用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歲小朋友好懶散,點算好?
go

7歲小朋友好懶散,點算好? [複製鏈接]

7歲小朋友好懶散,點算好?
   0    0    0    0

原帖由 m123s789 於 08-12-30 18:56 發表

唔好話7歲, 我個就快9歲都係咁懶. 唯有成日"鞭策"佢囉!!
我都就快無氣!!!

黃巴士

唔係冇氣而你斷氣呀
原帖由 黃巴士 於 08-12-30 19:05 發表

唔好話7歲, 我個就快9歲都係咁懶. 唯有成日"鞭策"佢囉!!
我都就快無氣!!!

黃巴士

我日日都嗌到侯龍痛

我女8歲幾,3年班,成績差,又唔緊,還話我成日叫佢讀書!我真係唔識教呀!

我講到口臭啦~

原帖由 黃巴士 於 08-12-30 19:05 發表

我都就快無氣!!!

黃巴士
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 lky2008 於 08-12-31 15:36 發表
我女8歲幾,3年班,成績差,又唔緊,還話我成日叫佢讀書!我真係唔識教呀!

有時只可以成日安慰自己, 大D會好D, 未開竅遮!!
當我質疑自己能力時, 唯有亞Q D咁唸, 自己細個DAD,MUM都係用耐性去教.
到依家自己做左父母, 都要咁有耐性去教. 如果唔係, 真係會死好多細胞!!

黃巴士

原帖由 lky2008 於 08-12-31 15:36 發表

ME TOO!

真係皇帝唔急太監急.日日都係都嗌交.真係想死呀!

原帖由 玻璃媽媽 於 09-1-9 08:52 發表

ME TOO!

真係皇帝唔急太監急.日日都係都嗌交.真係想死呀!

最近考試, 我都半迫&半冧佢讀, 尋日佢仲有少少眼泛淚光, 攪到我覺得自己好似好衰咁!! 唯有同佢傾多D啦!!
今朝重睇到單中三學生"飛"事件, 我都REMIND自己唔好俾PRESSURE佢.
唉!! 真難做!! 又要佢乖乖溫書, 又要唔好俾壓力佢, 真係高難度 .

黃巴士

原帖由 m123s789 於 08-12-30 18:56 發表

I think this rests more on the kids' character than the age. My son is eleven and he doesn't have any keen interest in studies.

我個女都係7歲, 陪佢一齊溫書會好d, 如果要佢自己睇書, 佢好容易會發夢 同佢講明成績好有禮物獎比佢, 等佢比d心機囉

有時我都溫到發呆, 唔知佢幾時可以生性啲, 可能在夢中先會出現呢啲情形
有時又覺得係咪我比咗太多壓力佢呢? 唔好搞出情緒病, 但現在想想, 有情緒病嗰嗰一定係自己先

原帖由 黃巴士 於 09-1-2 13:51 發表

有時只可以成日安慰自己, 大D會好D, 未開竅遮!!
當我質疑自己能力時, 唯有亞Q D咁唸, 自己細個DAD,MUM都係用耐性去教.
到依家自己做左父母, 都要咁有耐性去教. 如果唔係, 真係會死好多細胞!!

黃巴士 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題