用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? ...
樓主: salina_andy
go

兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? [複製鏈接]

beywat,
我地還未派英數常.我昨晚血壓急升,唔應扣的比人扣.你話佢唔識都情有可原,但係識而比人扣了字醜陋分就唔低. 衰豬

原帖由 beywat496 於 09-1-9 13:44 發表
kt8001,

恭喜你, 你個囡令到你咁開心, 如我囡好似你囡咁好就好啦。

你有無睇到 P1 份 Maths 卷, 簡直同去年係兩馬事。

我 c9 一路卷, 一路拍枱, 一路話【有無攪錯 ?  小一咁雕轉 , 咁陰濕, 大人都要唸一唸 】 ...

原帖由 kt8001 於 09-1-9 14:18 發表
lky,
係度又見到你喎. 點解你唔打電問下校咁耐未派的原因.起碼得個知字.

我又唔急喎!都知唔合格啦!睇左卷都係知佢錯既係careless mistakes丫?唔溫書丫?定份卷太深?我估都係幾方面啦!
琴日CLASS TEACHER都講左話成績表整起喇!未print咋!

尋日派咗喇~不過只係得數學未派囉~數學科既卷係咪有問題呢?我個女竟然唔合格 佢話佢個班都只得幾個合格咋!但係又冇派卷返黎....
P.3既中文今次都好深呀, 由其是閱讀理解個PART, 大人都要諗完又諗, d詞彙仲深, 根本有d佢地都唔明,你話咁點理解到吖

原帖由 kt8001 於 09-1-9 13:21 發表
yymother
我地大多數都係p.1~2 多.
你還1 份都未派嗎? 點解會咁遲? 我諗小一,二都派了,冇理由p.3 會唔派, 我覺得校唔會唔派, 因如唔派一定好多家長嘈到拆天. 校此終醜婦終雖見家翁. 佢都唔想有人數佢不是.
...

我平時係無比亞仔做gar, test or exam之前先做, 臨急抱佛腳

課外活動就學英文, 普通話&跆拳, 無la
原帖由 kt8001 於 09-1-9 13:15 發表
唔係呀, 起碼你個仔係識,不過係衰標點同字差,咁唔係中文唔得喎, 起碼理解ok就掂啦
你好似都有execrise比你個仔做, 你還要加碼嗎?
我就只星期六日, 呢兩日叫佢中英數常做每樣做3頁就算. 我都唔迫佢, 同時我已好多課外 ...

同大家分享吓:

早排我女(P3),做Maths功課,有條係問:
一個4位數除13,咁最大的餘數係幾多?
(a) 11 (b) 12 (c) 13 (d)14 (e) 15
我女係未教4位除數架!
另一條:
X先生買左一檯4櫈,一張檯係$1334(唔記得實數,但一定係4位數),4張櫈係比一張檯貴$2114。X先生俾哂$之後,還餘下$1688。問X先生原有幾多$??

再來:
陳太太要買一電腦和一TV,TV係$16588,電腦係$17999,陳太太俾左4680訂金,餘下1212,請問陳太太原有幾多$???

原帖由 yymother 於 09-1-9 14:26 發表
尋日派咗喇~不過只係得數學未派囉~數學科既卷係咪有問題呢?我個女竟然唔合格 佢話佢個班都只得幾個合格咋!但係又冇派卷返黎....
P.3既中文今次都好深呀, 由其是閱讀理解個PART, 大人都要諗完又諗, d詞彙仲深,  ...

我女讀新果間,今次份卷唔深喎!不過我女好多careless mistakes,加埋重組句子錯得犀利,failed.

你講得好好笑. 

原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:25 發表

我又唔急喎!都知唔合格啦!睇左卷都係知佢錯既係careless mistakes丫?唔溫書丫?定份卷太深?我估都係幾方面啦!
琴日CLASS TEACHER都講左話成績表整起喇!未print咋! ...

嘩你重有學呀, 我好多都冇了, 都冇咩時間.都幾好呀, 男仔來說臨急都考得唔錯都幾叻呀.
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 14:26 發表
我平時係無比亞仔做gar, test or exam之前先做, 臨急抱佛腳

課外活動就學英文, 普通話&跆拳, 無la  

隔離台, 過來搭咀...
你地學校教得好深, 分數少都唔係大問題,反而訓練到d學生早d面對挫折感, 等d學生唔好轉校, 升中成績, 當然一流啦. (純-估估下的陰謀論)
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

好攪笑現在呢個top用來談論數學出題考家長...哈正!
原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:33 發表
同大家分享吓:

(a) 11 (b) 12 (c) 13 (d)14 (e) 15
我女係未教4位除數架!
另一條:
X先生買左一檯4櫈,一張檯係$1334(唔記得實數,但一定係4位數),4張櫈係比一 ...

咦!你都過來傾,你都講得有道理,我有個朋友是讀樂天,現升了聖保中,佢話強哥出來的學生數學係連接到聖保,所以佢的同學是應付到,而要好努力追,所以早d比佢適應都是正確.

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-9 14:56 發表
你地學校教得好深, 分數少都唔係大問題,反而訓練到d學生早d面對挫折感, 等d學生唔好轉校, 升中成績, 當然一流啦. (純-估估下的陰謀論) ...

吓 ~~~~
成績表整起喇, 我仲唸住要求老師重考 wor ~

咁點算呀, 大鑊, 成長表 D 晒, 呢次好鬼醜呀, 顏面無全。

請問呢度有無教長或路師睇到幫下忙, 問下學校拉 curve ..... 得唔得, 可唔可以呀 ?

原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:25 發表

琴日CLASS TEACHER都講左話成績表整起喇!未print

你咪玩野啦, 你咪教長囉.我就唔信你個女會咁bad.
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:09 發表
吓 ~~~~
成績表整起喇, 我仲唸住要求老師重考 wor ~

咁點算呀, 大鑊, 成長表 D 晒, 呢次好鬼醜呀, 顏面無全。

請問呢度有無教長或路師睇到幫下忙, 問下學校拉 curve ..... 得唔得, 可唔可以呀 ?

...

嘩 !!!,

仲有無呀, 好激呀, 好玩呀。

小三就咁樣, 咁小四我真係無眼睇啦。

原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:33 發表
我女係未教4位除數架!
另一條:
X先生買左一檯4櫈,一張檯係$1334(唔記得實數,但一定係4位數),4張櫈係比一張檯貴$2114。X先生俾哂$之後,還餘下$1688。問X先生原有幾多$??

再來:
陳太太要買一電腦和一TV,TV係$16588,電腦係$17999,陳太太俾左4680訂金,餘下1212,請問陳太太原有幾多$???

我老公又係咁講, 等d學生轉唔到校

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-9 14:56 發表
你地學校教得好深, 分數少都唔係大問題,反而訓練到d學生早d面對挫折感, 等d學生唔好轉校, 升中成績, 當然一流啦. (純-估估下的陰謀論) ...

:tongue: :tongue: :tongue:

原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:13 發表
你咪玩野啦, 你咪教長囉.我就唔信你個女會咁bad.

連續幾個top都講數題比家長試, 我就自問數學白痴.所以連我個女都係.所以我見到計了都唔敢答, 費事又比beywat串.....哈哈

原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:13 發表
嘩 !!!,

仲有無呀, 好激呀, 好玩呀。

小三就咁樣, 咁小四我真係無眼睇啦。

邊個敢串我地kt8001姐, 我 佢。

唔攪咁多大肚D 就唔洗比人串攞。:tongue: :tongue: :tongue:

原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:18 發表
連續幾個top都講數題比家長試, 我就自問數學白痴.所以連我個女都係.所以我見到計了都唔敢答, 費事又比beywat串.....哈哈

不如叫亞樓主 Salina_Andy 改翻正個 topic 名, 叫咩好 ?

我唔明??
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:16 發表
我老公又係咁講, 等d學生轉唔到校
‹ 上一主題|下一主題