用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀唔讀幼兒班好????
樓主: hkbc0817
go

讀唔讀幼兒班好???? [複製鏈接]

請問我個仔現在14個月大,遲少少想同佢上D親子playgroup,唔知將軍澳附近有無?同理想知係咪要
現在同佢報幼稚園呢?

唔係間間都有咩?? 我家姐個女之前讀康怡...

原帖由 wttcly 於 09-1-8 11:33 發表
想問下邊間維多利亞呀?

我個細囡都係DEC 06, 但我諗住2010年9月先比佢讀K1, 唔讀NURSERY, 比佢做大B.

大囡讀過NURSERY, 一半時間都係請病假, 好肉赤 (白交學費 & bb 辛苦), 放完暑假番 k1 一樣日日喊, 又要重新適應, 所以細囡都係唔讀 N 啦!

AGREE ~ "If you or your helper can teach your BB at home, I don't think it is necessary to study N1."

我阿仔是大仔,2/2出世,如果幫他報n1,好多學校都要等他足兩歲先收,但收生的時間是10月左右,這我仔仔未要等得久先可入讀lor??

我都諗緊..阿仔而家26個月...原本諗住3或4月比佢讀幾個月n1..但係有d朋友話返個幾個月又書簿又校服好似好浪費咁...只係返playgroup都ok...

咁我返緊一個係學前班, 學排隊, 守規舉咁..係中文教, 諗住揾多一個係英文既..咁如果咁安排唔返n1 ok嗎?

學術性既野就我係屋企教佢..

I think some school will have individual interview for this case, so u should better to confirm with the school.

原帖由 hksugar 於 09-1-16 17:40 發表
我阿仔是大仔,2/2出世,如果幫他報n1,好多學校都要等他足兩歲先收,但收生的時間是10月左右,這我仔仔未要等得久先可入讀lor??

大家有無好的英文PLAYGROUP介紹呀?
‹ 上一主題|下一主題