用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知有冇必要幫他報考劍橋英文取張證書呢? ...
go

唔知有冇必要幫他報考劍橋英文取張證書呢? [複製鏈接]

小兒今次考試成績全級1/188, 英文科都是1/188, 為了升中, 唔知有冇必要幫他報考劍橋英文取張證書呢?

(p.s小兒現讀小四、普通小學)
   0    0    0    0

要報flyers/ket才有用, movers以下不用考, 以免浪費金錢.

我認為作用不大,最主要看成績。你兒成績已經很好,無需要這些證書了!

原帖由 糊塗 於 08-12-30 00:08 發表
小兒今次考試成績全級1/188, 英文科都是1/188, 為了升中, 唔知有冇必要幫他報考劍橋英文取張證書呢?

同意

仔仔好叻,keep住得la。
如果真係想買多個保險,自己買past paper做去考都ok。你仔仔成績已經唔錯,咪當做下練習,又唔增加佢考試壓力,試下都無妨。

(我朋友個小朋友都係自己做past paper去考,都可以滿分wor。)

原帖由 88muimui 於 08-12-30 08:43 發表
我認為作用不大,最主要看成績。你兒成績已經很好,無需要這些證書了!

原帖由 gabrielmum 於 08-12-30 09:00 發表
同意

仔仔好叻,keep住得la。
如果真係想買多個保險,自己買past paper做去考都ok。你仔仔成績已經唔錯,咪當做下練習,又唔增加佢考試壓力,試下都無妨。

(我朋友個小朋友都係自己做past paper去考,都可以滿分wor。)

...

個人意見沒必要浪費時間及金錢,因你兒子成績那麼好。而且現在的英中都不大看重劍橋試的(最初一刀切分英中及中中的時候就看)。老實說,劍橋試一點都不難,而且又可以不斷考,考到好為止,很難反映實際程度,但那些補習社當然會講另一翻說話。現在你兒子最重要反而是keep住頭3名成績。

我都知道有人考3、4次Flyers,點都要考到15盾。其實我都覺得作用不大,最重要都是教統局成績次第和學校成績。睇睇學校收生要求就知。

劍橋成績都係要黎support個學生成績有番咁上下, 你成績都咁好, 唔洗考劍橋啦, 中學見到你學校成績都夠曬.

基本上全級頭三名都可以投考任何心儀的中學.

‹ 上一主題|下一主題