用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問 34 網和 41 網那個比較好?
go

請問 34 網和 41 網那個比較好? [複製鏈接]

本身不是 34 和 41 網區內人,只知九龍這兩校網比較出名,請問普遍那個網的小學比較好?(自知名校難入,兩手準備,首選不入都想次選不太差)
第一階段可以申請網外小學,但會否比同區申請者輸蝕呢?學校又會從那方面著眼去選生呢?

兩公婆對選校不太清楚,如果第一階段同區申請是比較優勝的話,會考慮搬家來配合!(第二階段當然需要同網區了)

先謝謝各位指教!
   0    0    0    0

第一階段

Nothing to do with the zone - only counting the points you have. (e.g. siblings/ religion / first kid / alumini)

For 34 vs 41, may I ask if your kid is a boy or girl?

原帖由 ckcgary 於 08-12-29 17:29 發表
本身不是 34 和 41 網區內人,只知九龍這兩校網比較出名,請問普遍那個網的小學比較好?(自知名校難入,兩手準備,首選不入都想次選不太差)
第一階段可以申請網外小學,但會否比同區申請者輸蝕呢?學校又會從那方面著眼去選生呢?

...

41 is better than 34

原帖由 Cherishvalue 於 08-12-29 17:58 發表
For 34 vs 41, may I ask if your kid is a boy or girl?

多謝資料!佢係男仔黎!

原帖由 nicoletsui1212 於 08-12-29 19:03 發表
41 is better than 34

謝謝!其實邊度至邊度係 41 網呢?打去敎統局問佢話係 internal 資料,如果想知就比個地址佢 check,但咁樣我就唔知應該去邊度搵樓好!

34 is better for girl and 41 is better for boy

We asked the property agent which zone was the flat in! Of course, before making the final decision, we checked with EMB!

For boys, most people think 41 is good because of LSPS.  For 34, you may consider Ma Tau Chung.

原帖由 ckcgary 於 08-12-30 00:22 發表

謝謝!其實邊度至邊度係 41 網呢?打去敎統局問佢話係 internal 資料,如果想知就比個地址佢 check,但咁樣我就唔知應該去邊度搵樓好!

唔該晒各位!
上星期我地有去太平道果邊 D agent 睇樓,佢話我地知果度係 41 網,後來我問教統局果度其實係 34 網,所以都唔係所有 agent 清楚咁!

另外請問直資和私立學校是否只會在自行分配學位可選,統一派位就只可選教統局列出的學校呢?

九龍城區 48 間小學
http://psp.proj.hkedcity.net/chi ... m&district_id=5

34 網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net-34re.pdf

41 網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net-41re.pdf

另外請問直資和私立學校是否只會在自行分配學位可選

N0 - you have to apply DSS or private schools by yourself.  自行分配學位 is about the allocation of places of subsided schools by "point"!
原帖由 ckcgary 於 08-12-30 14:39 發表
唔該晒各位!
上星期我地有去太平道果邊 D agent 睇樓,佢話我地知果度係 41 網,後來我問教統局果度其實係 34 網,所以都唔係所有 agent 清楚咁!

另外請問直資和私立學校是否只會在自行分配學位可選,統 ...

For net 41, how to rank the schools for boys?

我都有這問題,但我有一個大女及一個細仔,因為細仔選校時會沒有了大仔的5分,第一階段的機會更低。所以希望家姐可以入到一間好的男女小學,細佬便可以跟家姐入。
如果這樣計劃,那一個校網比較好呢? 謝謝!

poohzzz,
Consider Ma Tau Chung Gov't Primary School.

統一派位階段
7. 未獲自行分配學位的兒童,將會參加統一派位。每所官立或資助
小學須預留該校小一學額大約50%以供統一派位。統一派位學額中的10%
是不受學校網限制的,家長可選擇不超過三所位於任何學校網的小學;其
餘的90%學額則須受所屬學校網限制,家長可按意願選擇住址所屬學校網
內的學校。統一派位基本上是根據家長選擇及申請人的「隨機編號」以電
腦分派學位。

想問下呢句係咪即係如果我住在 41 網,亦可以選擇三間 34 網的學校呢?

ckcgary, correct!

唔該晒 Caremom!

昨日到九龍城一帶睇環境,覺得環境麻麻,租樓的話,新樓和豪宅區又太貴,唔知有無邊度係比較相宜而環境又唔會太差呢?

超級版主

原帖由 ckcgary 於 09-1-3 12:54 AM 發表
唔該晒 Caremom!

昨日到九龍城一帶睇環境,覺得環境麻麻,租樓的話,新樓和豪宅區又太貴,唔知有無邊度係比較相宜而環境又唔會太差呢? ...

我覺得唔租新樓嘅話,土瓜灣公務員樓一帶都幾好住(近樂民新村及馬頭圍村),夠靜又唔雜。

偉恒昌,34校網,又唔太貴,環境比九龍城好好多。

34 網樓係好 D, 不過太太想試揾 41 網先, 可惜土瓜灣已是 34 網了! 41 網還有選擇嗎?

You can try Broadcast Drive.
‹ 上一主題|下一主題