用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位有大抽獎經驗的媽咪
樓主: JoeyJoey
go

請教各位有大抽獎經驗的媽咪 [複製鏈接]

原帖由 kcpak 於 09-1-8 16:37 發表

lok媽:
你心儀邊間學校呢~

可兒,
我係官塘區48校網

原帖由 LOKLOK89 於 09-1-8 15:23 發表
1.係唔係我頭三間都可以接受,就可以甲部全部都要填呀.
2.我心儀小學跌了一半學位得47位,我是否還堅持放它於第一位

唔該mouth:" />

yessssssssssssssssssssssssss

咁我想問填甲乙第1志願同自行唔同, 而原先填自行果間第2, 好唔好咁博?

因我依家有d後悔填自行果間, 但依家我心儀果間又多人爭...

坊間話沒有誠意囉

如果填埋甲二三, 會唔會遲咗去part B 呢? 定係要等埋其他人選晒甲部先由頭開始去乙部?!!

原帖由 Sindy 於 09-1-7 14:26 發表

問過教署,佢地話咁樣,都唔會比人行先去part B....... 你唔填,都一樣要等埋人地搞完甲一二三先,如果多過一間心儀既學校,即例如聖馬利,瑪利諾,聖士提反等都鐘意既話,搵一間做主打,填晒三間,雖然知道其他兩間放第二都 ...

Hi Sindy,

謝謝你的意見.
揀邊間第一好d呢?
其實我想個女讀男女校, 但自行時諗住女校比男人校機會大d所以揀咗聖士提反, 而家定唔放第一至三是否無咁好?

聖比得上午班好d定下午班好d? (我老公話下午班, 但我想個女習慣早睡早起......)

聖心有70個位, 機會率是否又大d?

sorry, 好多問題, 但真係好頭痛又怕揀錯.....

please, help

原帖由 Sindy 於 09-1-8 14:01 發表
你講既聖士提反同聖比得都係中西區大熱門,只可以選其一放係第一(乙部),不過跟住落黎就唔知放邊間好啦,因為你乙一機會唔係穩操勝券,乙二就要搵間機會大既

...

原帖由 August07 於 09-1-9 12:30 發表
如果填埋甲二三, 會唔會遲咗去part B 呢? 定係要等埋其他人選晒甲部先由頭開始去乙部?!!

教署話係同步的,大家一齊甲一,大家一齊甲二,大家一齊甲三,大家一齊乙一,如此類推,你唔填,唔會快過人地,你諗落都唔合理,人地甲二,你就去乙一....係咪?

其實我會咁諗,可能自行女仔都會揀女校,所以仲多左人爭,

填表呢樣野,我覺得好似打心理戰

呢度真係好難講邊間好,而家縮左班,間間都咁難,我覺得揀邊間都好,最緊要secure第二同第三個位,諗第二三仲難

原帖由 Candy3148 於 09-1-9 13:33 發表
Hi Sindy,

謝謝你的意見.
揀邊間第一好d呢?
其實我想個女讀男女校, 但自行時諗住女校比男人校機會大d所以揀咗聖士提反, 而家定唔放第一至三是否無咁好?

聖比得上午班好d定下午班好d? (我老公話下午班, 但我想個女 ...

其實我一直都有個疑問就係'大抽獎' 係唔係分開男女生黎抽?
因為我見男女校既分佈係好平均, 我估唔會咁岩個取機no,係男.女.男.女吧?
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

我住的那一區, 我一間都選不上, 再加上生活作息, 一定要夸區, 我其實只心儀灣仔的 SFCS, 請問我以下那一個策略會機會好些, 因為亦預了要叩門, 那一個策略會給學校感覺教有誠意?

策略一:
甲部: 第一志願 - SFCS (NET12)
第二/三志願留空

策略二:
甲部: 第一志願 - SFCS (NET12)
第二志願: 聖公會基恩小學 (NET 11)
第三志願: 英皇同學會小學 (NET 11)  或 聖公會聖雅各 (NET 12)
以上第二及三志願都不是我真的心儀, 只是希望有個機會, 如果叩門都入不到SFCS, 可以先讀一年, 再在2年班時都申請插班.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 09-1-10 12:08 發表
我住的那一區, 我一間都選不上, 再加上生活作息, 一定要夸區, 我其實只心儀灣仔的 SFCS, 請問我以下那一個策略會機會好些, 因為亦預了要叩門, 那一個策略會給學校感覺教有誠意?

策略一:
甲部: 第一志願 - SFCS (NET ...

For net 12, I think quite a majority will choose Marymount as 1st choice and there should be chance if you target SFCS.

I'm the past student of SFCS and wish you the best of luck !

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kcpak 於 09-1-7 23:56 發表
各位:
老實講本區既我一間心儀都無.....我個頭都爆啦~
而我揀個間隔離區的寄信黎話我仔係後備生,那我只填第一志願,打後唔填咁又可唔可以呢~

千萬唔好咁做, 後備生唔代表一定收架.

你咪揀 d '無咁差' 的學校依次序填 law. 派咗都唔一定要去讀架, 總好過佢派間唔知乜學校比你好過.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 yuenwa 於 09-1-10 12:08 發表

策略一:
甲部: 第一志願 - SFCS (NET ...

策略二 啦, 比多個 option自己都係呀 ma.

原帖由 chan803 於 09-1-10 12:19 發表

策略二 啦, 比多個 option自己都係呀 ma.

我都希望大家可以比意見我呀 唔該哂!!

我自行收生時揀隔離區一間天主教學校, 當然係衰啦. 咁而家我應該點填甲部同乙部呢?

選擇一

甲一: 填返自行間跨區天主教學校
甲二: 填本區超級大熱

乙一: 填本區超級大熱

選擇二

甲一: 填本區超級大熱
甲二: 填返自行間跨區天主教學校

乙一: 填本區超級大熱

你會點填呀??

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 bird-bird 於 09-1-10 14:40 發表

我都希望大家可以比意見我呀 唔該哂!!

我自行收生時揀隔離區一間天主教學校, 當然係衰啦. 咁而家我應該點填甲部同乙部呢?

選擇一

甲一: 填返自行間跨區天主教學校
甲二: 填本區超級大熱

乙一:  ...

rd 1 揀得 跨區學校, 即係好想入啦, 咁 rd 2 甲一當然揀返佢.  到時叩門都多少少誠意分呀 ma.

所以我會揀選擇一

請問可否不填乙部?

.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 09-1-10 23:55 發表
請問可否不填乙部?

.

你唔填都好,結果都會派一間學校比你,填左就可以大機會唔會無雷公咁遠,唔填既話,即係由得教署派咩都好

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 yuenwa 於 09-1-10 23:55 發表
請問可否不填乙部?

.

當然得啦, 連甲部唔填都得.
不過你最好係已有私小學位, 亦打算入讀私小. 甲部跨區, 唔係咁易中架

參加大抽獎又唔填乙部, 乜你o個區真係差成咁咩
‹ 上一主題|下一主題