用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家姐轉校, 妹妹應否在家姐之前所讀的學校讀n1? ...
go

家姐轉校, 妹妹應否在家姐之前所讀的學校讀n1? [複製鏈接]

家姐轉校讀k2, 妹妹應否在家姐之前所讀的學校讀n1?
   0    0    0    0

咁就要睇下家姐轉校的原因係咩!?
如果係課程太淺或老師流失得多,
咁咪轉啦.

不過兩個讀埋同一間,接送會方便的.

因為家姐新的學校好d,但冇n1,所以個妺要去之前嗰間讀. 但家姐轉了校,會唔會唔收個妺?

家姐新的學校好d, 出名d, 遠d, 但無n1.

家姐舊的學校近d , 英文好d (國際幼稚園), 學生人數小d, 師生感情比較好, 收了妹妹讀n1 am class.

但這校細d, 新d, 中文差d, 行政小小亂, 老師turnover rate 高, 升傳統小學/直資前途唔明朗.

因有兩個小朋友, 所以學校地點方便都係其中一個好重要的因素, 但又唔可以唔考慮升小前途問題, 雖然新校唔擔保百份百, 但舊校就好uncertain.

另我唔知會唔會因家姐讀了第二間而影響妹妹在舊校的待遇, 有無媽咪可以分享下?

有無媽咪可以指教下?

原帖由 dorachung 於 08-12-26 00:57 發表
家姐新的學校好d, 出名d, 遠d, 但無n1.

家姐舊的學校近d , 英文好d (國際幼稚園), 學生人數小d, 師生感情比較好, 收了妹妹讀n1 am class.

但這校細d, 新d, 中文差d, 行政小小亂, 老師turnover rate 高, 升傳統小 ...

What are the old and new one?
原帖由 dorachung 於 08-12-30 03:03 發表
有無媽咪可以指教下?
‹ 上一主題|下一主題