用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒尼詩道官立上午小學 (A.M.)家長分享區
go

軒尼詩道官立上午小學 (A.M.)家長分享區 [複製鏈接]

有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?     

5    0    0    0
;-)
cheungjen 該用戶已被刪除

Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

我兒子讀1年級

Hello,

I want to know the number of assignments each day for a P.1 student.  How many tests each month?

Thanks.

係咪冇兄弟姊姊或父母讀過通常都入唔到, 因為係咵區唔想"sign"左個機會

ry
你可以帶你個仔/女去考~~插班生咪得囉!

cheungjen,

我個仔仔係插班生, 現讀緊3年級, 以前係讀英文小學

本人係, 不過畢左業N年

打算個仔都去番軒官讀, 應該有分加吧

請問各位,軒小是否很少GIRL?男女比例多少?

By the way, cheap, do u mind telling me why change from an eng primary school to 軒小?

yi
我個仔升小四了, 聽佢講男仔比較多.
我個仔都有提到有些同學係插班來讀, 有些係聖心, 我估係因為軒上壓力無咁大, 而且升中都比較有保証, 因為有聯繫中學, 當然成績唔可以太差啦.

原文章由 yi 於 07-8-20 21:08 發表
請問各位,軒小是否很少GIRL?男女比例多少?

By the way, cheap, do u mind telling me why change from an eng primary school to 軒小?

Macusmama  想問問你呢間SCHOOL是否BANDING都好高架?仲有如果中等成績可以去觀塘區的BAND 1 尾嗎?唔該哂  發表於 12-7-19 15:54

原文章由 cherrynequ 於 07-8-23 12:35 硐表
yi
我個仔升小四了, 聽佢講男仔比較多.
我個仔都有提到有些同學係插班來讀, 有些係聖心, 我估係因為軒上壓力無咁大, 而且升中都比較有保証, 因為有聯繫中學, 當然成績唔可以太差啦.

...

Hi cherrynequ,

我仔仔都係升小四,好想問下你知唔知有無人退學,我想下學期考下插班,可否開學後分享下? thanks!

ch

hello calvinB,
照我所知, 一直都唔多人退學, 反而會有插班生入來, 通常開左學, or 下學期都會有, 我都有聽個仔講過, 佢個 best friend 都係二年班插過來, 係讀 st. joseph. 其實邊個退左學D小朋友未必知 EXCEPT 佢地嘅 FRIEND. 因為每年都係 MIXED, 唔會原班升上 GA, SO 我都話唔到你知, 你可以試下打電話問下.
我覺得依到好係因為學校讀書壓力唔大, 但讀書風氣都幾濃, 我個仔同 d friend 都係一小息就走去 library 借書, 佢有兩個小息, 通常另一個小息就會食野, 我個仔成日話, 小息好忙, 因為去完 LIBRARY 又要排隊去 toilet, 因為學校比較多男仔.
佢一至三年班都唔多功課, 好快做完, 但我聽人講四年班開始就辛苦 d, 因為要準備升中. 學校要谷下佢地 d 成績, 如果唔係點有咁多人入皇仁?
你可以上學校 website, 佢有講想插班要點做.
http://mail.hrgps.edu.hk/%7Eamit/webnotice/spp2.htm

希望可以同你個小朋友做同學仔啦.

原文章由 calvinB 於 07-8-28 18:24 硐表

我仔仔都係升小四,好想問下你知唔知有無人退學,我想下學期考下插班,可否開學後分享下? thanks!

ch

原文章由 cherrynequ 於 07-8-29 11:35 硐表
hello calvinB,
照我所知, 一直都唔多人退學, 反而會有插班生入來, 通常開左學, or 下學期都會有, 我都有聽個仔講過, 佢個 best friend 都係二年班插過來, 係讀 st. joseph. 其實邊個退左學D小朋友未必知 EXCEPT 佢 ...

hi cherrynequ,

唔該晒!

一直好想比仔仔轉校,現校太自由,功課太少,紀律麻麻,驚佢上到中學會好無規矩,好懶,太放肆

想問學校會唔會好嚴,例如小息可唔可以玩,上堂可唔可以問問題(我知有d學校係唔可以問嘅),校後有咩活動?sorry,咁多問題!

thanks!

calvinB

calvinB,
我覺得學校唔係好嚴, 小息係可以玩, 上堂都可以問問題, 我聽個仔講, 只係轉堂時比較嘈, 不過, 有班長睇住, 都唔可以太嘈, 我個仔都做過班長, 會記低太  naughty 嘅同學, 基本上都係一間普通學校, 唔算好嚴.
放學後, 係有課外活動, 都幾多, 有些係學校入面上堂, 但大部分都係出面上, 因為地方有限. 係自費, 要自行湊放學 (無校車), 所以我無同佢報過, 如果住附近, 或者有人湊, 都可以諗諗, 因為唔貴.

係呢, 你介唔介意講係邊間學校讀緊? 而家先轉, 你個仔會唔會唔 like?

原文章由 calvinB 於 07-8-29 12:25 硐表

唔該晒!

一直好想比仔仔轉校,現校太自由,功課太少,紀律麻麻,驚佢上到中學會好無規矩,好懶,太放肆

想問學校會唔會好嚴,例如小息可唔可以玩,上堂可唔可以問問題(我知有d學校係唔可以問 ...

原文章由 cherrynequ 於 07-8-30 08:55 硐表
calvinB,
我覺得學校唔係好嚴, 小息係可以玩, 上堂都可以問問題, 我聽個仔講, 只係轉堂時比較嘈, 不過, 有班長睇住, 都唔可以太嘈, 我個仔都做過班長, 會記低太  naughty 嘅同學, 基本上都係一間普通學校, 唔算好嚴. ...

thank you for your sharing,

my son studing in TKO 優才書院,學校太自由,老師好有經驗教d gifted child,但有時太放肆,我仔仔數學比較好,3年來基本上無上過數學堂,但放學後就老師同佢一對一資優培訓,雖然機會難得,但我仔仔就成日都好懶散,唔得積極,試過小測得54分,因為做左一半卷就唔做,我好擔心佢將來唔知會點,所以想快d轉校

而家轉校,仔仔都唔係太想,不過我應承佢搬去佢嫲嫲度住,佢就好開心話ok,佢好嚮往大家庭,好想多d人一齊住(特別係爺爺嫲嫲),其實可能佢好寂寞,想多d人愛,所以寧願放棄d同學,有時都唔知點取捨

我仔仔鍾意數學及英文,但係就好驚中文,你仔仔鍾意邊科?

keep contact!

calvinB

calvinB,
oic, 我有個朋友係做醫生, 佢好開心因為個仔入左你個仔果間學校, 係今年小一. 不過, 我自己認為太自由其實唔係幾好. 如果個小朋友都比較懶散, 反而會無左個學習嘅動力.
我聽個仔講, 佢都有一d同學係住 tko, 自己坐 mtr 返學, 不過都係工人湊, 我話, 下, 咁遠都來讀, 個仔話, mtr 好快 ga.

我覺得個仔好 like 依間學校, 佢一放長假, 就會覺得好空虛咁, 下個星期就返學, 佢都唔知幾開心呀.
不過, 真係唔知啱唔啱你個仔讀, 因為學校無特別話點樣培訓, 我個仔亦都唔係什麼資優, (我無 test  過), 但佢讀書一直以來都會自己攪掂. 好彩佢都一直 keep  住喺個黃榜度, 佢地無精英班, 只係每次 test 完 and exam 完, 學校都會出一張黃榜, list out 全校所有成績係班中嘅 top 5 or top6 左右個  name 出來, 我個仔每次見到自己個  name 都好 happy.
我覺得佢地同d 同學仔相處都唔錯, 我諗你個仔都會like. 因為真係幾多男仔讀, 而且好多都係幾活躍.
你就好啦, 個仔數學咁叻, 你都可以煩少樣, 我個仔就無話邊樣特別叻, 佢都係唔 like 中文, especially comprehension.
如果你真係想轉, 你要諗下係唔係啱你個仔.

原文章由 calvinB 於 07-8-30 21:14 硐表

thank you for your sharing,

my son studing in TKO 優才書院,學校太自由,老師好有經驗教d gifted child,但有時太放肆,我仔仔數學比較好,3年來基本上無上過數學堂,但放學後就老師同佢一對一資優 ...

原文章由 cherrynequ 於 07-8-31 09:47 硐表
calvinB,
oic, 我有個朋友係做醫生, 佢好開心因為個仔入左你個仔果間學校, 係今年小一. 不過, 我自己認為太自由其實唔係幾好. 如果個小朋友都比較懶散, 反而會無左個學習嘅動力.
我聽個仔講, 佢都有一d同學係住 tko, ...

cherrynequ,

你就好啦,個仔科科都叻,我個仔淨係數學同英文好d,其他科就麻麻地,最慘係學你話斎,無左個學習嘅動力,佢成日都話唔溫書,考試都唔溫,最後要我拿滕條出黎先就範

我唔係住tko,我住西貢d村屋,要兩程車先到優才,所以如果考到軒小,仲遠,到時就要搬去筲箕灣,樣樣都好煩,但依家諗住考到先算,考唔到就唔使煩,無得煩

可否分享下功課,默書,測驗多唔多,
另,上下午校其實有咩分別?

thanks

calvinB

[ 本文章最後由 calvinB 於 07-8-31 10:15 編輯 ]

calvinB,
唔使客氣, 希望幫到你啦.
咁你真係都幾辛苦喎, 因為咁大個仔都好難要佢聽哂自己話, 而家仲細喎, 再大 d 真係攪唔掂.
軒上
係兩測兩考, 每個星期都有dictation, 但只有中文 or 英文, 讀書壓力真係無 mud, 平時功課唔多, 但我聽人講, 四年班就唔會咁樣, 實際係點, 都要等開左學先知, 又或者如果有其他家長知道, 分享下.
你住西貢呀, 又真係好遠喎, 我就住 shaukiwan .
你不如真係試下寫信去, 問下有無機會考插班.
至於下午校, 我就無 mud idea, 因為好少接觸到, 當初都只係諗住上午班 d 時間好安排, 同埋考慮到成績 (年年聽校長講, 都係比下午校多人入皇仁), 所以就無諗過下午班, 只係知道佢地下午班有精英班.

原文章由 calvinB 於 07-8-31 10:13 硐表

cherrynequ,

你就好啦,個仔科科都叻,我個仔淨係數學同英文好d,其他科就麻麻地,最慘係學你話斎,無左個學習嘅動力,佢成日都話唔溫書,考試都唔溫,最後要我拿滕條出黎先就範

我唔係住tko,我住西貢d村屋, ...

原文章由 cherrynequ 於 07-8-31 12:45 硐表
calvinB,
唔使客氣, 希望幫到你啦.
咁你真係都幾辛苦喎, 因為咁大個仔都好難要佢聽哂自己話, 而家仲細喎, 再大 d 真係攪唔掂.
軒上係兩測兩考, 每個星期都有dictation, 但只有中文 or 英文, 讀書壓力真係無 mud, 平 ...

你住skw家,我99都係住skw main street,我地幾乎個個星期日都過去同佢地食飯, 如果遲d考到,我地會搬過去一齊住,到時可能會成日見到,如果嘅話,,,,,,:( ,我聯絡過學校,冇位,遲d再打去問下

keep in touch

calvinB

ch

calvinB,
oic. 我諗你開左學之後, 寫定信去, 如果佢有位, 就可能叫你去 interview.
keep in touch and I hope you can success. 如果你都同我地一齊就好啦, 可以大家多些見面.
cheers
cherrynequ

原文章由 calvinB 於 07-9-1 18:13 硐表

你住skw家,我99都係住skw main street,我地幾乎個個星期日都過去同佢地食飯, 如果遲d考到,我地會搬過去一齊住,到時可能會成日見到,如果嘅話,,,,,,:( ,我聯絡過學校,冇位,遲d再打去問下 ...
‹ 上一主題|下一主題