用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家對操行評定的睇法
go

請問大家對操行評定的睇法

請問各位家長, 學生少舉手答問題, 是否足以扣減操行分呢?

原帖由 rightlefta 於 08-12-24 00:34 發表

操行包括行為和態度,學生少舉手答問題,表示被動不積極進取,所以被老師評低操行等級是合理的。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ccspy 於 08-12-27 13:17 發表

操行包括行為和態度,學生少舉手答問題,表示被動不積極進取,所以被老師評低操行等級是合理的。

唔同我們舊時,乖乖坐係到就係操行好,
現在要積極主動,學習態度都係計操行的準則。

多謝樓上兩位家長的意見.

我點解要開尼個話題呢...事源是由我收到小五下學期成績表開始的, 見到阿仔的操行係A-, 所以問吓班主任, 如果要攞A, 仲要改善D嘜呢! 老師就話佢好好, 就係差左唔舉手答問題. 當時我有D愕然___吓!噤都得? 不過我返屋企都有叫阿仔下學年舉多D手啦(感覺好現實囉, 不過都係噤教啦!)
但小朋友話:[媽咪, 唔通我唔識答都要舉手? 答唔啱老師都會扣印象分啫.] 我都唔識答佢.

有時見到同班D家長咪8吓人哋D操行啦, 哈!唔8由自可, 一8就真係覺得好唔公平, 平時上堂會大叫既又攞A, 犯事既又同阿仔同GRADE. 好唔明老師點評分囉.

好喇, 啱啱考完第二次呈分試. 因為想考嗰間中學操行佔25%, 又問一問老師啦, 嘩! 一問就比佢係噤話阿仔無改善, 又話臨考試之前叫佢作文作到一塌糊塗, 唔係阿仔既水平, 又話學校今年有新指引, 叫我唔好想操行喇. 我問老師,  呢8年來我都唔知操行有指引, 點解一路以來家長都唔知?        話改就改, 家教會都睇怕唔知啦!
.
就事件問過校長, 校長好仁慈噤話唔係幾認同老師的觀點, 佢都話好難用學生舉手嘅次數, 而評核同學的積極性有幾高, 尤其係一向欠主動既同學. 最好笑既係唔知校長同佢講左D嘜, 第二日, 一入班房就係噤鬧我個仔, 當住成班同學面前話佢: 功課又做唔好, 美勞又做得差, 有嘜野你係做得好o既!!! 阿仔當堂呆左, 好唔開心噤返來同我講! 噤就令我覺得老師因為家長反映意見而針對小朋友囉! 好主觀囉!
我覺得如果一個有heart既老師, 知道家長一向關注仔女既操行, 而學生又未改善, 應該同家長反映吓吖, 但係呢4 個月都未見老師有不滿意的表示(唔一定要通電話, 可以寫手冊/家校通訊之類).

而小朋友都有幫該科老師做小老師的校內服務, 如果佢唔留心/唔認真聽課, 成績就會顯示出來啦, 但阿仔都算中上, 我就唔明老師的指標囉.

原帖由 rightlefta 於 08-12-29 23:39 發表
多謝樓上兩位家長的意見.
但小朋友話:[媽咪, 唔通我唔識答都要舉手? 答唔啱老師都會扣印象分啫.] 我都唔識答佢.
我問過校長, 校長唔係幾認同老師的觀點, 佢都話好難厘定學生舉手嘅次數, 而評核同學的積極性有幾高 ...

通常無咩特別表現,又唔曳的學生都係取 B 的,是嗎?
你咁氣憤,小朋友取咩 grade?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原帖由 virgokaren 於 08-12-30 00:47 發表

通常無咩特別表現,又唔曳的學生都係取 B 的,是嗎?
你咁氣憤,小朋友取咩 grade?

我嗰區升中官校最低要求係B, 某間直資中學話要B+起, 如果係我阿仔間學校取得B都唔係乖學生.

事件因由我在樓上編輯了. 多謝!

我都是過來人,小學時為了考中學,日哦夜哦,叫阿仔唔好傾偈,因為會扣操行分.  其它家長話唔做每日一篇會扣操行分,但都唔理得咁多.
以我多年经驗,最緊要老師like唔likey你.

上到中學又另外一個層次,駁嘴是大忌,老師話駁得無羅輯,一樣要罸! 同一件事情,學生因為表達意見被罸. 而家長表達,老師說值得參巧,沒有問題.....  可見一個因有兩個果.

都係要學生自已執生啦!

就因為知道某d老師對待學生態度不一 及太多不公平事例, 所以更覺得氣憤.

我個仔由細到大都唔鍾意為目的而討好大人, 總之你一早講明你的要求, 佢就照做. 不是學科老師要佢幫手做野, 而佢又有時間既, 佢都不會拒絕. 校長都認同對性格被動的學生唔應該要求太高.

原帖由 rightlefta 於 08-12-30 12:26 發表
就因為知道某d老師對待學生態度不一 及太多不公平事例, 所以更覺得氣憤.

hi rightlefta
我覺得唔單止係橾行唔公平 , 所有果 d 只係得老師一個人評分既科目 , 都係唔公平 。例如 : 中、英文說話 , 寫作、音樂、體育、視藝等 , 都係睇個老師鐘唔鐘意你既演繹方式  , 如果果位老師唔鐘意 , 你既分數一定唔高 , 但係同一番說話去到第二位老師既時候 , 可能會攞好高分 , 所以無一定既準則 !

最緊係可以接受啦! 有時候又真係好難公平,好像阿仔考oral,點知係全級抽纖,抽中的partner竟然唔識英文,自已講完見解,問對方認唔認同,點知佢好細聲咁講咗一大堆類似英文但無關的嘢,考官聽唔明,阿仔無辦法對得上,又怕自已講晒会扣分,唯有問對方有沒有補充,點知又係唔知佢講也,

如果因為咁而唔合格,都會考慮問老師.

原帖由 littleyan 於 08-12-30 15:00 發表
最緊係可以接受啦! 有時候又真係好難公平,好像阿仔考oral,點知係全級抽纖,抽中的partner竟然唔識英文,自已講完見解,問對方認唔認同,點知佢好細聲咁講咗一大堆類似英文但無關的嘢,考官聽唔明,阿仔無辦法對得上,又怕自 ...

睇完你ge報道之後,覺得學校這位老師好有問題,分分鐘會公報私仇,反映完意見仲大穫。請問係邊間小學ga?

老師玩針對,對人不對事,好影響學生上堂情緒,直接同校長反應,再用時間觀察,如果觀察都係照舊,不如打電話給教育局問一問怎樣處理,我都經歷過老師針對學生,
問題在於1.老師處不當2.向家長未能解釋詳細.2.操行任佢比分冇一個定意(中.英,考說話,作文,平時上堂,交齊功課,)都唔一定A+我個小朋友以上做齊,老師玩針對,同我講,我個小朋友同d同學相處唔係咁好,我都問惦為之相處好,@@?我相信某d老師唔肯改善唔肯認錯反而玩針對,樣樣野都留難學生,學生番屋企同家長反映,家長就更想了解事情改進,惦知難為了自己小朋友,天下父母都愛錫自己子女,首先父母向子女心理解釋,面對事情忍一忍先,因為在學校只有老師講就冇學生講,放學回家講比父母知,等父母處理,小孩子只不過是小孩子,好單純,在一個不公平環境學習怎能愉快呢?
更加要:<<多一點點關心小朋友心靈>>

其實我有同阿仔講過, 如果媽咪同校長反映我認為老師處事不公, 可能會影響佢日後課堂既表現, 佢就話唔緊要, 事實唔怕講. 但第二日就中招, 攪到老公都話要投訴呢個老師. 有d朋友都比左d投訴渠道, 而家睇下校長點覆先.

按FFChan話:<<多一點點關心小朋友心靈>>學校每年開學都要我地將健康/學業/心理情緒之類排次序, 最喜歡的老師, 常來往的同學, 頭幾年好比心機填, 近年我都問過填左有嘜用途, 無回覆, 咪又係淨咨詢囉, 所以覺得好假仁假義, 懶係官腔.

原帖由 尹若藍 於 08-12-30 12:43 發表

hi rightlefta
我覺得唔單止係橾行唔公平 , 所有果 d 只係得老師一個人評分既科目 , 都係唔公平 。例如 : 中、英文說話 , 寫作、音樂、體育、視藝等 , 都係睇個老師鐘唔鐘意你既演繹方式  , 如果果位老師唔鐘意 ,  ...

班主任訂定等級後, 話比每科老師知道, 其他老師無反對結果就成立喇! 邊個會仄疑同事吖! 咪又係一言堂.

原帖由 ccspy 於 08-12-30 16:50 發表

睇完你ge報道之後,覺得學校這位老師好有問題,分分鐘會公報私仇,反映完意見仲大穫。請問係邊間小學ga?

咁我又唔怕,阿仔都唔係善男順女,其實係身經百戰,EQ滿分.反而係我睇唔順眼要出聲.  他己經是中學生, 分析能力比我好, 上年有一个老師罸他留堂,他與老師辯論了2个小時,老師說罸這麼長的時間不是因為他做錯事,而是他不肯妥協.  但阿仔話雖然呢个老師很無理,但他的確教得很好.所以都覺得尷尬.  就因為咁,他寫了一篇名為"委屈"的作文,還出奇拿到全班最高分,老師還把它當範文給其它同學看.  不過,唔知文中主角看後會否出煙呢!

原帖由 rightlefta 於 08-12-24 00:34 發表

我女以前有某位老師在開學初講到明話如果課堂裏表現不積極(例如吾多答問題等)操行都不會取得高分的。

我諗佢有佢既理據的。

其實A-已經很高分.而老師亦解釋過原因,我覺得都合理.

上堂肯舉手答問,積極參與討論,唔怕錯,勇於嘗試等是很好的素質.
我囝囝都係怕醜仔,我地就好鼓勵佢多參与,但從未同佢講過如果你想操行再高分D,or要老師有好印象就多d舉手之類比較功利&表面的說話. 我地係希望想佢真正培養到e種優良的心理質素,有高的自尊感.

試想想,你的孩子已很乖巧,所以有A-,如果再加埋積極參与,樂觀,勇於嘗試等品德,真係錦上添花.---正向思維會令世界美麗些.

原帖由 cell 於 09-1-3 00:25 發表

我女以前有某位老師在開學初講到明話如果課堂裏表現不積極(例如吾多答問題等)操行都不會取得高分的。

我諗佢有佢既理據的。

Cell :

多謝回應! 我認同如已明確表示, 而學生唔去跟隨而扣減分數, 因為明賣明買吖嘛. 但係依家唔係囉!

原帖由 rightlefta 於 09-1-5 09:22 發表

Cell :

多謝回應! 我認同如已明確表示, 而學生唔去跟隨而扣減分數, 因為明賣明買吖嘛. 但係依家唔係囉!

我好明白你的心情,因為類似事件都曾經歷過,但係學校都係一個小社會的縮影來的,裏面都係充滿住不公平和教育人員都係人類,不要把教育人員的操手放得咁高,最後只有失望。

如你所說的無誤,你個仔下一次操行仍然是A-都應該飲得杯落。(其實我亞女學校攞A-已經係最高,從來無家長質疑,你可能已經觸怒你老師了。)

原帖由 cell 於 09-1-5 12:10 發表

我好明白你的心情,因為類似事件都曾經歷過,但係學校都係一個小社會的縮影來的,裏面都係充滿住不公平和教育人員都係人類,不要把教育人員的操手放得咁高,最後只有失望。

如你所說的無誤,你個仔下一次操行仍然是A- ...

Cell;

你話我可能[[觸怒老師]], 我既然問得校長我就唔怕啦. 小社會唔代表無公平, 再講佢需然係官校, 星期六校長啦, 加2個副校, 1個訓育, 班主任5個對我1個, 但都講唔過我. 中間仲好多佢地自己捉虫嘅談話. 我夠曬料同教育局投訴.