用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 可以同時留位民小 & 大抽獎嗎?
go

可以同時留位民小 & 大抽獎嗎? [複製鏈接]

想問下民小係唔係私立小學, 可唔可以同時留位民小及參加小一派位大抽獎?

Thanks a lot for sharing in advance!!!
   0    0    0    0

原帖由 matches 於 08-12-16 11:18 發表
想問下民小係唔係私立小學, 可唔可以同時留位民小及參加小一派位大抽獎?

Thanks a lot for sharing in advance!!!

Matches

民生書院喺私立小學,據我所知當你決定留位時,學校喺會收咗你張派位紙。所以應該唔可以再參加小一派位大抽獎喇。

OULAU,

Thank you very much. 我想再問多少少...

我有朋友又係讀私小(SPC), 點解佢又可以大抽獎呢?  D人唔係話私小就可以同時KEEP住個位&大抽獎?

我個女將會係09年入讀民幼, 貪佢一條龍. 同埋因本身住果區都有d好津小, 又貪心想試下大抽獎.

如果唔入民小的話, 會唔會讀創價好D??

就民生而言,如果小學部收了小朋友上小一,學校唔見意家長再替小朋友參加自行分配,學校亦有可能會將小一生名單交教统局。但小學部唔收小朋友,家長便要自己取表格參加自行分配。如果小學部收了小朋友,而家長又去交表參加自行分配,教统局有可能會通知學校。學校便有權保留或取消該學生之學位。每間私小處理不同,亦沒有白紙黑字,要問清楚該校是否接受家長再去交表參加自行分配。

我聽朋友講,有位家長佢小朋友考到某直資小,又去交表參加自行分配,該津校又收了小朋友,但家長沒有去津校注冊,之後教统局發信問家長意向如何。而這位家長私下向朋友講又想再參加大抽獎???

至於民小是否接受家長再去大抽獎,家長真係要問清楚學校,(我相信學校的回覆都係唔可以)。而考到直資的,就一定唔可以參加大抽獎。

希望各家長意向清識一點,如果每位家長都好似上述個案咁,對各方面都有影响。八爪魚,你地估學校知唔知家長做咗D乜?即使學校唔消取該學生之學位,到最後家長都要選番該私小,印象分都冇晒啦!損失還是自己!

原帖由 matches 於 08-12-16 02:47 PM 發表
OULAU,

Thank you very much. 我想再問多少少...

我有朋友又係讀私小(SPC), 點解佢又可以大抽獎呢?  D人唔係話私小就可以同時KEEP住個位&大抽獎?

我個女將會係09年入讀民幼, 貪佢一條龍. 同埋因本身住果區都有d好 ...

‹ 上一主題|下一主題