用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 It is true?
go

It is true? [複製鏈接]

My daughter  said that this year only 16(total) girls in kindergarten can got seat in SRL Primary School 2009-2010.  

Is it true?
   0    0    0    0

Is it true?

Unbelievable

低望班周諾桐爸爸
Derek

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 miss_sandy 於 16-12-2008 10:19 發表
My daughter  said that this year only 16(total) girls in kindergarten can got seat in SRL Primary School 2009-2010.  

Is it true?

個人認為唔可信, 請問係邊度可查閱? 可能佢地無揀SRL做first choice, 咁就更係少咗%入回小學啦

My daughter now in K3, and we have 20 marks, can't get seat in SRL Primary school in 自行派位.

And lot of her classmates choose SRL PS as 1st choice, only 4-5 girls in her class got it.  So I wonder?

請問係邊度可查閱?her teacher.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 miss_sandy 於 16-12-2008 14:42 發表
My daughter now in K3, and we have 20 marks, can't get seat in SRL Primary school in 自行派位.

And lot of her classmates choose SRL PS as 1st choice, only 4-5 girls in her class got it.  So I wonder? ...

thanks......., 咁出年20分都唔知道入唔入到啦

My daughter also have 20 marks and cannot get seat.
原帖由 miss_sandy 於 08-12-16 14:42 發表

And lot of her classmates choose SRL PS as 1st choice, only 4-5 girls in her class got it.  So I wonder? ...

今年20分都入唔到....
出年就~~~

原帖由 miss_sandy 於 08-12-16 14:42 發表

公佈結果那天學校個份是有學生姓名。對照K3各班名單,結果只36名幼生入圍。

請問你14號有冇參加步行啊?

唔係fa 係米因為小學要搬有關ar 我女而家k2 出年米唔晒諗
原帖由 koeydadamama 於 08-12-16 16:53 發表

公佈結果那天學校個份是有學生姓名。對照K3各班名單,結果只36名幼生入圍。

14號我哋一家都有參加步行.

你統一派位會唔會選擇 SRL PS 呀?

其他K1,K2媽咪唔駛太擔心喎, 一年唔同一年,上一年有20分嘅小朋友SRL PS收晒. 今年比較唔好彩啫.

原帖由 koeydadamama 於 08-12-16 16:53 發表

原帖由 miss_sandy 於 08-12-16 18:16 發表
14號我哋一家都有參加步行.

你統一派位會唔會選擇 SRL PS 呀?

其他K1,K2媽咪唔駛太擔心喎, 一年唔同一年,上一年有20分嘅小朋友SRL PS收晒. 今年比較唔好彩啫.

...

我諗我地見過面(你地一家四口推一架BB車)。
我地統一派位都會選SRLPS。唔得就扣門,再唔得等2年後新校落成(P3)再扣門。

我哋係一家三口咋,不過應該係SRL其他活動見過.

我諗統一派位會選自己區學校,唔選SRLPS囉,機會大D

原帖由 koeydadamama 於 08-12-16 18:32 發表

我諗我地見過面(你地一家四口推一架BB車)。
我地統一派位都會選SRLPS。唔得就扣門,再唔得等2年後新校落成(P3)再扣門。

請問知唔知下年p1總收生數目有幾多?

如果當120個位計, 大約應該有60個係比自行分配學位. 如果計分果d, 收左36個, 咁即係大約有24位係比左有家姐讀緊果d, 同埋學校職員既女囉.

唔知我咁講有冇錯呢? 如果o岩, 咁個數目都正常........但可能就代表好多人有25分.......

我純粹憑邏輯推斷, 唔知o岩唔o岩呢

原帖由 rosactf9999 於 08-12-18 17:40 發表

如果當120個位計, 大約應該有60個係比自行分配學位. 如果計分果d, 收左36個, 咁即係大約有24位係比左有家姐讀緊果d, 同埋學校職員既女囉.

唔知我咁講有冇錯呢? 如果o岩, 咁個數 ...

36個係己包括家姐讀緊小學的SRL幼生。聽聞11-12個。
24個是20分或以上的非SRL幼生。

原帖由 miss_sandy 於 08-12-17 10:58 發表
我哋係一家三口咋,不過應該係SRL其他活動見過.

我諗統一派位會選自己區學校,唔選SRLPS囉,機會大D

三年時間,大人同小朋友都好唔舍得

其實St.Rose 都好多 old girl ....

原帖由 rosactf9999 於 08-12-18 17:40 發表

唔知我咁講有冇錯呢? 如果o岩, 咁個數 ...

其實每間學校都好多 old boys, old girls. 只要間學校係好, 都希望小朋友會讀. 不過會唔會谷埋同一年, 都要睇彩數.

咁條數咪唔岩囉~~~~~佢應該係有50%數目既位, 拎出黎做自行分配學位. 咁可能有其他原因啊~~~

根據教育局資料顯示, 08-09年班數有4班, 估計至少有120個位, 咁即係話, 理論上有60個位拎出黎囉.

由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄

乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

(由教育局website copy出黎)

非srl 學生, 如果20分以上, 就一定係媽咪係畢業生, 先會有25分. 如果媽咪唔係old girls, 就只會有20分 (首名子女+宗教)

原帖由 koeydadamama 於 08-12-18 17:56 發表

36個係己包括家姐讀緊小學的SRL幼生。聽聞11-12個。
24個是20分或以上的非SRL幼生。

不如咁講:srl 小學 09-10年收100位學生

自行分配學位(甲和乙):100 x 50% = 50
srl幼稚園共有 36位(甲和乙)幼稚園生入 09-10年小學

所以koeydadamama講嘅:

"36個係己包括家姐讀緊小學的SRL幼生。聽聞11-12個。
24個是20分或以上的非SRL幼生。"

係正確和有道理.

原帖由 rosactf9999 於 08-12-21 17:05 發表
咁條數咪唔岩囉~~~~~佢應該係有50%數目既位, 拎出黎做自行分配學位. 咁可能有其他原因啊~~~

根據教育局資料顯示, 08-09年班數有4班, 估計至少有120個位, 咁即係話, 理論上有60個位拎出黎囉.

由學校自行分配的學位 ...

唔好意思講得唔清楚

1. 自行派位小學共收了60人
2. 其中SRL幼生收了36人 (包括就讀SRL幼稚園之必收生)
3. 另24人不是就讀SRL幼稚園(但有20分或以上)

學校於收表時己講明除必收生外,同分者如超過學位數目將交由教統局抽簽。

原帖由 rosactf9999 於 08-12-21 17:05 發表

由學校自行分配的學位 ...
‹ 上一主題|下一主題