用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名 ...
樓主: 娜娜媽.
go

請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校 [複製鏈接]

多謝妳呀

其實之前我講唔清楚。大家有D誤會
宗教分。舊生關係 但並無講我唔做portfolio 唷!
大家都有交portfolio..點解我晤交。之前都有媽咪話.做portfolio 係俾學校多D了解小朋友的好方式!
如果問我有為面試~而俾小朋友學課外活動....講真...咁就就真係喔!不係為面試去學囉!但我仔仔有學游水(但都係證書)...同埋去參加海洋公園的暑期學堂~(有證書)...另外就係學校D獎~K1K2都有~我仔仔幼稚園成績好好....(所以兩年都有得到獎~)~
(係呀!被估到了.....親子愛牙...我都有交.... .)
除了以上...其他.什麼都

我都不信依家大家都生的咁少..會不俾小朋友上課外活動....(係多....少的問題)

所以..對我來講..運氣.係必要既..
除了一半是小朋友...另一半就係靠命水囉~
你問我有冇背景.....冇.真係冇
我發誓.....我只係住唐樓啊.....

舊年.....我都係bk上問大家...我都不信竟然會有證書冇野學...會有名校收...
但是...事實證明....真係有....

過來人的身份講..
緊張是必然的.
但係真係不由得我地緊張喔
小朋友真係好難控制
我都聽到好多小朋友入到裡面..
打人 鬧人 吵 哭..什麼都有..
不通D家長冇教嗎...唔會既....係唔係??

我都相信 實力+運氣=心水學校
(缺一不可)

原帖由 范莉莎 於 09-1-15 12:21 發表
其實現今香港地,小朋友話無學課外活動你都唔會信啦 (我把范圍縮至幼稚園生咁話啦).  唔好話target名校,even私小直資或已經諗定選政府的學校的(我講緊有能力support課外活動的家庭)都會俾小朋友學野.  我真係未聽過小 ...

其實 我從來冇講過只有靠運氣考上
只是單就題目而講
我真係冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書,
而考到大家爭住入既名校
所以 我願意講出來俾大家知道
每個小朋友 都係會有可能考上也許是諸多家長夢想既學校
我的原意係好既..
(我都不想被人串.... )
不過 唔緊要 我知道大家係緊張自己的小朋友的
但我相信等到你既小朋友考完試 .大家就會明白我所講既
(因為舊年..我都係不信 )

原帖由 毛妹 於 09-1-14 16:29 發表
我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

That's exactly what I put in my son's portfolio. Photos of the whole family going hiking, cycling, playing football and volunteer work such as visiting the aged. Of course I inserted a few photos of him playing the piano and taking part in a swimming competition.

But I do believe the schools do appreciate that despite I work, I spend a lot of my time with my son and being his teacher. Afterall, mothers are the best teachers.

Rgds

e

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-15 10:51 發表
呢個又返返問題起點 如果無栽培, 可以寫咩落去? 一家人去公園玩? 親子愛牙?
唔好話attach成績表tim啦, 好多幼稚園連試都唔駛考....咁讀無測考幼稚園, 又係咪等於唔栽培?
...

Sorry,無意冒犯!請問你孩子讀咩幼稚園?

呢個係關鍵。因為有d幼稚園e.g. 聖公會、根德園、St. Cat.、基督堂等都極受名校歡迎,如果加上有出色成績表,取錄機會大d。根德園今年有唔少人已成功被名校取錄,佢地父母之所以比孩子入根德園,因為知道佢程度深,受小學歡迎(當然有d唔係)。你呢?可以分享嗎?講真句,無心串人的。

原帖由 lin624 於 09-1-15 13:51 發表
其實 我從來冇講過只有靠運氣考上
只是單就題目而講
我真係冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書,
而考到大家爭住入既名校
所以 我願意講出來俾大家知道
每個小朋友 都係會有可能考上也許是諸多家長夢想既學校
我的原意係 ...

(係呀!被估到了.....親子愛牙...我都有交.... .)

I forgot to put in this ya!  

毛妹妳收pm呀!

無所謂
我都話唔緊要了!
我知大家都係為自己的小朋友
始終我都係過來人

原帖由 毛妹 於 09-1-15 15:09 發表
Sorry,無意冒犯!請問你孩子讀咩幼稚園?

呢個係關鍵。因為有d幼稚園e.g. 聖公會、根德園、St. Cat.、基督堂等都極受名校歡迎,如果加上有出色成績表,取錄機會大d。根德園今年有唔少人已成功被名校取錄,佢地父母之所以比孩 ...

唉!現今做父母真係小D精力、心力都真係唔惦

The speed of my Chinese input is very low, so I would like to express in English.

I don't know whether the school of my son & daughter are 名校 or not, but they got accepted from waiting list by dream school.  I did not arrange academic course for them when they studying kindergarten because I think they are too young & they should enjoy their life & to build up their interest in learning at that time , they just take the ballet course & "just for fun" courses organisaiton by kindergarten.

When I apply primary schhol for them, I did not submit portfolio to show the courses taken (since they don't have).  I just submit the school assessment reports which shown the strength & personality of my children.

Since they are on the waiting list, so the principle of the kindergarten & I wrote a letter to the school respectively to show my sincerely.

My children were study in "public estate's kindergarten" only.

I think  the most important is that you show your sincere to the dream school.

dear all,
more i read... more i concern....
my elder son is in K2, so me and my wife start looking around a suitable primary school for him!!
without knowing a lot about primary school in hong kong...
would you mind to mention how many 名校 in hong kong and kowloon?!?! and name which ones are 名校 ?!?!
thanks a lot in advance!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

yes, you are right... i'm already exhausted.... and the battle has not yet begin....

原帖由 Lovely-Iman 於 15/1/2009 17:36 發表
唉!現今做父母真係小D精力、心力都真係唔惦
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

我個女都無咩証書,得學英文同一D暑期活動証書,但都有6間學校收左.

我個囝囝只有英文phonics証書, 可能是大囝(repeat 1年K3), 除了沙田區2間小學外, 其餘5間全部都收咗.

原帖由 BBR 於 09-1-15 20:08 發表
我個女都無咩証書,得學英文同一D暑期活動証書,但都有6間學校收左.

可唔可以透露考左邊d school?????

見到咁人多咩都無就入到超級名校,可能我以前想法係錯嘅!Sorry!
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩?

我覺得哩
有時不要太執著一些問題上

好好面對自己心裡的真正想法~
幫孩子的忙~幫孩子報名~選妳認為對他好的學校
做好家長該做的那部份~
孩子考不考的上~真的靠他自己
阿媽的部份能做到多少~就多少~
我都這樣告訴自己~~我盡力了~~將來他怨不得我的~
因為~媽咪樣樣都做夠了~

我幫孩子選學校~也只有這次能幫的上忙~
將來~要升中學了`
我們還能幫的了多少~是不是??

到時是他自己選學校~自己做檔案~自己去面試了~不是嗎

原帖由 毛妹 於 09-1-16 12:51 發表
見到咁人多咩都無就入到超級名校,可能我以前想法係錯嘅!Sorry!
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩? ...

其實各位家長報名參加小一入學這個遊戲,大部份都沒有十足把握,因為遊戲的主人是學校,而遊戲規則又是學校定下的,每年的準則不同,所以我們家長只要自小培養好孩子的品行和視野,我相信這些基本的條件,每間學校都樂意接受的。

你說的很好,這也是我想說的.
原帖由 babygarden 於 09-1-16 13:30 發表
其實各位家長報名參加小一入學這個遊戲,大部份都沒有十足把握,因為遊戲的主人是學校,而遊戲規則又是學校定下的,每年的準則不同,所以我們家長只要自小培養好孩子的品行和視野,我相信這些基本的條件,每間學校都樂意接受的。 ...

我個女已經係中學生,學校有直屬小學,係傳統女名校.

我個人覺得,小學揀家長多過揀小朋友的,曾經見過1間直資,校長負責見父母,老師見小朋友,而且小朋友還是group見,4個人1組,亞女同我講,都無問野,剩係玩,反而校長單對單見,仲問了很多關於教導/裁培子女的問題.

事後我想想,其實揀家長穩陣過揀小朋友,得個4-5歲人仔,白紙一張,校方未必看得出小朋友將來的成就,但若知道父母是用心裁培,校方的教導肯定是事半功倍的.

如果小學真係揀家長,最理想組合應該係爸爸係公務員,媽媽為家庭主婦,我係這個組合,如果老公唔係公務員,起碼都認自己係家庭主婦,最好唔好話係賓賓湊小朋友.

而升中面試,因小朋友已成型,校方只會考慮小朋友的因素,父母便會是次要了.

原帖由 毛妹 於 09-1-16 12:51 發表
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩? ...

好好培養小朋友好重要,其實好簡單,一個小朋友k2已考什麼starter cert.一個同樣k2小朋友,已睇rainbow magic,睇得津津有味,你係校長,你會選邊個?我會選擇後者

另外,家長的確係好重要既因素,唔係一定要咩專業人仕,會選一些全部心機放落小朋友度既家長

Pls check PM

原帖由 娜娜媽. 於 09-1-16 00:23 發表
可唔可以透露考左邊d school?????
‹ 上一主題|下一主題