用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? ...
樓主: sanlocama
go

岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? [複製鏈接]

想問下其他家長,私校係咪有d學費津貼,是不是要學生好叻先申請到,或還是係一些獎學金???
因我個月仲有學其他課外活動,每樣活動都唔平,我想都好多媽咪都同我一樣每月開支都好大.
有時都想將d錢去供層樓仲有 好回報.

每月$5,000都幾多$吓,要6年時間,我會担心如萬一經濟不境會吃力 [/quote]
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

但咁遠要自己湊返學放學會好辛苦,如果打風落雨個小朋友同大人都好慘,因為個書包都唔輕.

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 11:00 發表
今日發現左原來屋企附近有部巴士直達學校附近,可以20~25分鐘到學校,交通車程上暫時解決左.
不過自己好似好衰咁,又想等埋明天dgs收唔收,如果收就唔去交留位費,直接讀dgs,如果唔收就去讀scps,我係唔係好衰呀 ...

我諗學生好叻個D叫獎學金,未必間間都有,而學費津貼個D應該要經過入息審查,因為如果個個mami話因為個小朋友要出去學好多野而無錢交學費而個個都申請學費津貼咁政府同學校未好唔掂,因為而家個個小朋友都好多野學 ,不過到你讀左小學你未必有咁多時間去學其他野,起碼星期一至五返全日放學返到屋企都成4,5點,要做功課同溫書都無哂時間. 讀得私校就預左要拎一筆錢出黎,咁米唯有放棄某些課外活動,始終讀書緊要D,如果負擔唔到咁多唯有放棄D無咁重要的. 又唔可以講到有冇回報,子女係自己,生得佢出就有責任供書教學,我都放好多時間同金錢比個女,但我又冇諗過要佢回報或供樓好過 ,我只希望佢大個做個正值有用的人,養得起自己就ok,唔好等屋企養

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 11:06 發表
想問下其他家長,私校係咪有d學費津貼,是不是要學生好叻先申請到,或還是係一些獎學金???
因我個月仲有學其他課外活動,每樣活動都唔平,我想都好多媽咪都同我一樣每月開支都好大.
有時都想將d錢去供層樓仲有 好回報.:mo ...

係呀!自己湊返學係一個大問題,因仲有另一個係九龍讀,所以頭痛緊,因東一個,西一個,但st clare又好過另一個讀緊果間,而呀女話最鐘意,其他唔鐘意,因去in時,佢話有好多玩具玩,所以就話要讀,所以做媽咪都好頭痛,而學費津貼都應該申請唔到,上不達,下不到

原帖由 BBR 於 08-12-18 11:10 發表
但咁遠要自己湊返學放學會好辛苦,如果打風落雨個小朋友同大人都好慘,因為個書包都唔輕.
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

中產階層係最慘 一定無減學費,因為你地有錢

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 12:23 發表
係呀!自己湊返學係一個大問題,因仲有另一個係九龍讀,所以頭痛緊,因東一個,西一個,但st clare又好過另一個讀緊果間,而呀女話最鐘意,其他唔鐘意,因去in時,佢話有好多玩具玩,所以就話要讀,所以做媽咪都好頭痛,而學費津 ...

原帖由 BBR 於 08-12-16 13:17 發表
St.Clare's同Good Hope我交左留位,等緊DGS同聖心,DGS收就當然讀DGS,如果唔係我會揀St.Clare's,聖心唔諗.

如果你揀St. Clare's, 咁就唔會係Good Hope 見到你啦, 因為我隻小豬只係得GH收咋....

比我再諗諗先 ,真係好難揀

原帖由 bird-bird 於 08-12-18 12:36 發表

如果你揀St. Clare's, 咁就唔會係Good Hope 見到你啦, 因為我隻小豬只係得GH收咋....

其實我.....唔係好有
只係想個女女讀到一間好學校,可能係自己童年陰影.
如有能力就盡量比好d環境,孟母三遷 ,
已經兩遷左,快三遷了

原帖由 BBR 於 08-12-18 12:32 發表
中產階層係最慘 一定無減學費,因為你地有錢

發現左原來屋企樓下就有部巴士可直去學校,再行上一條街,成個行程只需20分鐘就到學校,好快!
不過,......

原帖由 BBR 於 08-12-16 14:01 發表
交通真係一個好大問題,因為始終6年時間,日日要咁長途返學小朋友好辛苦,好容易影響學習,聖心要聖誕後至有結果

我女兒現就讀聖嘉勒小一,她很喜歡上學。老師、校長和員工都很好。她以往就讀維多利亞幼稚園,我也曾擔心她是否能適應傳統小學的生活。現在過了半個學期,她學會了祈禱,尤其安慰的,是她很喜歡學習,功課方面,她都能應付到。默書方面,雖然每星期都有,但她大部份的温習已在學校完成(尤其是背默),所以,我並不需要强迫她做任何温習。小朋友的學習態度很正面,她們都很乖巧,我深信這便是這學校老師的功勞!
我並沒有為女兒考一些非常出名的名校,相反地,我只期望她能夠在一個有愛心的澴境下,培養她的所長。

請問多唔多功課?係米好多會响學校做左?另一個學期幾多次測驗?thank you

原帖由 manming3 於 08-12-22 15:46 發表
我女兒現就讀聖嘉勒小一,她很喜歡上學。老師、校長和員工都很好。她以往就讀維多利亞幼稚園,我也曾擔心她是否能適應傳統小學的生活。現在過了半個學期,她學會了祈禱,尤其安慰的,是她很喜歡學習,功課方面,她都能應付到。默 ...

回覆 # 的文章

功課都幾多,大約3-4樣啦‧測驗每年4次,考試2次,默書(中及英)每星期1次‧

thank you, 因為我聽人話每日有成6,7樣功課加一年6次測驗加3次考試,所以想知究竟係米?你可唔可以話比我知

原帖由 manming3 於 08-12-23 17:21 發表
功課都幾多,大約3-4樣啦‧測驗每年4次,考試2次,默書(中及英)每星期1次‧

回覆 # 的文章

但我個女由開學至今只有2次測驗,嚟緊1月份就考試。其實我覺得考試測驗多都好嘅,等小朋友習慣温習,每次範圍亦唔會太。呢種模式幾適合囡囡,因為佢學嘢好快,但有惰性,自己又不主動學習,所以,St Clare's 很適合囡囡這種性格的小朋友。 最重要的,是老師們很有愛心和方法,令小朋友在沒有不必要的壓力下吸收知識,每天都很開心地上學,這一點是我們最欣賞St.Clare's 的地方。我亦泿慶幸沒有替女兒揀了不適合她的學校。

即係4測兩考,咁都放心D,因為書就日日都會溫,但如果好似某D學校一個學期都成4-5次評估我覺得對小朋友同家長都太大壓力,每日都要迫個小朋友因為評估/測驗而去記住D野咁唔健康.
重想問學校講英文風氣好唔好?數學係米英文教?thank you

原帖由 manming3 於 08-12-24 09:15 發表
但我個女由開學至今只有2次測驗,嚟緊1月份就考試。其實我覺得考試測驗多都好嘅,等小朋友習慣温習,每次範圍亦唔會太。呢種模式幾適合囡囡,因為佢學嘢好快,但有惰性,自己又不主動學習,所以,St Clare's 很適合囡囡這種性 ...

回覆 # 的文章

佢哋每星期有一堂由外藉老師教phonics.  我個囡有一堂英文playgroup (課堂外自己報), 佢同2年級生一齊上。我覺得佢啲英文無差到噃(幼稚園有native English teacher 班主任) 數學書本是英文,我都要問下個囡係唔係用英文教先‧另外,佢哋都有法文堂。囡囡話好好玩。

原帖由 manming3 於 08-12-24 14:07 發表
佢哋每星期有一堂由外藉老師教phonics.  我個囡有一堂英文playgroup (課堂外自己報), 佢同2年級生一齊上。我覺得佢啲英文無差到噃(幼稚園有native English teacher 班主任) 數學書本是英文,我都要問下個囡係唔係用英 ...

乜有法文堂呀,朋友個女讀完都唔識法文

好睇小朋友的程序同興趣,而且我知法文都唔計分,未必個個小朋友都會溫,我就覺得比小朋友唔駛錢學多樣語言不知幾好

原帖由 Sindy 於 08-12-27 00:13 發表

乜有法文堂呀,朋友個女讀完都唔識法文

原帖由 BBR 於 08-12-27 10:04 發表
好睇小朋友的程序同興趣,而且我知法文都唔計分,未必個個小朋友都會溫,我就覺得比小朋友唔駛錢學多樣語言不知幾好

呢度有個阿媽對呢度既法文堂有comment架.....不過唔記得正確佢點形容...............希望呢位阿媽/爸再比意見啦

唔駛錢?邊有免費午餐架?有比學費架

係比左學費,但我當唔駛錢 ,唔係間間都比學費有其他語言學(英文/普通話之外),而且又唔計學分,家長又可以可埋一份,學到米學,學唔到米唔學,有St.Clare's家長PM過我話佢同個女一齊學都ok,個女D法文重叻過佢,唔計學分米當興趣班law ,唔駛咁認真 個女資質好又有興趣米當識多一樣野,無興趣米由佢

原帖由 Sindy 於 08-12-28 16:52 發表

呢度有個阿媽對呢度既法文堂有comment架.....不過唔記得正確佢點形容...............希望呢位阿媽/爸再比意見啦

唔駛錢?邊有免費午餐架?有比學費架
‹ 上一主題|下一主題