用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港法例廿四小時禁止在家中練習樂器
go

香港法例廿四小時禁止在家中練習樂器 [複製鏈接]

原帖由 danielboy 於 09-1-7 13:23 發表
其實我話自己犯法係講笑啫,唔通正正常常咁練琴都犯法咩?相信法例係指若呢d聲音嚴重到構成(source of annoyance)先會被起訴啫,(正常樂器聲音唔等同"噪音"),大家無需咁大反應.

...

法例話奏玩或操作樂器引致他人煩擾才犯法。
“煩擾”(annoyance) 指合理的人不會容忍的煩擾;
彈好聽D係一種解決辦法!

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 17:02 發表

條例又唔界訂何為噪音,例如超過幾多分貝就唔得
一面倒話任何時間都不能有樂器聲
如果呢條例廣為人知
TOM LXX 柏C 執粒都似

The law only regulates 住用處所或公眾地方.TOM LXX 柏C shops are not regulated.

原帖由 hhma 於 09-1-8 23:30 發表
我隔離屋都曾經同我講, 佢樓上個戶主應該係教琴, 日日不停甘彈, 星期六日都係甘, 令佢好困擾wor

我都唔知講咩好, 因為我d仔都學緊琴, 雖然唔係個個老師....

...

hhma>>

早兩日我為左激勵大仔,叫佢練琴要彈好聽D,5係會對鄰居構成煩擾而犯法...點知大仔話"鄰居如5鍾意聽piano,彈得幾好聽佢都話係煩擾架!"

Touch wood! So far 隔籬鄰舍未投訴我地練琴係嘈音,反而有鄰居走來按門鐘問我係5係piano teacher,讚我仔彈得好聽,叫我介紹個piano teacher添!
‹ 上一主題|下一主題