用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? ...
樓主: sanlocama
go

岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? [複製鏈接]

原帖由 BBR 於 08-12-28 19:12 發表
係比左學費,但我當唔駛錢 ,唔係間間都比學費有其他語言學(英文/普通話之外),而且又唔計學分,家長又可以可埋一份,學到米學,學唔到米唔學,有St.Clare's家長PM過我話佢同個女一齊學都ok,個女D法文重叻過佢,唔計 ...

比多成二千蚊,出去邊度都搵到學啦... ,個家長大概話,如果因為佢有法文學而去讀,就會有小小失望

哇!當然唔係因為有法文學而去讀啦!!三千蚊學費又唔算貴,好多私校都差不多,佢已經算係平學費的一間,如果係因為有法文而比個女去果間學校讀書咁個家長諗野都好有問題 ,人地學校有法文學係唔另收你錢只係一個額外比你學多一樣野,咁又點可以話係因為比左學費問題呢,學法文同學費幾多係兩回事,我唔會因為有法文學而比個女去揀St.Clare's, 而係喜歡佢地學校而揀,更加唔會覺得比3千幾學費係要包埋學法文 ,其他學校有興趣班學野都大部分要收錢,咁人地而家唔另收錢又唔計學分咁何樂而不為 ,比學費返學係學基本知識,我無諗過學費要包其他興趣班,所以我又無諗學費其中的2千蚊係比黎學法文 ,我只係諗間學校又幾好喎唔駛$有得學法文連家長都可以去學校學,讀得私校就預左每個月最小拎4,5千出黎(學費,校車....)

原帖由 Sindy 於 08-12-29 00:59 發表

比多成二千蚊,出去邊度都搵到學啦... ,個家長大概話,如果因為佢有法文學而去讀,就會有小小失望

原帖由 BBR 於 08-12-29 02:41 發表
哇!當然唔係因為有法文學而去讀啦!!三千蚊學費又唔算貴,好多私校都差不多,佢已經算係平學費的一間,如果係因為有法文而比個女去果間學校讀書咁個家長諗野都好有問題 ,人地學校有法文學係唔另收你錢只係一個額 ...

我唔覺得佢抵呀,求其up幾間學費都平過佢,spc, 真光,聖心

我覺得羊毛出自羊身上......呢幾間學費平過佢

各有所好,我就覺得以英文小學黎講3千蚊學費就真係好平,好似聖心返半日都要2千幾重要係中文小學,所以只要你鐘意間學校的話無論佢幾錢學費你都會覺得抵,如果你唔鐘意間學校就算佢唔駛錢你都唔會揀.平過St.Clare's有幾間,但貴過佢的有大把,咁就要睇佢係米你杯茶

原帖由 Sindy 於 08-12-29 03:20 發表

我唔覺得佢抵呀,求其up幾間學費都平過佢,spc, 真光,聖心

我覺得羊毛出自羊身上......呢幾間學費平過佢

原帖由 BBR 於 08-12-29 09:10 發表
各有所好,我就覺得以英文小學黎講3千蚊學費就真係好平,好似聖心返半日都要2千幾重要係中文小學,所以只要你鐘意間學校的話無論佢幾錢學費你都會覺得抵,如果你唔鐘意間學校就算佢唔駛錢你都唔會揀.平過St.Clare's有幾 ...

如果係因為佢係英文小學而讀佢,會更加失望,中文小學英文程度都高過佢:)

唔知呢,因為我知佢地出名英文程度好,反而我朋友個女讀聖心佢話雖然英文係讀高一級,但佢好後悔當初St.Clare's收佢個女但佢揀左聖心,因為佢同朋友個女比(讀St.Clare's)D英文真係差好遠喎,人地個女講到滿口英文好好(佢屋企無用英文溝通),但自己個女D英文好差要同佢補,佢睇返大家的英文書其實差不多,不過個朋友同佢講因為St.Clare's要小朋友用英文溝通,同老師講野都要用英文,所以佢地係時常都用到英文,我又真係無聽過有人話St.Clare's英文唔好,通常一講St.Clare's D人就話佢地英文好過好多學校,教到D小朋友好有禮貌,我都親身感受過,我去佢地學校問野,D小朋友見到我會同我微笑用英文打招呼,所以我覺得間學校3千學費一D都唔貴.佢地咁多課本要用英文我諗佢地英文程度唔會差得去邊,英文唔好咁好多堂都唔明老師講咩,我其實睇過聖心, Good Hope, St.Clare's的書單, 3間的書都差不多,只係St.Clare's用的英文課本多D, 不過我知上到5,6年級其他兩間有D都會轉用英文課本,咁我寧願早D比個女習慣用英文課本,唯一介意係佢地校舍真的有點破舊.
不過最攪笑係剛聖誕節我個女同我朋友個女一齊玩,佢已經係聖心二年級,因為我個女英文都ok,好多時會用英文同人溝通,我朋友個女一路玩一路走出黎問佢阿媽D英文字點解,我個女講緊咩,但我個女講D英文真係好淺,好多單字我個女識但佢唔識,真係令我大開眼界,讀高一級英文但程度係咁,可能佢個女真係比較差,我朋友話佢個女成績係中間個堆.學校好多小朋友要出黎補/學英文(唔知係因為課本高一級定係覺得英文唔好)我朋友都預備另外比個女去學英文會話,至於Good Hope英文係米好過St.Clare's我就唔知. 如果讀聖心私校我寧願讀佢地津校,起碼我知佢地普通話唔差,成績同私校差不多.

原帖由 Sindy 於 08-12-29 11:16 發表

如果係因為佢係英文小學而讀佢,會更加失望,中文小學英文程度都高過佢:)

原帖由 BBR 於 08-12-29 12:03 發表
唔知呢,因為我知佢地出名英文程度好,反而我朋友個女讀聖心佢話雖然英文係讀高一級,但佢好後悔當初St.Clare's收佢個女但佢揀左聖心,因為佢同朋友個女比(讀St.Clare's)D英文真係差好遠喎,人地個女講到滿口英文好好(佢 ...

講到呢度為止,唔想比人話我針住St.Clare's, hahaha

咁又唔係,各有所好姐,你鍾意間學校的話覺得佢咩都好,唔鍾意的話唔駛錢都唔會讀,好似我唔係好鍾意聖心,我老公鍾意咁.

原帖由 Sindy 於 08-12-29 12:29 發表

講到呢度為止,唔想比人話我針住St.Clare's, hahaha

BBR,

請問你個女讀邊間幼稚園o架?

普通幼稚園,唔係名幼稚園黎.

原帖由 kkmoremore 於 08-12-29 13:58 發表
BBR,

請問你個女讀邊間幼稚園o架?

Yes! 100% Agreed!
只有自己最清楚自己的小朋友! 好似你和你老公對小學的喜愛, 只要大家好好的研究必定會搵到適合的!
再可以在這搵到對自己有用的資料, 就最好啦! 其他的意見便當是一個參考吧!
我都很喜歡St. Clare's 小學架! 只是錢的問題要再小心的考慮!

原帖由 BBR 於 08-12-29 13:46 發表
咁又唔係,各有所好姐,你鍾意間學校的話覺得佢咩都好,唔鍾意的話唔駛錢都唔會讀,好似我唔係好鍾意聖心,我老公鍾意咁.
Don't worry!Be happy![/color purple]
‹ 上一主題|下一主題