用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地同d細路溫書時.....
go

你地同d細路溫書時..... [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地同d細路溫書時氣氛融洽、態度友善嗎?
時緣今日我在房看功課 而我老公則在客廳內嘆世界 之後問我洗唔洗咁 .....唉..你估我想咁咩!

0    0    0    0

你可以同佢講,不如俾你試下同大少爺溫書,睇下有乜野反映。一係掛住同佢玩,一係‥‥哈哈

原帖由 TMMA 於 08-12-20 22:22 發表
時緣今日我在房看功課 而我老公則在客廳內嘆世界 之後問我洗唔洗咁 .....唉..你估我想咁咩! ...

我都係o甘叫佢,佢會答佢唔識教喎
原帖由 小鹿斑比 於 08-12-20 23:28 發表
你可以同佢講,不如俾你試下同大少爺溫書,睇下有乜野反映。一係掛住同佢玩,一係‥‥哈哈

感同身受
原帖由 TMMA 於 08-12-20 22:22 發表
時緣今日我在房看功課 而我老公則在客廳內嘆世界 之後問我洗唔洗咁 .....唉..你估我想咁咩! ...

吾識教就吾該收聲,當係幫忙。咁多年黎我教大小姐溫書時,大老爺都冇係度"依依哦哦"。因為我覺得阿媽係度教緊書,個阿爸有"異議",會好難教,有時D小朋友會覺得有人撐佢,分分鐘吾聽你講。

原帖由 m123s789 於 08-12-22 15:38 發表
我都係o甘叫佢,佢會答佢唔識教喎   

當我教阿囡教到發惡時,我老公都叫我唔好咁,慢慢教,細個唔明,又講我哋細個都喺咁,但調轉頭佢咪一樣咁惡,但又唔比人話佢,死味!

原帖由 cat503 於 08-12-22 17:07 發表
當我教阿囡教到發惡時,我老公都叫我唔好咁,慢慢教,細個唔明,又講我哋細個都喺咁,但調轉頭佢咪一樣咁惡,但又唔比人話佢,死味!

我通常叫老公"避走", 如果唔係, 佢幫唔到之餘, 我仲要顧埋佢, 仲煩!!
有時我都抵唔住頸真係會鬧佢, 仲愈鬧愈勞氣, 唯有飲杯水COOL DOWN吓!!  盡量事後同小朋友傾返, 頭先你咁咁咁, 你話ARM唔ARM呀??
可能小朋友都仍然唔改D壞習慣, 但我會不斷俾機會佢反省.

黃巴士

一句講曬“針唔吉到肉唔知痛”

原帖由 TMMA 於 2008/12/20 22:22 發表

原帖由 wasabb 於 08-12-23 11:07 發表
一句講曬“針唔吉到肉唔知痛”

ARM呀!!
我有時都話, 不如換角式. 我同囝囝玩, 你同佢溫書, 好唔好??

黃巴士

醒目開學勳章

係呀, 我C6都係, 話我駛唔駛咁勞氣呀, 仲話我咁教唔得架, 要教得有趣味性D, 好似同佢玩咁佢至受架。
於是我就提議下次由佢示範一次畀我睇....
佢... 當然即刻咋聽唔到調頭走啦。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我都叫過C6教番,因為佢要同我作對,所以佢真係用好溫柔的方式教個囡,個女又真係好似好受咁,緊係啦,一次半次就緊係好脾氣啦,你叫佢日日教,我諗佢 .啲男人個個都係咁黑人憎.

原帖由 Giant 於 08-12-25 17:37 發表
係呀, 我C6都係, 話我駛唔駛咁勞氣呀, 仲話我咁教唔得架, 要教得有趣味性D, 好似同佢玩咁佢至受架。
佢... 當然即刻咋聽唔到調頭走啦。 ...

原帖由 加油 於 09-1-4 07:22 發表
我都叫過C6教番,因為佢要同我作對,所以佢真係用好溫柔的方式教個囡,個女又真係好似好受咁,緊係啦,一次半次就緊係好脾氣啦,你叫佢日日教,我諗佢 .啲男人個個都係咁黑人憎.

...

D男人多數都係咁, 講佢地就叻!!!:;pppp:
我為左唔好咁勞氣, 有時都無得"慳", 搵補習同佢溫.

俾補習跟啦,自己再教,會輕鬆D架。

原帖由 Giant 於 08-12-25 17:37 發表
佢... 當然即刻咋聽唔到調頭走啦。 ...

呢兩日同阿女玩msn串字

原帖由 小鹿斑比 於 09-1-4 14:07 發表
俾補習跟啦,自己再教,會輕鬆D架。

私人上門定補習班?

隔離座個姨姨同佢補,我只需在佢評估或考試時,同大小姐溫下書,平時好少理。

原帖由 bbqueen 於 09-1-11 01:00 發表

私人上門定補習班?

我都有呢個煩惱=.=

請問你的小朋友多大?

Totally agree!!!!

我內心好感動, 原來大家有d咁嘅經歷,因為我都是受害人,一諗起個團火 ,真係用猛水淋極都唔熄!!

我返到屋企成9時仲要快快手食飯和沖涼, 再要同囡囡做功課(我份工仲忙到死個種), 而C6就日日6時半回到家嘆在沙發看電視到深夜(佢份工仲好得閒) , 也唔同囡囡做功課, 看見都眼火爆, 吵一次先肯教一次, 所以有時都欠交功課呢 (好在 K3),  最後都是請個補習姐姐每星期4天同佢補習, 的朋友問 K3點解要補習, 是否我要求唔高, 我一的都要求高, 只求有人同佢做功功課, 用千幾元一個月可讓我真真正正休息一陳咋 !

‹ 上一主題|下一主題