用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解多咗咁多宗教的topic呀
go

點解多咗咁多宗教的topic呀 [複製鏈接]

之前有很多關於叫人找乜sir補習,現在又有很多關於宗教的topic,真奇怪!
   0    0    0    0

原帖由 littleyan 於 08-12-30 15:07 發表
之前有很多關於叫人找乜sir補習,現在又有很多關於宗教的topic,真奇怪!

越來越覺得那人別有用心。

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 15:45 發表

有道理就用事實﹑理據反駮﹐採用猜測別人動機代替說理﹐係種沒有教養﹑低劣的做法

你不要扮正義,我不知你有何動機,但你不斷開post質疑及批評宗教學校,但內容似是而非,你才是低劣。我從小都讀基督教學校,小兒亦是,雖然我們都不是教徒,但我不覺得基督教學校有你所說的問題,你所說的又有何証據?

我只係覺得長篇大論,眞係煩死人.

如果覺得有問題,就直接返學校解決.
既然各有想法,又何必強人所難.

況且我完全看不明白,內容太長,論點又多,
太深奥啦!

點解你禁仇視基督教, 你吾中意你可以吾信,
做埋禁多少動作, 你知吾知你成日討論依個
topic 好悶. 司馬之心, 路人皆知. bk 依度個個都係成年人, 知道點做,  吾駛你教人點做,吾好扮好心

原帖由 littleyan 於 08-12-30 16:26 發表
我只係覺得長篇大論,眞係煩死人.

如果覺得有問題,就直接返學校解決.
既然各有想法,又何必強人所難.

況且我完全看不明白,內容太長,論點又多,
太深奥啦! ...

我同你一樣呀,太深奧啦,唔知佢想講乜,

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:31 發表

(1) 你說內容似是而非﹖請問那些內容是“非”﹐你可以具體講出嗎﹖你講不出就是空口無憑﹐這種討論態度是低劣的
(2) 你不覺得基督教學校有我所說的問題,我所說的又有何証據﹖
-- 屯門﹑大埔都有學校在科學堂引入偽科學
-- 基督 ...

不喜歡可以不讀。你最奇怪是四圍找這類消息,但又不見你講其他宗教。自稱無神論者,小心越描越黑啊。苦海無涯,回頭是岸 善哉善哉。

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:38 發表

其他宗教不似基督教那樣﹐在科學堂渾水摸魚去教偽科學

無神論者堂堂正正﹐例如名動物學家 Richard Dawkins 都係無神論者
貴子將來女學佢咁標青﹐係好大成就 ...

我剛剛相反,完全不覺得我所認識的基督教學校有這樣的情況,多數是你看不開鑽牛角尖吧了。

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:33 發表

請問這裡是否個個都明白進化論和神創/智慧設計的分別﹖請問你知道不知道神創/智慧設計是否科學﹖

這不是大家是否成年人的問題﹐而係香港一般缺乏這方面信息

你肯定他們能夠判斷﹐請問你問過了全部人嗎﹖
好了﹐你覺得topic  ...

其實你係唔係想講香港人冇智慧,冇判斷能力呢??

簽名被屏蔽

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 22:38 發表

你說這裡的人自然有智慧能力判斷﹐所以我不需要講
但我講這些題目﹐為何會係“想講香港人冇智慧,冇判斷能力”﹖
兩者根本邏輯上沒有關係﹐甚至你是混淆概念
發起討論﹑貼東西出來﹐根本點都 imply 唔到話咩想講香港人冇智慧,冇 ...

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:33 發表

請問這裡是否個個都明白進化論和神創/智慧設計的分別﹖請問你知道不知道神創/智慧設計是否科學﹖

這不是大家是否成年人的問題﹐而係香港一般缺乏這方面信息

你肯定他們能夠判斷
﹐請問你問過了全部人嗎﹖
好了﹐你覺得topic  ...

我用紅色ge係你之前打出黎ge...
相反我係相信部份家長開明﹑有智慧﹑判斷能力
以上藍色ge亦都係你打出黎...唔係有d互相茅盾呢??

簽名被屏蔽

我想是因為最近聖誕節連著新年假,所以有些人拿了大假,可又沒事做,閒得慌,找些事做過過日子。

不過,因為在信仰版不受歡迎,所以改到這邊來找樂子吧。

原帖由 littleyan 於 08-12-30 15:07 發表

‹ 上一主題|下一主題