用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? ...
樓主: salina_andy
go

兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? [複製鏈接]

hoganmama,

我冇補中文,但exam前有做下街坊練習

我覺得P3 開始d卷比較深,想不到今年P1, P2 都深,我都聼到好多人唔合格,大半班fail.

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 12:11 發表
yyma & happyma

你地小朋友有無特別補中文? 我想亞仔補下d中文

我無睇過卷, 唔知有幾深, 我仔都唔合格, 得5x分
原帖由 HappyHappyMa 於 09-1-8 12:32 發表
hoganmama,

我冇補中文,但exam前有做下街坊練習.

我覺得P3 開始d卷比較深,想不到今年P1, P2 都深,我都聼到好多人唔合格,大半班fail.

我哥哥既囡囡讀李兆強六年級, 今次考試科科都出得好深, 佢囡囡只得一科合格, 數學都肥咗, 今次要呈分, 我哥哥好唔開心, 真係唔知點算好? 唉!

If a+b=226, a+a+a+b+b+b+b=?

If a=b=226, 3a+4b = 226x3 =b
                               =678+b

D 數學題真係好深喎
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

咪係,我都替P5, P6同學惨,人地要面試,張成績表要見人,都唔知學校攪mud.

我小朋友讀咗三年,張成績表未試過C, D, 連B都係一兩次,今次都要破戎,我真係想知係我小朋友退步退得咁緊要,訂係張卷太深!

原帖由 littlecat 於 09-1-8 12:58 發表
我哥哥既囡囡讀李兆強六年級, 今次考試科科都出得好深, 佢囡囡只得一科合格, 數學都肥咗, 今次要呈分, 我哥哥好唔開心, 真係唔知點算好? 唉!
...

hoganmama:

我個小朋友都冇補習架, 不過考試前會比d練習佢做囉~
我諗如果去補習中文既話, 佢地都會係比d paper同練習佢做下咁囉~ 咁不如自己得閒print d比佢做, 咁樣都ok 架~

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 12:11 發表
yyma & happyma

你地小朋友有無特別補中文? 我想亞仔補下d中文

今次學校都唔知點搞, 連考試前既小測都冇呀!有好多老師都係好新架!唔知係咪懶呢....
上次我個女中文測驗有87分, 但今次就只得60分!我覺得呢次d卷真係好有問題!!!點解唔派卷先!!!

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 12:49 發表
我無睇過卷, 唔知有幾深, 我仔都唔合格, 得5x分mouth:" />  

我地p.1 & p.2 今日派了卷喎. 唔通小四以上真係有問題所以唔派, 如果佢真係唔派你估下去校check下卷比唔比,我會試下問下, 起碼睇下衰咩先. 我個朋友就試過, 不過唔係我地間校係聖x太, 佢係唔派卷, 但可要求check卷....

我都收到卷LA, 係爭英文卷未有

中文卷-64分, 其實份卷唔深WOR, 我仔竟然失分係重組句子同排句, 足足扣左成20分, 真係估佢唔到

數學- 73分, 卷都係唔算深, 竟然錯晒2條文字題, 激C, 其他大部份係CARELESS MISTAKE
原帖由 kt8001 於 09-1-8 22:30 發表
我地p.1 & p.2 今日派了卷喎. 唔通小四以上真係有問題所以唔派, 如果佢真係唔派你估下去校check下卷比唔比,我會試下問下, 起碼睇下衰咩先. 我個朋友就試過, 不過唔係我地間校係聖x太, 佢係唔派卷, 但可要求check卷.. ...

你個小朋友幾多年級?

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 22:48 發表

中文卷-64分, 其實份卷唔深WOR, 我仔竟然失分係重組句子同排句, 足足扣左成20分, 真係估佢唔到

數學- 73分, 卷都係唔算深, 竟然錯晒2條文字題, 激C, 其他大部份係CARELESS ...

我女昨天只派中文同國語常識大部份8x-9x左右, 都算唔錯, 而我個仔只派中文科,中造同國語, 其它就未派我個仔中文7X,默書9x,中造8x 但出奇中文聆聽唔合格得59, 不過好彩呢科占好少分. 其它是因佢寫字醜而老師睇唔清楚比人扣分. 大大比人扣了13分. 如果唔係中文唔駛取得7X分
原帖由 hoganmama 於 09-1-8 22:48 發表

數學- 73分, 卷都係唔算深, 竟然錯晒2條文字題, 激C, 其他大部份係CARELESS ...

你返而我個女話數學深, 而中文亞女都取8x,如果唔係女睇錯題又漏字都會有92以上...低佢死.唔睇題又漏字, 我就要勤力操數, 你就要操中, 不過此終數學都要靈活變通, 我女女都係冇得救喇.

我仔之前test or exam d 排句and重組句子係ok gar, 今次唔知搞咩 唔通真係要做多d課外練習

中造80分, 淨係漏標點符號&d字寫得唔好都扣左好多分

數學我仔係衰d careless mistake
原帖由 kt8001 於 09-1-9 11:24 發表
你返而我個女話數學深, 而中文亞女都取8x,如果唔係女睇錯題又漏字都會有92以上...低佢死.唔睇題又漏字, 我就要勤力操數, 你就要操中, 不過此終數學都要靈活變通, 我女女都係冇得救喇.
...

你地有冇小朋友係三年級,而又派咗數學卷架??

唔係呀, 起碼你個仔係識,不過係衰標點同字差,咁唔係中文唔得喎, 起碼理解ok就掂啦
你好似都有execrise比你個仔做, 你還要加碼嗎?
我就只星期六日, 呢兩日叫佢中英數常做每樣做3頁就算. 我都唔迫佢, 同時我已好多課外活動都cut灑, 做功課都做到死下死下, 你呢? 你再有冇再參加咩活動.
都唔知係咪男仔d字係差d, 我個仔d字都係龍飛鳳舞.

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 11:30 發表
我仔之前test or exam d 排句and重組句子係ok gar, 今次唔知搞咩 唔通真係要做多d課外練習

中造80分, 淨係漏標點符號&d字寫得唔好都扣左好多分

數學我仔係衰d careless mistake:badfeel ...

yymother
我地大多數都係p.1~2 多.
你還1 份都未派嗎? 點解會咁遲? 我諗小一,二都派了,冇理由p.3 會唔派, 我覺得校唔會唔派, 因如唔派一定好多家長嘈到拆天. 校此終醜婦終雖見家翁. 佢都唔想有人數佢不是.
原帖由 yymother 於 09-1-9 12:19 發表

小三 一早就派咗卷比小朋友睇咗啦。  佢地應知分數。

原帖由 yymother 於 09-1-9 12:19 發表

kt8001,

恭喜你, 你個囡令到你咁開心, 如我囡好似你囡咁好就好啦。

你有無睇到 P1 份 Maths 卷, 簡直同去年係兩馬事。

我 c9 一路卷, 一路拍枱, 一路話【有無攪錯 ?  小一咁雕轉 , 咁陰濕, 大人都要唸一唸 】

我女係P3,但MATHS卷未派,不過我知我女唔合格!

平時做的worksheet都好深(陰濕)架!

lky,
係度又見到你喎. 點解你唔打電問下校咁耐未派的原因.起碼得個知字.
原帖由 lky2008 於 09-1-9 13:50 發表

我女係P3,但MATHS卷未派,不過我知我女唔合格!

平時做的worksheet都好深(陰濕)架!
‹ 上一主題|下一主題