用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 我仔仔係咪有問題?
go

我仔仔係咪有問題? [複製鏈接]

我仔仔今年三歲十個月-讀緊K1, 想問下佢係咪有某方面有問題?

佢既特徵如下:
1. 每當佢一上巴士就會嘔(未開車果隻) - 10次有9次都會嘔,其它交通工具就好少呢
個情況。肯定唔係暈車浪。
2. 佢現在都唔識得好好地攞住支匙巾食飯,食飯時d飯成日掉落台, 每次都要協助佢食完為止, 若唔幫佢, 佢自己唔識得自動自覺去食, 成日要我地提佢,
3. 去公園時怕坐遷秋, 好少主動同其它小朋友一起玩, 但佢就喜歡和父母和哥哥一起玩。
4. 父母不在家時, 有時會掉野落地下, 玩水, 常常打工人和發脾氣,好多時發脾氣都好長時間, 而且更大哭20-50分鐘都有。但父母在家時叫佢停佢就會停, 但工人叫佢就完全唔理。
5. 不喜歡聽從長輩的話, 好多時都多說幾次才肯做.
例如拾玩具等.
6. 去街時或去公園時, 常常不知會我們不自覺地走到好遠, 常要我們找他和制止他.
7. 好多時學習都不感興趣。
8. 當發現身邊的小朋友/哥哥或同學打架或頑皮時, 他經常指責對方不對, 例如他會說 "唔應該發脾氣, 用口講就咪得囉", "唔好打人", "打人唔O岩架", 我知道他腦內知道咩係應該做, 咩係唔應該做, 但佢自己就控制唔到-成日發脾氣和打人和大哭.
9. 佢唔係好識表達, 表達能力較差.

我真係唔知佢屬於咩問題, 唔知點樣可以幫到佢,
心急人上
   0    0    0    0

快啲帶佢去見醫生!!!

學習: 一定有些事物他感興趣
自理: 多D比佢自己吃, 給予正面鼓勵
收拾玩具: 要好長時間先至做到...(會否因為有工人/大人收拾?)
其他行為: 可能引人注意
You can ask more info form his school teacher!!(如果有需要,問下學校會否轉介看醫生)
希望你找到幫忙同埋原因!!
‹ 上一主題|下一主題