用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

李兆基 [複製鏈接]

我會報.唔知多唔多人報呢?
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

LLMUMMY,
多謝您的回應. 請問你對這所學校的意見如何?
例如學生是否喜歡返學?
老師是否對教學充滿熱誠?
學校對學生於學習的支援是否足多?
學校是否有好的學習氣份呢?
對不起,問題太多.
請盡量提供您所知的資料.
謝謝!
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

LLMUMMY,
多謝你的回應.
其實最緊要是學生不怕返學及校園學習氣氛良好,好似我囡個校長話齋家長費盡氣力只可以將小朋友推前3吋,但小朋友自己發力就好似支火箭咁"標".所以我認為學習氣份十分重要.
希望我個囡入到呢間學校.

係呀!我個囡今日interview,佢話佢果班全部都有得interview噃!

已收到!

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-27 09:58 發表
joejoelam,

收到註冊通知信未?

多謝!
佢好鍾意,不過佢最開心就會見到好多師兄師姐同同學(因為佢有幾個要好同學都入到)

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-30 12:03 發表
恭喜! 小朋友喜歡學校嗎?

李兆基係一間直資學校,學費係其中一個收入來源,佢地都設有獎學金,令成績好但負擔唔起學費嘅同學都可以入讀.
另一方面如果收咗D唔達標學生,影響學校成績,令家長卻步都同樣令學費收入大減.
學校網頁話收生準則係中英數同操行要B或以上同精通英語同普通話.
依我個囡話,佢地有約半班同學申請,全部人有得INTERVIEW,但就唔係個個都收,其中有個唔收嘅同學仔操行只得B-.
其實有冇錢係好主觀,沒有一條線,申請表又冇要填資產,薪金之類,面試時又冇問我同個囡楂乜嘢車,有幾多個工人,放長假有冇去外地旅遊等等......
我校又冇叫我地認購學校債券....
我個人認為揀學校要睇好多嘢,例如學校設備,理念同教學方式,學校對學生支援同校風等等....

amychoi,
如果有機會可參觀吓學校,得閒又可以去學校門口睇吓放學情況.
我個細囡都係讀緊李小二年級!!!

唔洗講"對不起",唔問又點知聽返嚟D嘢嘅可信性呢?
作為家長,我都體現過你嘅感受,我當初都好驚我個囡喺自行收生階段冇學校收,要等中央派位,依家總算放下心頭大石.
你個囡依家先二年級,你重有大把時間去部署考心儀中學,努力....

原帖由 amychoi 於 09-4-3 09:36 發表
我可能之前寫得唔係好好, 我朋友意思係有錢交學費就可以入讀這校, 不是指家底好有錢, 係我表達得唔好, 對不起.

不過, 小女一年班時, 眼見有位是李小六年班的大姐姐, 她同樣是入讀李兆基, 仲有獎學金, 我都相信學校 ...

‹ 上一主題|下一主題