用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 準P.6媽媽,你們想好未?
go

準P.6媽媽,你們想好未? [複製鏈接]

各位準P.6小朋友的媽媽,你們想好自行的兩間學校未?
我未想好,很煩!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Hi,

no idea!

Yuk hei mun

not yet, I still consider whether I should submit or not

未諗掂, 又未派成績表

就係唸梗2間英中定係1間英中, 一間受歡迎中中好
受歡迎中中收了便穩陣D, ng怕中央派位去到好後lor,
重煩梗
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

係咪都要等派o左成績表先呢?亞女話今次考得好o左,始終未知實際在校內的排名,又點揀好呢?揀好d,又驚無機會面試,浪費o左個機會;又唔想揀次一d,都想留番個機會俾大抽獎!
係咪煩呢!唉!

醒目開學勳章

hi,

我個仔間學校要一月十二日先至派成績表副本,要二月先至知考第幾,都唔知點報?? 問我果仔嘅班主任,佢好多時候都答得好玄!又冇理由只係攞住佢小五下學期成績,胆粗粗地下筆!真煩死人!!

yuk hei mun

原帖由 pearlitit 於 08-12-29 15:54 發表
係咪都要等派o左成績表先呢?亞女話今次考得好o左,始終未知實際在校內的排名,又點揀好呢?揀好d,又驚無機會面試,浪費o左個機會;又唔想揀次一d,都想留番個機會俾大抽獎!
係咪煩呢!唉! ...

原帖由 0120 於 08-12-29 09:48 發表
就係唸梗2間英中定係1間英中, 一間受歡迎中中好
受歡迎中中收了便穩陣D, ng怕中央派位去到好後lor,
重煩梗

那又不一定, 如果你小朋友是第一組別學生, 可以選2間也是英中, 第一間選你最心儀,第2間選比較少人選的英中,假如你選了中中, 又被學校選中, 那第2次抽獎便被抽出, 填表只是假象,沒機會再博英中, 如被中中取錄,又想轉校, 英中很少會考慮.... 我也是過來人, 去年才決戰, 最後亞囡被第一志願英中錄取了. 但她有些同學便錯對了,  是行錯了第一步........ 以上是小女子個人意見. 希望跟你分享一下吧

十五十六, 都仲未諗到選那一間中學,  仲要等一月中學校派成績表

仲係到煩緊!心大心細咁,好多要考慮。例如交通方面,請問有冇知道黃笏南重建其間會係邊到上當?學校網上有報道嗎?因為我搵唔到!

原帖由 mamapapaca 於 08-12-30 12:22 發表

那又不一定, 如果你小朋友是第一組別學生, 可以選2間也是英中, 第一間選你最心儀,第2間選比較少人選的英中,假如你選了中中, 又被學校選中, 那第2次抽獎便被抽出, 填表只是假象,沒機會再博英中, 如被中中取錄,又想轉 ... 我也是過來人, 去年才決戰, 最後亞囡被第一志願英中錄取了. 但她有些同學便錯對了,  是行錯了第一步........

非常同意你D諗法,通常英中會收ge,中中一定收梗。一英一中ge出路必定係英或中,好彩英中收左咁就當然好,唔係就入梗中中!咁就冇大抽獎搏!

mamapapaca,

我想請教一下: 如果我自選兩間英中而被第二選擇的英中收錄後, 在統一派位時在第一志願填寫番在自選兩間英中的第一選擇, 是否同樣沒有機會在統一派位隨機抽到第一選擇的英中呢?

thanks!

原帖由 mamapapaca 於 08-12-30 12:22 發表

那又不一定, 如果你小朋友是第一組別學生, 可以選2間也是英中, 第一間選你最心儀,第2間選比較少人選的英中,假如你選了中中, 又被學校選中, 那第2次抽獎便被抽出, 填表只是假象,沒機會再博英中, 如被中中取錄,又想轉 ...
Cheers,

阿檬

原帖由 ammon.wong 於 08-12-30 15:57 發表
mamapapaca,

我想請教一下: 如果我自選兩間英中而被第二選擇的英中收錄後, 在統一派位時在第一志願填寫番在自選兩間英中的第一選擇, 是否同樣沒有機會在統一派位隨機抽到第一選擇的英中呢?

thanks!

...

當自行中左後,無論第一或第二選擇,跟住ge甲部同乙部大抽獎將全部取消資格。

ccspy~ thanks,

咁會唔會有人只填第一選擇, 如果第一選擇唔收的話, 咁咪可以有機會在統一派位時大抽獎番第一選擇囉... 咁諗啱唔啱呢~

原帖由 ccspy 於 08-12-30 17:35 發表

當自行中左後,無論第一或第二選擇,跟住ge甲部同乙部大抽獎將全部取消資格。
Cheers,

阿檬

原帖由 ammon.wong 於 08-12-30 18:00 發表

咁會唔會有人只填第一選擇, 如果第一選擇唔收的話, 咁咪可以有機會在統一派位時大抽獎番第一選擇囉... 咁諗啱唔啱呢~

當然唔可以排除呢個可能性!

西貢區只有一間英中,而我在想是否自行都是回區內校風較好的中學?因兒子是banding 2!

醒目開學勳章

原帖由 ammon.wong 於 08-12-30 18:00 發表

我都係咁諗用呢個方法,就有兩次機會.

原帖由 sukkiu 於 08-12-31 17:11 發表
我都係咁諗用呢個方法,就有兩次機會.

應該係三次機會:
1.自行第一選擇
2.甲部第一選擇
3.乙部第一選擇

三次都唔得惟有認冇緣份!

原帖由 ccspy 於 08-12-31 23:18 發表

應該係三次機會:
1.自行第一選擇
2.甲部第一選擇
3.乙部第一選擇

三次都唔得惟有認冇緣份!

連輸三次。