用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? ...
樓主: salina_andy
go

兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? [複製鏈接]

原帖由 beywat496 於 09-1-13 22:29 發表
謝老師,

呢條無咩驚喜咊, 我地德田兆强份卷才嚇你一跳咊。

李兆强小學係分為【平田】同【德田】的。 平田的已有40多年歷史了, 而德田由2003年開始, 請問你教邊間兆強呢 ?   

...

我教【平田】李兆强小學

how about your kids?

【平田】同【德田】都係李兆强

我係路過,入來八下.同攪清件事.
我想問下你 sir,
你話你教平田, 你幾耐已冇教呢? 我曾問你時你好其怪講[平田得一間],以你咁講,你好似走了好耐,而且你走果時未曾收到料起新兆強嗎? 你在強是教正教還是助教呢? 新強是在2003年起, 起碼起校前都會講議論紛紛冇理由你唔知喎.

原帖由 tse530 於 09-1-15 09:31 發表

Dear Ms Tse,

I have given your Maths questions to my child, who shows great interest in doing them. Can you advise more chanlleging questions ? by PM?

Thank you.

原帖由 tse530 於 09-1-15 09:31 發表

原帖由 puilaimama 於 09-1-15 10:38 發表
我係路過,入來八下.同攪清件事.
我想問下你 sir,
你話你教平田, 你幾耐已冇教呢? 我曾問你時你好其怪講[平田得一間],以你咁講,你好似走了好耐,而且你走果時未曾收到料起新兆強嗎? 你在強是教正教還是助教呢? 新強是 ...

我今年才入兆強做,所以沒有了解兆強歷史...

你話你都教兆強, 又話係今年教緊. 咁其實你係教緊定係教過呀! 另你話今年教,咁兩間都咁近冇理由係唔知有兩間喎.
原帖由 tse530 於 09-1-10 10:46 發表
我都教過兆强   
d學生都聰明
不過做數學轉數一定要快
轉數慢就 -->

Let's share the aspects of Maths only here. Actually, it doesn't matter whether Ms Tse is the existing or old teacher of LSK. Good Maths questions help to stimulate our children in many aspects, e.g. problem solving skill, logical thinking, etc.

原帖由 puilaimama 於 09-1-15 15:01 發表
你話你都教過兆強, 又話係今年教緊. 咁其實你係教緊定係教過呀! 另你話今年教,咁兩間都咁近冇理由係唔知有兩間喎.

hi! 係我呀,你地都幾激喎.不過我都覺得puilaimama 講得岩喎. 呢位Mr Tse, 好似前言不對後語. 大家討論數學交流下是好. 不過唔好用呢個方法去sale自己係教過兆強,相信會有好多c9因佢是教兆強而打電去問囉.因都幾吸引. 但現教又或曾教此終都有d改變. 好似做練習咁,我都會揀update比我的小朋友.  
**以上我個人意見, 有野講錯請各見諒**

原帖由 馬媽媽 於 09-1-15 15:55 發表
Let's share the aspects of Maths only here. Actually, it doesn't matter whether Ms Tse is the existing or old teacher of LSK. Good Maths questions help to stimulate our children in many aspects, e.g.  ...

原帖由 puilaimama 於 09-1-15 15:01 發表
你話你都教過兆強, 又話係今年教緊. 咁其實你係教緊定係教過呀! 另你話今年教,咁兩間都咁近冇理由係唔知有兩間喎.

其實我是今年九月起教緊平田兆強課後補底班
理論上,本人並非
兆強老師
只是學校用政府錢間接以合約制請的廉價勞工
負責
協助老師課後跟進學生事宜
宜家已經完成合約

如有
令各位誤會,本人謹此致歉

佢地呢班c9好精明架!

原帖由 tse530 於 09-1-15 18:28 發表

其實我是今年九月起教緊平田兆強課後補底班
理論上,本人並非兆強老師
只是學校用政府錢間接以合約制請的廉價勞工
負責協助老師課後跟進學生事宜
宜家已經完成合約

如有 令各位誤會,本人謹此致歉
:thinki ...

kt8001,

我同你一樣, 都係一個精明c9仔

原帖由 kt8001 於 09-1-16 11:39 發表
佢地呢班c9好精明架!

謝老師,

我好鐘意你出多些 due 轉推理數給我們玩下, 仲有無呀 ?

Waiting for your post.

係啦! 係咪兆強老師唔緊要. 當係交流下你教兆強仔的心得 或 post下你對數的理解同意見比大家, 我地c9好開心收到你的分享.
原帖由 beywat496 於 09-1-16 11:46 發表
謝老師,

我好鐘意你出多些 due 轉推理數給我們玩下, 仲有無呀 ?

Waiting for your post.

原帖由 kt8001 於 09-1-16 11:52 發表
係啦! 係咪兆強老師唔緊要. 當係交流下你教兆強仔的心得 或 post下你對數的理解同意見比大家, 我地c9好開心收到你的分享.

Thx your support, i am now searching some interesting Maths for yous; In fact , Math can be more fun if u get the way

PS 為表示歉意,本人願意免費指導各位數學疑難

one more

小二數學題:
就以下對話計算所需車費

小聰:「今日派的小二數學測試卷你有多少分?」
小明:「我有75分,你也不差嗎?我的爸爸來了!」
小聰:「你們也是乘6A 巴士,一齊上車吧。」
明父:「九巴加了價,加了2亳子,本來是4.2元。」
小聰:「我們小童有半價!」

上車時,剛好乘搭小聰爸爸當車長的班次,小聰三人也有用八達通繳付相應車資。

以下對話
所需車費 :
小聰  ($2.20) 小明 ($2.2)  + 明father ($4.40) = $8.80

因為 : 小聰爸爸當車長 (Driver : Free of charge)

呢條題目其實都有些問題, 因為小聰唔洗比錢架。
巴士公司條例 : 兩個仔囡以內是免費
答案可圈可點。

原帖由 tse530 於 09-1-16 12:52 發表
one more

小二數學題:
就以下對話計算所需車費

小聰:「今日派的小二數學測試卷你有多少分?」
小明:「我有75分,你也不差嗎?我的爸爸來了!」
小聰:「你們也是乘6A 巴士,一齊上車吧。」
明父:「九巴加了價,加了2亳子,本來是4.2元。」
小 ...

原帖由 beywat496 於 09-1-16 14:19 發表
以下對話
所需車費 :
小聰  ($2.20) 小明 ($2.2)  + 明father ($4.40) = $8.80

因為 : 小聰爸爸當車長 (Driver : Free of charge)

呢條題目其實都有些問題, 因為小聰唔洗比錢架。
巴士公司條例 : 兩個仔囡以內是 ...

施主有慧根
其實這題包含對數學及常識課了解的測試
講明乘九巴,小聰係唔洗比錢
(Driver Family : Free of charge)
so$(4.2+0.2)/2+(4.2+0.2)=$2.2+4.4=$6.6

但係條題目係話 : 小聰三人也有用八達通繳付相應車資。

咁應該是三人, 不是兩人, 呢條題目明想隱人~~~

原帖由 tse530 於 09-1-16 20:03 發表

施主有慧根
(Driver Family : Free of charge)
so$(4.2+0.2)/2+(4.2+0.2)=$2.2+4.4=$6.6 ...

原帖由 tse530 於 09-1-16 20:03 發表

施主有慧根

如果P.2做數學功課好似IQ題, 每一題都要用很多時間去分析. 會否夠時間做功課
‹ 上一主題|下一主題