用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Convent
樓主: LilaHui
go

St. Paul's Convent [複製鏈接]

我想阿囡入St. Paul Convent,一切資料已經準備好。But....可能我蠢,我係08年9月同12月打電話問學校有無位,有個阿姐叫我09年1月同6月寄信就得。我信晒佢!一直等1月。見到你哋先知已經開始interview。

估唔到你哋無問阿姐,就可以順利 interview。我係唔係太信人!係唔係無機會呢?

Anyone received letter of acceptance?  I doubt they have many spaces for outsiders.

same case as you, very angry!

原帖由 毛妹 於 09-1-12 09:30 發表
我想阿囡入St. Paul Convent,一切資料已經準備好。But....可能我蠢,我係08年9月同12月打電話問學校有無位,有個阿姐叫我09年1月同6月寄信就得。我信晒佢!一直等1月。見到你哋先知已經開始interview。

估唔到你哋無問阿姐 ...

Meowross,
我今日打電話去SPC反映我嘅不滿,當然唔係投訴,有個女人答:「同事可能誤會你想報2010年小一,所以叫你遲d寄信…暫時都唔會再有位…」
Oh, my god! 究竟學校知唔知有位阿姐亂講野呢?佢有咩理由亂指d家長!
雖然我報名都未必入到,但都未至於比人亂點喇!連報名嘅機會都無!
不如你都打電話去反映,等佢地檢討一下,可能會in埋我地呢!

基本上全年皆可叩門,但提議選擇在政府每年小一自行收生和統一派位結果公佈前,或結果公佈後一兩天。一封頭為小學校長修女的英文信,下款是各位家長,此自薦信可連同小朋友的”個人資料集”寄給小學校長。若是親身遞交,可到小學部門口按鐘,將信件和資料交給”應門”的”嬸嬸”。自薦信內請清楚寫下日間聯絡電話,包括住宅和手提電話號碼,然後耐心等待。部份叩門的家長包括非天主教徒將獲校務處致電通知面試日期和時間。

面試當天會採用小組面見形式,家長和各自的小朋友在約定時間到達小學部地下,那時會填寫正式的入學申請表,並繳交數十元的申請費,約有任何推薦信,這是最後時刻遞交了。有些家長會打扮得十分隆重,或者會盤算自己如何和校長交談,甚至準備小朋友的作品、功課,但一切皆是徒然。時候一到,各位小朋友將會排隊拾級而上,一起面見校長,各位家長則留在地下等候,Sister (校長)只會面試小朋友。面試結果即取錄與否將會數天內發信通知。小二或以上插班生當然有少數,但還是在小一叩門比較容易

既然全年皆可,SPC阿姐做咩話1月同6月,想玩死人咩!越講越嬲!

醒目開學勳章 王國長老

我就住spc隔離, 有日返工前, 親身去spc交信, ”應門”的”嬸嬸”問我黎做咩, 我話想交封小一入學信去校務處, 佢話早會中, 唔入得去.......我明白!! 於是我禮貌地嬸嬸幫我拎入去校務處, 嬸嬸就好冷漠地問我, 交俾邊個架??? 佢話左收架拿!!!
的確, 我係無問過校務處收唔收, 不過有云"過門都係客", 唔駛咁態度掛?
同各位一樣, 我係由9月開始交去的, 之後既.....為左唔想食閉門羹, 我唯有寄去! 11月, 1月, 6月, 每次都係果個standard reply, 我地無位唔收生, 我都係上bk至知原來有人已經interview左
我都好想知道究竟有咩方法可以interview??? 我識果個人係因為識人lor

原帖由 thomas_cy 於 09-1-13 11:20 PM 發表
基本上全年皆可叩門,但提議選擇在政府每年小一自行收生和統一派位結果公佈前,或結果公佈後一兩天。一封頭為小學校長修女的英文信,下款是各位家長,此自薦信可連同小朋友的”個人資料集”寄給小學校長。若是親身遞交,可到小學部門口按鐘,將信件和資料交給”應門”的”嬸嬸”。.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 17:50 發表
我就住spc隔離, 有日返工前, 親身去spc交信, ”應門”的”嬸嬸”問我黎做咩, 我話想交封小一入學信去校務處, 佢話早會中, 唔入得去.......我明白!! 於是我禮貌地請嬸嬸幫我拎入去校務處, 嬸嬸就 ...

We just mailed the application to the school.  And we don't know anyone in the school.  Somehow our daughter just got selected for an interview.

原帖由 chan803 於 09-1-14 21:25 發表

We just mailed the application to the school.  And we don't know anyone in the school.  Somehow our daughter just got selected for an interview.

Did you finally get accepted after the interview?  You are very lucky to have an interview chance according to other mummies here.

waiting list.
anyone got the acceptence letter?
原帖由 KaWaimama 於 09-1-14 21:42 發表

Did you finally get accepted after the interview?  You are very lucky to have an interview chance according to other mummies here.

醒目開學勳章 王國長老

你就好啦
我個女連in都無, 聽到人地有得in, 真係好 , 自問條件唔係差到straight out丫..........
我識果個, 因為妹妹讀spn, 至"螺"到一個機會interview, 不過都係入唔到

原帖由 chan803 於 09-1-14 09:25 PM 發表

以我所知,係見d超能人...可能你囡囡只係叻...
原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 22:52 發表
你就好啦
我個女連in都無, 聽到人地有得in, 真係好 , 自問條件唔係差到straight out丫..........
我識果個, 因為妹妹讀spn, 至"螺"到一個機會interview, 不過都係入唔到

...

立人,

在這裡看見你太開心了!! 很想念你! 因怕你不懂BK最近的新PM. 希望你不介意在TOPIC上寫.

小女剛上P1, 是最後一屆STS幼稚園畢業生, 是第二輪統一派位派到STS教堂斜對面那所convent school的. 第一輪自行時也有叩門SPC, 亦收到回函要六月派位後再試(最後沒有再試了)

2002年一眾媽媽都應在去年選擇自己心儀的學校類型了.

原帖由 立人 於 09-1-14 23:55 發表
往銅鑼灣聖保祿叩門,對於教徒或非教徒來說,最難之處是獲得面試的機會。絕大多數是很快收到拒絕信,有小部份叩門可能待自政府统一派位後,小一新生註冊後,才知是否有學額。

成事在天,但謀事在人,沒嘗試至最後一刻,那會知道上天 ...

原帖由 Sindy 於 09-1-14 23:28 發表
以我所知,係見d超能人...可能你囡囡只係叻...   

都不可以這樣說。

以我所認識讀緊SPC的學生都不是「叻到會飛」那種,但大致上都一定是有笑臉和有禮貌。我有個鄰居於三年前都只是六月份有得面試,之後入讀SPC,她不是教徒。

SPC給我的感覺都是很正面的,我甚至是欣賞她,可能是教會學校,或者她是想把機會留給有真正需要又合適的小女孩吧!有時太有錢的人反而不獲面試,這是我有個朋友說的,她說由SPN至SPC都不理她,真有原則。

往銅鑼灣聖保祿叩門,對於教徒或非教徒來說,最難之處是獲得面試的機會。絕大多數是很快收到拒絕信,有小部份叩門可能待自政府统一派位後,小一新生註冊後,才知是否有學額。

成事在天,但謀事在人,沒嘗試至最後一刻,那會知道上天 ...

「以神職人員為校長的天主教學校是不會讓人失望,只要她做得到(有沒有學額)和小朋友派了那所小學,只要有學位空缺,我想修女校長會給最需要的小朋友。」

我同意以上這一點。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 LilaHui 於 09-1-14 22:11 發表
waiting list.
anyone got the acceptence letter?

LilaHui,
Do you mean that you receive a letter from SPC already and u are in waiting list?

All the people from SPC I met or talked to were polite.

For those disappointed moms here with active girls, there should be no regrets for not getting a chance to have interview.  Having learned more about SPC from parents and its student, I conclude that the school's rules are too strict for my active and talkative girl and I think there should be more mordenised ways to get disciplines done.  I don't really think punishment is an effective and positive way.

原帖由 Opus599 於 09-1-15 11:07 發表

都不可以這樣說。

以我所認識讀緊SPC的學生都不是「叻到會飛」那種,但大致上都一定是有笑臉和有禮貌。我有個鄰居於三年前都只是六月份有得面試,之後入讀SPC,她不是教徒。

SPC給我的感覺都是很正面的,我甚至是欣賞她,可 ...

插小一的多數係

........成事在天,但謀事在人,沒嘗試至最後一刻,那會知道上天 ... 只要在信中詳細訴說事情始末,如實道來,或者看看有沒有機會

I plan to do the same for my daughter next year.  So how to 詳細訴說事情始末,如實道來 to convince the school that I believe that school is right for her that she should deserve an interview?

daisy17772
‹ 上一主題|下一主題