用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女學校收生標準
go

英華女學校收生標準 [複製鏈接]

小女並不屬於中西區,但想係自行分配學位部分嘗試英華女校。小女為band 1 中生,請問機會微嗎?而英華收生求是否要求很高?競爭是否很激烈?
   1    0    0    0

小兒的學校有些女同學報英華,據聞去年都有收,揀選的都是文靜、操行好的女仔,當然成績要有番咁上下

朋友女兒為band 1 頭生(不屬於中西區),文靜、操行A,除彈琴外, 沒有甚麼活動或獎項,去年自行報英華為第一志願,但不成功.

請問是否中西區本區生,會否是攪珠入呢?

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-19 08:21 發表
小兒的學校有些女同學報英華,據聞去年都有收,揀選的都是文靜、操行好的女仔,當然成績要有番咁上下

謝謝兩位!

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-19 08:21 發表

請問你兒子是屬中西區嗎?

回覆 # 的文章

冇錯係中西區本區生,有可能係攪珠入,但係班主任話個幾個女仔係自行階段收的

那麼!有冇人知道平均幾多人爭一個位?

回覆 # 的文章

08/09年度 10.2人爭一個學位 (資料由明報升中選校全攻略提供).

尋日開家長會啲女仔媽咪話,英華收生唔係好睇課外活動,但好著重成績,考前三名一定有得見,收的機會亦高。另外:學校中意揀斯文女仔,操行要好。

英華女校是全部考生都有得面試的。

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-21 09:12 發表
尋日開家長會啲女仔媽咪話,英華收生唔係好睇課外活動,但好著重成績,考前三名一定有得見,收的機會亦高。另外:學校中意揀斯文女仔,操行要好。 ...

我都係咁聽講 - 全部考生都有得面試的。

今年聽講學校嘅comment,英華比St Stephen Girls 更positive。有冇人有意見? 話St Stephen Girls 好寸喎?!  

原帖由 Q蝦毛joba 於 08-12-21 09:55 發表
英華女校是全部考生都有得面試的。

英華呢兩年開始全部有得interview,前幾年只選擇部分見!

咁…係咪英華現在收生要求比以前要高?

請問有冇家長知道,學校係選擇學生時,係唔係都會考慮埋學生所住區域,例如 prefer 較近一點o既地區呢?

地區不是問題,據我所知,學生有來自馬山、東涌、港鳥東、尖沙咀等等!

原帖由 summum 於 08-12-22 15:24 發表
地區不是問題,據我所知,學生有來自馬山、東涌、港鳥東、尖沙咀等等!

謝謝!

回覆 # 的文章

其實好多中西區D家長好想比較英華和St Stephen's Girl,但兩間學校都冇Open Day,公間嘅资料又唔多,真係好頭痛!
不過今年St Stephen's Girl 就係網頁公開咗今屆會考成績,好似幾好:
No. of candidates entered: 177
No. of candidates with 14 points or more from best 6 subjects: 140 (79.1%)
Total no. of As or 5* scored: 180
No. of candidates with 10 As: 1
No. of candidates with 8 As: 1
No. of candidates with 7 As: 2
No. of candidates with 6 As: 4
No. of candidates with 5 As: 4
No. of candidates with 4 As: 5
No. of candidates with 3 As: 13

唔知英華好唔好呢?

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-21 09:12 發表
尋日開家長會啲女仔媽咪話,英華收生唔係好睇課外活動,但好著重成績,考前三名一定有得見,收的機會亦高。另外:學校中意揀斯文女仔,操行要好。 ...

聖心下午,頭十名都有得見

有關英華和St stephen's Girl,請問是否所有申請的學生都會有面試的機會?

謝謝!

原帖由 Sindy 於 08-12-29 17:31 發表

聖心下午,頭十名都有得見

Yes!

原帖由 catnips 於 08-12-29 19:53 發表
有關英華和St stephen's Girl,請問是否所有申請的學生都會有面試的機會?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題