
原帖由 YanHoMum 於 09-9-21 11:33 發表
各位媽咪,

近排好似好多小朋友都有流鼻水. 大家記得放件白色外套係書包. 尤其係要搭"長途"校車的小朋友.  佢地一上車姨姨會叫佢地訓下覺. 如果咁岩對正風口, 佢地好容易凍親.

上星期一, 我見早上天氣涼涼地. 就放 ...

我昨晚問雅妍...喜歡以前讀n1既學校還是培正..雅妍話鐘意培正..原因係好多小朋友一齊玩..好開心~

巧晴媽,

巧晴好犀利喎!可以忍到夜晚先瞓,柏豪一放學返黎就即刻瞓.....
係啦,阿仔食飯都差晒,尤其係下午果餐,食兩啖又話飽!希望遲d佢地適應左會好d啦.
阿仔想左好耐話巧晴係提子組???我話唔係喎,佢就笑笑口........

原帖由 andie_chow 於 09-9-22 08:51 發表
我昨晚問雅妍...喜歡以前讀n1既學校還是培正..雅妍話鐘意培正..原因係好多小朋友一齊玩..好開心~

雅妍媽咪:

我也問過仔仔同樣的問題,他也說喜歡現在的學校,原因是有好多新玩具
不過仔仔似乎仍很懷念N1那間學校的校歌(那時他們天天播唱著校歌做早操),昨晚突然問我還記不記得舊學校的那首歌,然後不等我回答就自顧自地大聲唱起來了。呵呵…不曉得培正幾時開始要小朋友唱校歌呢?

原帖由 hellomother 於 09-9-21 17:32 發表
各位媽咪:
對啊,真要小心孩子的身體,我囝囝敬朗星期日發燒抽筋入了醫院,今天沒有上學。他仍在醫院休養,幸好不是感染豬流感。周老師下午致電給我,說敬朗同班同學(上幼愛班)有三個小朋友都發燒沒有上學,大家都坐同一輛校車,我 ...

敬朗媽咪:

敬朗好點沒有?發燒還抽筋,當時嚇壞你了吧?我有個朋友兒子也試過發燒抽筋,她告訴我當時給嚇得手足無措..小孩緊咬牙關不停抽畜,還嘔吐因曾聽老一輩說怕小孩抽筋咬到自己舌頭,情急之下她就將自己的手指塞進小孩牙齒間,結果搞到自己的手指又紅又腫(醫生告訴她正確的處理方法是將小孩身體打側,無須放任和東西進口)。經過這一次,以後逢兒子感冒發燒她都很害怕,一不退燒她都會儘快送入醫院呢

希望敬朗儘快康復吧!

今早送仔仔上校車時跟校車姨姨提及近來很多小孩都感冒發燒,校車姨姨說了句:“係隨時準備他們停課都得了。

謝謝你誇獎我仔仔,他在家比較多言,但在學校就很安靜!

我問過雅妍...佢有同政昊玩呀!!
原帖由 Calvin0413 於 09-9-22 10:28 發表

雅妍媽咪:

我也問過仔仔同樣的問題,他也說喜歡現在的學校,原因是“有好多新玩具”。
不過仔仔似乎仍很懷念N1那間學校的校歌(那時他們天天播唱著校歌做早操),昨晚突然問我還記不記得舊學校的那首歌,然後不等我回答就自 ...

倚祈媽咪:

倚祈好番返學了吧?我剛剛問政昊今天有沒有見到倚祈,他不斷迷茫地重複: 倚祈倚祈發緊夢後來又反問我你頭先問我咩?我重複問題,他才說有啊.. 有見到倚祈都唔知真定假。工人開了電視(我聽到背景音),他一心兩用,懶得再問他其他了。

政昊媽咪:

今次阿仔真係發緊夢啦!
昨日阿女已沒有發燒, 原先都想返學, 昨日周老師來電問候倚祈的情況, 她都話班中有點小朋友都病沒有返學, 建議好返都休息多一兩天會比較好, 所以就請多一日假。
不過最近真係好多小朋友, 我唸緊好唔好無事都戴口罩?但擔心佢會不懂處理...都唔知點好!
原帖由 Calvin0413 於 09-9-22 13:55 發表
倚祈媽咪:

倚祈好番返學了吧?我剛剛問政昊今天有沒有見到倚祈,他不斷迷茫地重複: “倚祈…?倚祈…?”發緊夢咁…後來又反問我“你頭先問我咩”?我重複問題,他才說有啊.. 有見到倚祈…都唔知真定假。工人開了電視(我聽到背景 ...

敬朗媽咪:

阿仔出院未呀, 這幾天一定好辛苦,你地一家好好休息呀!
倚祈最高燒都有39.6度, 都算高燒, 幸好沒有其他問題, 否則都唔知顧得邊個!
希望下星期敬朗可以返學啦!

原帖由 hellomother 於 09-9-21 17:32 發表
各位媽咪:
對啊,真要小心孩子的身體,我囝囝敬朗星期日發燒抽筋入了醫院,今天沒有上學。他仍在醫院休養,幸好不是感染豬流感。周老師下午致電給我,說敬朗同班同學(上幼愛班)有三個小朋友都發燒沒有上學,大家都坐同一輛校車,我 ...

敬朗媽咪:
希望敬朗快D好返,你都要小心身體呀!

我見小學部出咗通告,要戴口罩上堂,可能遲D幼稚園部都要戴喇~

各位媽咪:

原帖由 wing15 於 09-9-22 14:19 發表
政昊媽咪:

今次阿仔真係發緊夢啦!
昨日阿女已沒有發燒, 原先都想返學, 昨日周老師來電問候倚祈的情況, 她都話班中有點小朋友都病沒有返學, 建議好返都休息多一兩天會比較好, 所以就請多一日假。
不過最近 ...
倚祈媽咪:
哈!阿仔

我唸緊好唔好無事都戴口罩?但擔心佢會不懂處理
==我昨天起已經讓政昊帶口罩上學(我想多少有點用)。問工人說連續兩天下校巴時口罩仍好好地帶在面上。我問仔仔吃茶點時是將口罩脫下還是拉低至下巴, 他說拉低至下巴。我稱讚他做對了!不要低估小朋友的能力,稍加提點他們能做到的!我想老師也有從旁點吧?
善樂媽咪所言,看來很快幼稚園都要全體帶口罩上學了。

希望敬朗早日康復~

關於:課外學英語

囝囝在家自小都是說廣東話,從來沒說過半句英語。上周,他無端端自說自話爆出幾句英文來,諸如play again? yes”…
猜他可能是在模仿週四英文堂老師的對答吧。然後我們乘機用英文一連串問了他幾個簡單問題,顯然他不懂意思,但依然“很認真地、全英文對答" yes" / 重複我們提出的些單詞

看他好像對英語敏感、也蠻有興致說,然後我就想: 是否該提前讓他上一些課外班呢?本來我打算K2下半年/ k3開始報讀英國文化協會(友人推薦,她兒子小學開始至今從未間斷過(那時沒有K1~K3課程),主要鍛煉聽、講。聽她說效果不錯,學習後沒多久她兒子只要拿起一幅圖畫,就會自然地用英文說故事。我想機構應該自有他們一套較健全的教學模式,鬼佬教,而且是遊戲、故事形式活動式教學,估計小孩容易吸收進步吧。)但我們住觀塘去到金鐘(油麻地分校路程也差不多)其實也是蠻遠的。我先生說未必要去那麼遠,看看附近有否此類機構/課程可供選擇...只是我上網查了一下卻無啥頭緒

不知道其他媽咪可有建議或分享?

政昊媽咪:

我的想法和你一樣, 想報一些英文課程,而坊間的課程確是很多,但沒有太多適合, 不是地點便是時間問題, 後來與先生討論後, 倒了盆冷水後, 就放棄了! 因為倚祈日間睡三個鐘, 瞓醒咩都完啦, 最終都未開始!
如不介意遠, 可以集中找YMCA的課程, 尖沙咀, 油麻地等都有, 其他可試劍橋英語, 但聽人講好悶,要坐定定重操練, 你研究下啦!
不過我都prefer區內的課程, 你不如在地區討論區內問下D地區媽咪!

今日倚祈返學啦, 問她戴口罩, 佢話戴了口罩唔可以除, 食茶點時拉落下巴, 想是老師教的, 但佢說了一句"搭校車要戴口罩", 唔知係咩自編!
原帖由 Calvin0413 於 09-9-23 17:41 發表
關於:課外學英語

囝囝在家自小都是說廣東話,從來沒說過半句英語。上周,他無端端自說自話爆出幾句英文來,諸如”play again”? “yes”…
猜他可能是在模仿週四英文堂老師的對答吧。然後我們乘機用英文一連串問了他幾個 ...

倚祈.........但佢說了一句"搭校車要戴口罩", 唔知係咩自編!====>I think it's true, my sonwas still wearing his mask when he got off the school bus & he disn't want me to take it off becos teacher said "can not take it off".

政昊媽咪:  thanks for your sharing on their school life, they are very useful & some are very funny as well.  You are very good at chatting with him ya.

I send my son to learn phonics & he likes the place very much.
‹ 上一主題|下一主題