用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

上下午之分別 [複製鏈接]

有沒有知上下午之分別?? 根據什麼來分?? 另外, 上下午升小時有沒有分別??
   0    0    0    0

I also want to know.  Thanks.
原帖由 七點半 於 08-12-15 11:24 發表
有沒有知上下午之分別?? 根據什麼來分?? 另外, 上下午升小時有沒有分別??

我都想知,有冇人可解答一下..THANKS~~

會唔會係嗰日Interview的時間早或遲之別呢? 同埋老師問妳地會唔會考慮下晝班呀?

因我當時係8:30in, 同埋答一定選上晝班!   跟住老師就話最緊要現在選好, 萬一編到入PM呢, 轉返AM就難些  ! 並且你們有冇聽到當天校長在課室講解和介紹SMM時, 她都有提及到AM Class大多數位都是留比原有在校讀緊的學生的弟弟或妹妹先, 所以我本人覺得上下午之分別可能係咁樣分出來掛......

原帖由 Jomei 於 08-12-15 14:29 發表
我都想知,有冇人可解答一下..THANKS~~

After discussion with my husband tonight, we prefer PM session.  As a working mom, I want to have more time to play with my child after work.

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-18 15:44 發表
會唔會係嗰日Interview的時間早或遲之別呢? 同埋老師問妳地會唔會考慮下晝班呀?

因我當時係8:30in, 同埋答一定選上晝班!   跟住老師就話最緊要現在選好, 萬一編到入PM呢, 轉返AM就難些  ! 並且你們有冇聽到 ...

我係working mom放工返到屋企都已經6:30-7:00pm.  我囝囝返pm放學有時會係校車sleep/返屋企樓下playground玩一陣再sleep到7:00pm.  到囝囝訓醒時我剛好返到屋企.  之後dinner玩就做功課, 時間約莫9:30-10:00pm.  之後再有一陣親子活動, 11點幾先會訓....

我自己都幾prefer pm session, 如果返am要早訓咁就我要食飯前做哂功課會好趕, 同埋會少左親子活動.  另外學校會有課外活動比學生參加(有時係rehearsal), 都係下午班放學先開始.  如果返pm就可以放學即時參加, 如果返am就要自己4:30pm返學校參加..

原帖由 iadalovebb 於 08-12-19 00:29 發表
After discussion with my husband tonight, we prefer PM session.  As a working mom, I want to have more time to play with my child after work.

Yes, I agree that it is better to choose PM session for a working mom.
The reason are:
1) I arrive home at 7:30 pm - 8:00 pm.
2) It will be too rush every morning if my child studies AM session.
3) I can arrange other activities in the moring for my child if she studies PM session.
原帖由 CyrusMaMe 於 08-12-19 10:55 發表
我係working mom放工返到屋企都已經6:30-7:00pm.  我囝囝返pm放學有時會係校車sleep/返屋企樓下playground玩一陣再sleep到7:00pm.  到囝囝訓醒時我剛好返到屋企.  之後dinner玩就做功課, 時間約莫9:30-10:00pm.  之 ...

其實返下午d 時間真係見洗d, 不過, 我又覺得唔好比個小朋友養成太夜睡覺的習慣...

原帖由 iadalovebb 於 08-12-19 11:54 發表
Yes, I agree that it is better to choose PM session for a working mom.
The reason are:
1) I arrive home at 7:30 pm - 8:00 pm.
2) It will be too rush every morning if my child studies AM session.
3) I  ...

Yes, better to sleep before 10:00 pm.
原帖由 七點半 於 08-12-19 12:17 發表
其實返下午d 時間真係見洗d, 不過, 我又覺得唔好比個小朋友養成太夜睡覺的習慣...

My girl is studying in PM session, my personal experience is:

1. My girl comes back at 5:00pm
2. She goes down to playground until 6:00pm
3. Then she has her dinner and finishs at 7:00pm (we tried to get her to sleep first and then eat but found that she does't want to eat after she wakes up)
4. When we come back at 7:00pm she just finishs her dinner and goes to bed.
5. She sleeps till around 9:30 and then wake up to have milk and have to go back to bed till morning so we don't get a chance to play with her at all.

I prefer am classes but is accepted to the PM class, any chance to change back to AM?

gyeung77, 你星期六有沒有去註冊及交要求轉上午的信??

另外, minidumbo, 我記憶中寶血好似收了你的小朋友, 如果是, 那你最後怎樣選擇??

原帖由 gyeung77 於 08-12-19 18:11 發表
My girl is studying in PM session, my personal experience is:

1. My girl comes back at 5:00pm
2. She goes down to playground until 6:00pm
3. Then she has her dinner and finishs at 7:00pm (we tried to ...

七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的學位啦! 現在只留有SMM的AM Class 和SPC的PM Class, 應該好大可能選SMM, 我是住薄扶林嫁, 之前jjtseng給予我的意見是最好選SPC啦, 咁你又點睇呀, 比D意見我呀!

原帖由 七點半 於 08-12-22 16:06 發表
gyeung77, 你星期六有沒有去註冊及交要求轉上午的信??

另外, minidumbo, 我記憶中寶血好似收了你的小朋友, 如果是, 那你最後怎樣選擇??

我有去註冊,不過冇交要求轉上午的信,原來可以轉的?現在先寄去可以嗎?

原帖由 七點半 於 08-12-22 16:06 發表

七點半, 你係度嗎?

quote]原帖由 MiniDumbo 於 08-12-22 16:18 發表
七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的學位啦! 現在只留有SMM的AM Class 和SPC的PM Class, 應該好大可能選SMM, 我是住薄扶林嫁, 之前jjtseng給予我的意見是最好選SPC啦, 咁你又 ... [/quote]

到!!!

不過, 我對spc真的不熟悉...所以都比唔到意見sorry...如果課程及升學都差不多...你就想一想遠近問題...

我住在東區, 但我好喜歡聖大...而我心宜的小學亦在跑馬地, 所以我會比女兒讀聖大...仲有, 我女兒要午睡, 返下午唔知怎樣去控制d時間, 加上, 下一年她的弟弟都要上學, 我想他們同時間睡覺...用這樣的方向想一想, 或list out 兩者(spc & smm)的好與不好的地方, 或許都可以給你一些方向...

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-23 09:35 發表
七點半, 你係度嗎?

quote]原帖由 MiniDumbo 於 08-12-22 16:18 發表
七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的 ...

你試下打電話去問一下...試下無妨!!! 得與唔得都好!!!

原帖由 gyeung77 於 08-12-22 22:38 發表
我有去註冊,不過冇交要求轉上午的信,原來可以轉的?現在先寄去可以嗎?

七點半,
我都住在東區, 我冇交要求轉上午的信, 因我暫時prefer PM session.
原帖由 七點半 於 08-12-23 14:34 發表
到!!!

不過, 我對spc真的不熟悉...所以都比唔到意見sorry...如果課程及升學都差不多...你就想一想遠近問題...

我住在東區, 但我好喜歡聖大...而我心宜的小學亦在跑馬地, 所以我會比女兒讀聖大...仲有, 我女兒要午 ...

咁你係咪會讀, 定係仲有其他選擇??

原帖由 iadalovebb 於 08-12-23 18:06 發表
七點半,
我都住在東區, 我冇交要求轉上午的信, 因我暫時prefer PM session.

七點半,
未決定會唔會讀, 因為有其它offer - "衛理堂", "明我", "維多利亞". 暫時覺得"聖瑪加利大"最好, 但最遠. 你認為邊間好些呢?
原帖由 七點半 於 08-12-24 11:45 發表
咁你係咪會讀, 定係仲有其他選擇??

我當然會選聖大啦....

我係天主教徒所以prefer聖大多過衛理堂, 明我本來都有想過, 但又聽講好多功課...至於維記...因為無學卷所以唔選擇...

以下完全是我個人意見:
衛理堂有自己小學, 到派小一時有多個backup, 佢地活動教學無功課, 小朋友應該讀得開心...

明我就完全不同, 聽聞好多功課, 不過, 我就不太喜歡它好似舊左小小, 而且附近環境又麻麻地...加上我有朋友的朋友話報名時, 學校態度不好...不過, 又聽聞佢地有好多都派去基灣, 睇你target係咪基灣...

維記, 當然唔錯, 佢地清潔方面做得幾好...不論任何時候, 一入學校, 學生要換鞋, 大人要帶鞋套...幾得意...我本來都以為佢地無功課, 不過, 我姐姐的女兒今年讀k3, 就要默書啦...程度上都唔錯, 如果佢地收你的小朋友, 而你又唔介意無學卷, 都可以考慮...至少日後你報小學時, 維記都比較出名...

原帖由 iadalovebb 於 08-12-26 15:34 發表
七點半,
未決定會唔會讀, 因為有其它offer - "衛理堂", "明我", "維多利亞". 暫時覺得"聖瑪加利大"最好, 但最遠. 你認為邊間好些呢?
‹ 上一主題|下一主題