用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果校車加價至與搭的士相約,你地仲會唔會搭? ...
go

如果校車加價至與搭的士相約,你地仲會唔會搭? [複製鏈接]

因我有2個小朋友,下學期校車加價,乘2後計過價錢與搭的士相約,假期多月份更肯定貴過搭的士,係米應該停搭校車?
   0    0    0    0

sure, taxi

原帖由 Fion_Chan 於 08-12-16 14:03 發表
因我有2個小朋友,下學期校車加價,乘2後計過價錢與搭的士相約,假期多月份更肯定貴過搭的士,係米應該停搭校車?

原帖由 Fion_Chan 於 08-12-16 14:03 發表

小朋友係咪大到可以自己搭的士? 萬一塞車遲咗,自行返校既會當遲到架喎。不過我估你哋應該住得唔遠,行都行到。

唔知點解,雖然校巴事實仲貴 d,但聽見話搭日日的士返學放學,好似好奢侈咁,可能我見得世面少。

我估我小朋友會鐘意搭校巴多d,因爲坐校車係佢既快樂時光.....

點解校車又會學期中加價咁老土既 ?

會揀校車, 因為搭校車放學唔駛煩, 塞車遲到唔會記過, 落大雨又難找的士, 點計都係校車抵d

同一的士司機講定,以月費形式,仲平!

如果學校搵多兩三個同學一齊搭,可能仲平過搭巴士。

的士司機開車時會 Lock 好所有車門,應該好安全。

如果講明係月費,應該好準時!

其實係學校下學期搬新校舍,新校舍與我地個區距離近左,校車竟仲要加10%。
我又唔會要小朋友自己搭的士,賓賓可以接送。我地其實與新校舍距20分鐘腳程,但就無公共交通直達,除左的士私家車,最便捷真係得行路,但要日曬雨淋。

我都係怕有mud塞車落雨,遲咗就會當遲到,搭校車只要準時在家樓下等,有任何意外都唔當遲到,壓力細D,有特別返學放學時間又有校車保姆提醒。仲有係校車上真係小朋友聯誼快樂的場所,又識到唔同班同學仔。

諗諗下我都係搭校車算。
‹ 上一主題|下一主題