用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友3歲, 學認顏色, 學極也不懂, 會唔會係色盲? ...
go

[視障] 小朋友3歲, 學認顏色, 學極也不懂, 會唔會係色盲? [複製鏈接]

如題!  thanks!
   0    0    0    0
其實係一家四口子

帶佢醫生清楚‧勿遲

我地並唔係3歲先開始識得認顏色嘅﹗
1歲左右,對黑白、三原色~其實已經分得到~
先黑白對比,再紅色…
請唔好搞錯﹗

3歲分唔到,有可能係色盲/色弱。
係女仔嘅,機會係0.5%‧男嘅就8%~
自己上網搵d testing 嘅圖,print 出嚟俾佢認下啦﹗

原帖由 mayuen 於 10-1-20 01:33 發表
3歲的階段才開始學習認識紅色、藍色和黃色等主色。其次是黑色和白色。
加上, 認知發展快與慢因人而已。不需要太擔心。
不過, 當然是最好請教兒科醫生或學校的老師, 再密切留意小孩子的成長過程。 ...

阿仔17个月,佢識講 red, blue, yellow, green, 但次次都認錯色, 点搞? 教紅色教了2个月了

原帖由 sonsonc 於 10-1-24 00:38 發表
阿仔17个月,佢識講 red, blue, yellow, green, 但次次都認錯色, 点搞? 教紅色教了2个月了

其實小朋友有冇色弱/色盲冇必要話咁早要知嘅。
一嚟唔影響佢日常生活,
二嚟就算小朋友知道唔同顏色,都唔等於佢會講得啱,
除非父母想從小朋友一兩歲開始就培養佢藝術方面嘅才能,如果唔係嘅,其實唔駛太在意。

如果真係想知道小朋友有冇色盲/色弱嘅問題,可以上網DOWNLOAD D TESTING 嘅數目字,或者去視光中心到CHECK 下啦~ 前題係小朋友識得1至10 呢D 數目字。~ 或者可以認到一D 簡單嘅圖案…

下次去健康院時同姑娘傾下,有需要會寫信比你轉介.
無知是福

我個女年幼時學認顏色,有時答中,有時答錯,時常一味靠估,我們懷疑她色盲;後來用M & Ms問她,我們便肯定他沒有色盲了。
‹ 上一主題|下一主題