用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 辛苦了孩子,難為了家長
go

辛苦了孩子,難為了家長 [複製鏈接]

本人眼見中學的大班教學成效有限(>30人);部分同學雖然有參與私人補習,付出了時間(由1小時至1.5小時)及金錢($100-150/hr),
但部分教師未能掌握個別學生的學習需要,令學生成績低落!英文補習成行成市,但中文及數學兩大科則十分欠奉!

雖然家長願意聘請上門補習,但個別私人補習導師只能協助他們完成功課,考試測試的準備更為欠奉!
有鑑於此,本人藉多年替英文小學、九龍塘著名中校學生私人補習,駐校課後拔尖補底班經驗,為中一至六有意改善成績的同學提供課後私人補習服務,。有興趣者請聯絡謝先生 [email protected] 索取詳情。

PS: 本人於Band1英文中學畢業,守時有耐性。本人之學生,成績均有20%以上進步。可在聖誕節開始為閣下子女服務!
   0    0    0    0

If interested, please pm me or email:[email protected]

原帖由 tse530 於 08-12-30 16:39 發表
本人眼見中學的大班教學成效有限(>30人);部分同學雖然有參與私人補習,付出了時間(由1小時至1.5小時)及金錢($100-150/hr),
但部分教師未能掌握個別學生的學習需要,令學生成績低落!英文補習成行成市,但中文及數學兩大科則十分欠奉!

雖然家長願意聘 ...

我讀書時50多人一班,又唔見話成效有限!

現在学生所欠的不是補習,而是皮鞭!只要教師手有一鞭,鞭幾鞭,成效返曬來!

原帖由 judy 於 09-1-7 11:12 發表

現在学生所欠的不是補習,而是皮鞭!只要教師手有一鞭,鞭幾鞭,成效返曬來!

在 "把宗教和宗教無間道趕出中學(包括初中)科學堂" Topic 見到你的名字, 以為自己眼花!
可惜那 Topic 也成了待查文章, 貓小姐似乎已被全面封鎖. 如果只因這樣的議題和辯論便被處死, BK 今時今日的氣度只能令人嘆息.

原帖由 TWMa 於 09-1-7 12:18 發表

在 "把宗教和宗教無間道趕出中學(包括初中)科學堂" Topic 見到你的名字, 以為自己眼花!
可惜那 Topic 也成了待查文章, 貓小姐似乎已被全面封鎖. 如果只因這樣的議題和辯論便被處死, BK 今時今日的氣度只能令人嘆息. ...

TWMa,

你冇眼花,的确是我。

上次為阿二申請中學一事,唔該曬!阿二入咗第一round "筆試"。第ニround被out,都算佢啦。

有一天我行經一商場,見有一壁報,內容是關於關於上网的精神與健康,見自己是中至高危一族,吓死人,即刻砍手指唔上网。

依家再上网,我都要嚴格管理好自己先得。

原帖由 judy 於 09-1-7 11:12 發表

唔明,甚麼是皮鞭?

會唔會係…唔聽話就一鞭鞭落去,體罰。
我讀書時,老師唔羅架生,事關佢係空手道黑帶,佢對手己經好利害。

原帖由 necohaos 於 09-1-10 22:55 發表
會唔會係…唔聽話就一鞭鞭落去,體罰。
我讀書時,老師唔羅架生,事關佢係空手道黑帶,佢對手己經好利害。

我到而家都仲記得主任老師的直尺,不過有痛亦有收獲,佢教過既知識到今時今日仍用得著,你話係好事定壞事呢?

‹ 上一主題|下一主題