用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1頭?
go

band 1頭? [複製鏈接]

醒目開學勳章

想請教大家,我個女總結兩次呈分試,是考全級18名,班考第一,咁是band1頭定band1中的學生?
   0    0    0    0

如果全級有200人,學校有50%是band1生,咁就是band1頭o如果全級有120人,學校只有30%是band1生,咁就是band1中

要睇下你間學校有幾多人,band1幾多percent。 有些小學就算全級考第一可能都未必係band1頭。 其實所謂band頭、中、尾,除左教署,相信冇人確實知!

原帖由 sukkiu 於 08-12-15 19:49 發表
想請教大家,我個女總結兩次呈分試,是考全級18名,班考第一,咁是band1頭定band1中的學生?

醒目開學勳章

佢係18/186,咁算唔算band1 頭,但學校老師話要級前十名,係band 1頭,係唔係好少band 1頭既學生,
同時上年的學校的band 1學生有七十幾個,有一個考八十話係責界.

但所為Band 1 頭有甚麼意義?係唔係淨係自行招生有用?

到統一派位時都俾隨機號碼打亂哂啦!唔好彩號碼差,考第一都變第尾

原帖由 treeisgreen 於 08-12-15 20:19 發表
如果全級有200人,學校有50%是band1生,咁就是band1頭o如果全級有120人,學校只有30%是band1生,咁就是band1中

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 木馬 於 08-12-15 21:53 發表

band 1頭係自行真係好好好有用, 第一個回合俾心怡選中, 真係一萬個安心~ 因為學校, 尤其band 1頭中學係自行對挑選學生好嚴禁, 難道band 1頭中學在自行會選band 1尾學生嗎? ...

就算咁唔好采,一二回合都輸,叩門階段都仲有機會。

勉強band 1 頭,自行可以博一博,唔好放過機會。

醒目開學勳章

我估心儀中學,在自行應該無得見,老師話要級前十名才去考,佢第一次呈分考級27,第二次考就級第七,所以兩次計埋都係考級18,所以都要靠電腦派位.

我訧唔係咁睇:名次由全級27跳升至第7,係好大進步,自行收生的好處是學生可以呈報多啲個人資料,尤其係關於個人質素的資料。所以呢個進步必然會受注目。而自行收生選揀學生參加面試時相信亦唔會計平均名次(27+7)/2咁複雜。

由於第二次呈分試在頭十名內,所以自行並非完全無機會面試。加上報自行與否唔會影響電腦大抽獎,即是nothing to lose,點解唔試吓呢?

醒目開學勳章

多謝各位既意見,而家信心大d,決定去考心儀中學生.

成績表上是沒有名次的, 更加不會看到兩次呈分試有差別, 面試是已遞表學校從全港排名次弟來看成績, 和决定面試機會

原帖由 sukkiu 於 08-12-15 23:09 發表
我估心儀中學,在自行應該無得見,老師話要級前十名才去考,佢第一次呈分考級27,第二次考就級第七,所以兩次計埋都係考級18,所以都要靠電腦派位.

頭5名頭10名都是一般平均說法,但不一定的。我姪女上年有2個同學,一個全級第四,一個全級20,自行時同考一間中學,全級第四那個入不到,第20那個入到(她統一派位時沒選那間中學的,所以一定是自行已經入了。),不過她口才很好又不怕羞,應該是面試時取得很高分。

但第一前題是你來自那間小學,若不出名的,可能連面試機會也沒有。

醒目開學勳章

但是去交申請表時,要交小五及小六的成績表,都有名次列出來,我知中學可以用上網睇個學生的全港排名和分數.基本上可以不用成績表都知學生的分數.我女間小學居住一帶是最好,但在整個區域就普通.

我仔全級第9(屯門胡少渠), 而家心大心細選2間英中好定係1間英中+1間好受歡迎既band 1中中好(譚伯羽), 老師話果間中中自行收我仔機會好大, 如果入左問我甘ng甘心wor,佢話自行ng得大抽獎再選英中第1, 中中第2, band 2頭擺第3, 敢萬1派到band 2頭去叩番受歡迎果間band 1中中都會收番我仔wor, 請你地比d意見la, tks
原帖由 sukkiu 於 08-12-15 19:49 發表
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

醒目開學勳章

原帖由 0120 於 08-12-17 11:30 發表
我仔全級第9(屯門胡少渠), 而家心大心細選2間英中好定係1間英中+1間好受歡迎既band 1中中好(譚伯羽), 老師話果間中中自行收我仔機會好大, 如果入左問我甘ng甘心wor,佢話自行ng得大抽獎再選英中第1, 中中第2, band 2 ...

你個仔考級第9,都好叻,一係,第一輪只考兩間英中,如果唔收第二輪填英中先,第二位才是中中,即是有兩次機會考你心儀中學,我聽名校校長講一定要擺佢間學校第一位,擺第二位係無機會,因為派哂,因為第二英中又無位俾你,就會派到好後.

所以老師就叫我自行先選2間英中, 到中央派位時心儀英中第1,中中第2, 若真係NO ng好, 去叩第2志願間中中都應該會收wor,
原帖由 sukkiu 於 08-12-17 14:44 發表

你個仔考級第9,都好叻,一係,第一輪只考兩間英中,如果唔收第二輪填英中先,第二位才是中中,即是有兩次機會考你心儀中學,我聽名校校長講一定要擺佢間學校第一位,擺第二位係無機會,因為派哂,因為第二英中又無位俾你,就 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 0120 於 08-12-17 15:13 發表
所以老師就叫我自行先選2間英中, 到中央派位時心儀英中第1,中中第2, 若真係NO ng好, 去叩第2志願間中中都應該會收wor,   

這樣安排很正確。

我女有一個同學全級頭十名, 自行選英中第一, 中中第二. 結果派位派派去自行第二選擇的中中, 但這所中中放第二自願都派不到所以估計一定是自行時入咗.所以非常後悔. 後來家長想扣英中門,但派位當日學校一定是先幫一些派位不理想的同學,所以想取推薦信會慢D. 所以中中可在大抽獎時放第二位or派位後立即扣門(可先問去年學生心儀的中中扣門情況,因有部份Band 1 中中在派位後,有Band 1學生扣門是即收.)Good Luck

Ying

原帖由 0120 於 08-12-17 11:30 發表
我仔全級第9(屯門胡少渠), 而家心大心細選2間英中好定係1間英中+1間好受歡迎既band 1中中好(譚伯羽), 老師話果間中中自行收我仔機會好大, 如果入左問我甘ng甘心wor,佢話自行ng得大抽獎再選英中第1, 中中第2, band 2 ...
‹ 上一主題|下一主題