用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? ...
樓主: salina_andy
go

兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? [複製鏈接]

頭先在另一個 topic 見到
My7223 post 小一問題
我女(小一)學校有條"挑戰題"如下:
(剛學每5個1數)
小玲有1袋代幣, 玩完淨番26個, 如果原有的代幣可以每5個1數而沒有餘數, 她之前最少玩了多少個代幣?

我本人完全唔明佢問咩 ?

普通話唔學唔得呢.... 而家中文用普通話教, 如果普通話聽唔明, 上中文堂點算

英文就因為要學phonics & oral & listening, 學左之後, 對答真係好左好多bor, 唔cut得

我想我仔學奧數, but無人幫我帶佢出旺角學, 遲d睇下點

跆拳投資左好多$ (uniform, 考帶...) 我同亞仔講, 無黑帶都唔駛旨意停
原帖由 kt8001 於 09-1-9 14:55 發表
嘩你重有學呀, 我好多都冇了, 都冇咩時間.都幾好呀, 男仔來說臨急都考得唔錯都幾叻呀.

answer is 4, 每5個一數而無餘數, 26後最近5倍數係30, 即佢最小玩左4個代幣
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:30 發表
(剛學每5個1數)
小玲有1袋代幣, 玩完淨番26個, 如果原有的代幣可以每5個1數而沒有餘數, 她之前最少玩了多少個代幣?

我本人完全 ...

你又錯喇, 係大肚b呀! 因呢個b字我個仔係幼稚園時,時時都取大肚婆,咁我咪時時記住囉.

〔quote]原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:22 發表
邊個敢串我地kt8001姐, 我 佢。

唔攪咁多大肚D 就唔洗比人串攞。:tongue: :tongue: :tongue:

[/quote]

好喎, 又講下第二d, 咁我地又有話題傾....版主,現身傾傾啦! 我地好多謝你出現, 強哥的大奶二奶三奶.....出灑來...勁.繼續呀.正!

原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:24 發表
不如叫亞樓主 Salina_Andy 改翻正個 topic 名, 叫咩好 ?

kt800- 1 姐 ,
最終都要衰多次係你手上。
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

好啦, 接放學, 返工開工啦, 唔玩啦。
bye - bye !!!!

原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:38 發表
你又錯喇, 係大肚b呀! 因呢個b字我個仔係幼稚園時,時時都取大肚婆,咁我咪時時記住囉.

〔quote]原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:22 發表
邊個敢串我地kt8001姐, 我 ...

話時話我都睇過, 我數學白痴不過我都想知. 麻煩你問了你c6之後話我聽果答案
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:30 發表
(剛學每5個1數)

我本人完全 ...

我咪答左lor
原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:45 發表
話時話我都睇過, 我數學白痴不過我都想知. 麻煩你問了你c6之後話我聽果答案

嘩你個仔好勁呀! 不過你條水喉都好勁呀!
我現在只有一星期補兩次習,和星期六國語. 之後咩都無. 之前兩個都有學空手道但係佢地都冇興趣所以cut了, 而琴亞女又話好多功課,想用多d時間來做功課和溫習, 所以我都冇迫佢.
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:33 發表
普通話唔學唔得呢.... 而家中文用普通話教, 如果普通話聽唔明, 上中文堂點算

英文就因為要學phonics & oral & listening, 學左之後, 對答真係好左好多bor, 唔cut得

我想我仔學奧數, but無人幫我帶佢出旺角學, 遲d ...

下~ 你係另一版答了. 所以話你個仔有你的遺傳. 等我去睇下先.
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:50 發表
我咪答左lor  

嘩! 你好勁呀!

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:34 發表
answer is 4, 每5個一數而無餘數, 26後最近5倍數係30, 即佢最小玩左4個代幣

小姐.... 呢版黎gar....
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:34 發表

哈! 我睇到啦!thank you!
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:58 發表

我地都收到部份卷, 不過未見數學卷,希望下過星期快d派. 好心急呀!

我都覺得學phonics好有用,起碼串字無咁勞氣.  比較容易串熟.  

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:33 發表

我想我仔學奧數, but無人幫我帶佢出旺角學, 遲d ...

我唸係個個張成績表咁難睇,想轉校都冇人收,個個乖乖地留低. 唯有下個學期再努力d啦:D

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:30 發表
我唔明??

OIC

係AR, PHONICS 都有D 用GAR, 起碼串字無咁勞氣
原帖由 HappyHappyMa 於 09-1-9 22:18 發表
我唸係個個張成績表咁難睇,想轉校都冇人收,個個乖乖地留低. 唯有下個學期再努力d啦:D

我都教過兆强   
d學生都聰明
不過做數學轉數一定要快
轉數慢就 -->

你呢句真係攪笑, 再証明亞1姐係好鬼【可愛】 !!!

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:58 發表

咁教兆強的老師是否好大壓力, 各科主任是否獨裁 ?

原帖由 tse530 於 09-1-10 10:46 發表
我都教過兆强   
d學生都聰明
不過做數學轉數一定要快
轉數慢就 -->
‹ 上一主題|下一主題