用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人interview咗港大同學會書院?
樓主: sunnytiffany
go

有冇人interview咗港大同學會書院? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

都係果句, 有心既咪叩門lor! 我又唔信真係無人放返d offer出黎, 問題係俾邊個applicant姐, 學校除左收d掂既, 都會俾返d誠意分架
(我相信係咁)
原帖由 rachaeltam 於 09-2-8 04:31 PM 發表
Dear Charlotte_mom,

I think your comment is fair.  Selection of school is a difficult issue to both the schools and parents.   I better wait for the result from school.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-8 12:32 發表
學校都好為難架
學校當然想收最好, 但最好既留位之後又未必揀佢, 少少留位費對家長黎講真係唔算係咩, 有d人真係鐘意hold住hold住, 唔到9月都唔決定
早收, d家長又concern要放棄抽獎, 唔敢要(始終唔係一線名校)遲收,  ...

你講得好啱,學校同學生,的確係你揀我,我揀你,band 1頭的學生就算多次放棄直資學校的學位,最後叩門,學校都願意收.

相反若是band 3學生,就算家長又跪又求,學校都未必願意俾個位你的,成績與誠意,學校必定揀成績的.

唔想變成籮底橙,只是被人揀,真係要努力讀書呀.

我就註冊咗,但始終有點擔心因學校太新的原因。畢竟六年的學習生涯影響深遠啊.

又過了一星期了,有無家長收到通知?
小兒是一月中面試的,想知通有無家長收到Reject 通知。

The classmate of my son got the offer and he has signed up though he belongs to band 1 mid

I know a kid also registered with hkugac. He had high chance to get in Queen's College because he is a bank 1 student and studying at QC's linked primary school.

But 升中唔同升小
學生唔可以hold 幾個位
有好的通知, 一定要將手上的直資放番出來
呢樣對學校來講就好d
唔洗等到開學時原來無學生來
不過, band 1 生 7月放榜後會再叩門搵更好的
到時真係大執位

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-8 12:32 發表
學校都好為難架
學校當然想收最好, 但最好既留位之後又未必揀佢, 少少留位費對家長黎講真係唔算係咩, 有d人真係鐘意hold住hold住, 唔到9月都唔決定
早收, d家長又concern要放棄抽獎, 唔敢要(始終唔係一線名校)遲收,  ...
‹ 上一主題|下一主題