用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德貞的評價?
go

德貞的評價? [複製鏈接]

大家覺得這校怎樣?是不是比以往遜色了許多?大家有何意見?
   0    0    0    0

但係佢呢兩年轉咗英小, 推行小班教學, 又怎會比以前遜色呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

恕我直言(因恐一些過於偏激家長不高興),在九龍區私校之
中,在體藝和派位方面屬於中下,但程度應高於部份政府和
直資學校,而且其聯繫中學是中中這點都可能有影響。
原帖由 rabbitnpig 於 08-12-15 15:57 發表
大家覺得這校怎樣?是不是比以往遜色了許多?大家有何意見?

請問有無人知,德貞有幾多科用英文教,幾多科用普通話教,幾多科用廣東話教???
另如果同舊油天比,邊間好些???

原帖由 Crabtree 於 08-12-15 17:58 發表
但係佢呢兩年轉咗英小, 推行小班教學, 又怎會比以前遜色呢?
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

原帖由 sanlocama 於 08-12-16 10:18 發表
請問有無人知,德貞有幾多科用英文教,幾多科用普通話教,幾多科用廣東話教???
另如果同舊油天比,邊間好些???

英文 數學及科學 係英文教同用英文書
中文及普通話科 就用普通話教授
附設中數 (廣東話教)
(我之前係BK問過兩位媽咪, 綜合結果得出來的)
如有錯漏請更正

宜家德貞都有好多女仔派上智同聖母 (唔差GA).

其實德貞收咗我個仔,我都交了留位費,但始終第一次幫小朋友選小學,都很驚幫佢選錯。可能我做功課不夠,所以對於現時各學校的教學情況都不是掌握得很好,只是靠他人給意見;不過我見德貞小班教學,面試時職員有很有禮貌。以往在我讀書時,德貞是不錯的學校,但現在在BK郤很少人講,所以有些擔心。

原帖由 rabbitnpig 於 08-12-16 11:56 發表
其實德貞收咗我個仔,我都交了留位費,但始終第一次幫小朋友選小學,都很驚幫佢選錯。可能我做功課不夠,所以對於現時各學校的教學情況都不是掌握得很好,只是靠他人給意見;不過我見德貞小班教學,面試時職員有很有禮貌。以往在我 ...

Hi Rabbitnpig :

你好呀, 我同你既case 一樣都交了留位費不過我始終都嫌間學校太細啦好似無乜地方可以比啲小朋友活動下同埋我去interview 個日我就覺得好兒戲因為我同阿女一入到去, 阿女就比個老師帶咗上樓上大約五分鍾後就落返嚟過咗幾日就有信話收咗佢, 平時我去啲出名啲既直資同私校都好多人, 相比個日就小貓幾隻我係度諗會唔會肯嚟 interview 既佢都收呢 ? 雖然佢係小班教學但係佢既中學又係中中又令我頭痛大部份家長都想小朋友既小學有埋中學部咁第時又煩少一樣嘛, 好彩培僑都收咗 我個囡所以係呢大半年內真係要好好諗下讀邊間好
Ah B

原帖由 BB6392 於 08-12-16 12:09 發表

你好呀, 我同你既case 一樣都交了留位費不過我始終都嫌間學校太細啦好似無乜地方可以比啲小朋友活動下同埋我去interview 個日我就覺得好兒戲因為我同阿女一入到去, 阿女就比個老師帶咗上樓上大 ...

bb6392,
早三年前, 我同老板帶他的女兒去面試, 當時還有一兩個星期就要開學(即系8月廿十多日), 又系帶小朋友入房幾分鐘, 即時可以辦入學手續了
不過這所學校的老師,主任真的很好人,又有愛心, 如果小朋友學業追不上, 會有輔導班, 但就真的不多人去選擇這所學校, 至於這學校程度都是一般學校高, 功課量都不少的

比較

同 一樣case : 呢兩年轉咗英小, 推行小班教學  

聖三一  VS 德貞

大家有何意見?

Hi BB639

你話德貞校園細, 其實小朋友唔多覺, 因為我30多年前都係由幼稚園到小學畢業, 當時我覺得間學校好大架.
當然而家大個咗再入去就覺得細啦.
學校大細都可以和小朋友SIZE掛鈎的.
如果你話德貞細, 我覺得禮賢重細.
唔知你有冇到過呢?

另外, 你唔駛怕佢中學係中文, 上智都係寶血會學校, 和德貞可說是姊妹學校, 我當年都有好多同學入咗上智, 所以你不用擔心, 如果囡囡成績好, 升中時你咪揀上智囉, 如果中等成績都重有間德貞中學做BACKUP.
雖然話佢係中文中學, 但校規都幾嚴, 係嗰到畢業的女仔品行都唔差.
有兩個香港小姐都係嗰到畢業架.

原帖由 BB6392 於 08-12-16 12:09 發表

你好呀, 我同你既case 一樣都交了留位費不過我始終都嫌間學校太細啦好似無乜地方可以比啲小朋友活動下同埋我去interview 個日我就覺得好兒戲因為我同阿女一入到去, 阿女就比個老師帶咗上樓上大 ...
Trevor Mama

與其不怕校舍細不如選德雅(學費好似仲平),成績非常好
ST. MARY 都入到,極好的一樣可入上智,中等的有德雅中
學和聖母玫瑰BACK UP,兩間都是區內唔錯英中。
冇錯,以前冇咁多直資湧現時德貞都會有家長作首選,但
現在不但多直資學校,連一些津貼學校也追上來,同區如聖
方濟愛德和聖紀文,他區有兩間油天等等,加上出生率下降,最後德貞只淪為後備,變相收生質數當然不及那些學校,所以才有輔導班出現。(我朋友說過: 同區私校聖方濟
是沒有輔導班,校長說個個收回來都質數高)
其實,十年前我個女和其他同學去考,只要肯出兩句聲已經個個都收。希望你們不要見怪,我都是從消費者角度去選理想學校,以免升中放榜後要四處叩門。

我覺得學校大細都不是最重要的問題,反而我都會想升中問題,由於我個是仔仔,所以上智及德中都與我沒關係,反而我是留意今年派的男女或男校的情況,我看過今年德貞的升中派位,我覺得都不錯,

上智英文中學
銘賢書院
長沙灣英文中學
瑪利諾修院學校
黃棣珊中學
聖母玫瑰英文中學
民生書院
羅定邦中學
張明添中學
德雅中學
聖保羅書院
恩主教英文中學
德貞中學
聖母無玷聖心英文中學
體育藝術學院
祟德英文中學
鄭榮之英文中學
林漢光英文中學
德信英文中學
曾肇添英文中學

原帖由 alisoncheung 於 08-12-16 18:04 發表
Hi BB639

你話德貞校園細, 其實小朋友唔多覺, 因為我30多年前都係由幼稚園到小學畢業, 當時我覺得間學校好大架.
當然而家大個咗再入去就覺得細啦.
學校大細都可以和小朋友SIZE掛鈎的.
如果你話德貞細, 我覺得禮 ...

請問有沒有每間中學人數?
原帖由 rabbitnpig 於 08-12-17 11:29 發表
我覺得學校大細都不是最重要的問題,反而我都會想升中問題,由於我個是仔仔,所以上智及德中都與我沒關係,反而我是留意今年派的男女或男校的情況,我看過今年德貞的升中派位,我覺得都不錯,
上智英文中學
銘賢書院
長沙灣英文中 ...

沒有,我在網上抄下的

我有個親戚佢有兩個仔都係德貞讀小學,
佢都話大部份派位都吾掂, 要求校長寫
推薦信又吾肯, 如果油天收更係讀油天.
德雅派位好好多

如果沒有每間人數可能是派得很散。
原帖由 rabbitnpig 於 08-12-17 11:29 發表
上智英文中學
銘賢書院
長沙灣英文中 ...

請參考教統局網頁。
原帖由 goodmama2003 於 08-12-21 23:44 發表

其實中學是自己考的, 點解個個都說泒位呢?

我幫囡囡都交咗留位費在德貞小學, 現返緊英文預備班. 她十分開心, 仲經常自發地把課堂上學的英語在日常生活中運用.  本人覺得校長辦學用心, 副校同老師們很有愛心.  其實選校要因應子女的能力, 多方面考慮.  我們都有留意到德貞小學學生放學時表現, 他們都詩文有禮. 校方在德肓方面定都落咗不少苦工.  該校家長質素, 學生水津亦相當不俗.

德貞由於是私校,沒有太多的資源可運用,師資方面--由於未能像官津學校般同薪酬,故未能請到高質素的老師。以往該校都會offer一些中五而未有師資訓練的人5000元月薪,中七x000元,不同資歷不同薪酬,故此,師資比一般差。

而派位都不太理想,很多都派德貞中學,即由英小派往中中,而該校亦不會公開派位數字,以往都約略公開派位數字。現在更隻字不提。別以為讀英文小學必上英文中學,就必上大學。
但現實話你知,我有個親戚讀德貞(小),派德貞(中),上不了大學,只上了教院的文憑課程。
當然也有一些很bright的同學可以平步青雲,但獲派band1中學的學生又有沒有50%呢???(因為一般中文小學都會有50%band 1)
‹ 上一主題|下一主題