用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 會考放榜後UK有咩寄宿中六學校有位呢?
go

會考放榜後UK有咩寄宿中六學校有位呢? [複製鏈接]

大家有無試過會考放榜後才找中六學位, 是男生, 有無資料分享!
   0    0    0    0

some agency will arrange UK school exhibition after the result date.  advertisement will be at the MTR station.  but good school will have no vacancy as people will apply one year earlier.

回覆 # 的文章

多謝bc80469回覆

我知道二月份british council 有展覽, 我會去取些information, 小兒是不會去的, 一方面要預備會考, 一方面是小兒想放榜後, 如果成績不能原校升讀才打算到英國, 但做家長的希望他可以到海外見識一下, 及我相信AL是一次很大的痛苦, 我希望他能愉快學習, 我曾經與他好好的談論到英國升學的問題, 但他總是不想面對, 總愛說放榜後才打算, 現在的我只好乾著急, 什麼也做不到, agency 也找過, 但他們都說大多數Broading school, 一定要給deposit(是一或二學期), 我是否現在真的自尋煩惱, 是否放榜後才找學校, 現在有咩可以做的. 有無家長可分享一下.

其實你現在可以apply幾間學校, 有offer給你時, 才決定選一間交deposit留位.

原帖由 msmchan 於 08-12-16 14:49 發表
多謝bc80469回覆

我知道二月份british council 有展覽, 我會去取些information, 小兒是不會去的, 一方面要預備會考, 一方面是小兒想放榜後, 如果成績不能原校升讀才打算到英國, 但做家長的希望他可以到海外見識一下 ...

helo 加菲貓,

agency 說留位費每間學校不同, 3000-5000磅不等, 另外有限期交學費, 通常在放榜前要交, 有些給unconditional offer 的還會要求在收信後一個月內交, 所以如果選了一間交留位費, 到期要交學費, 有無可能拖延至放榜後才決定呢, agency 說不可以, 有無家長有試過在限期後交都可以架

基本上冇得拖, 你到期唔交留位費學校就會比位第二個.
你不如三月左右才去找學校, 有學校比offer你都差唔多四月中, 到時亞囝考完CE大概心裡有數知自己考成點, 你才決定交唔交學費.  三月揾好學校唔易, 但總比放榜後好.

多謝kanam287回覆,

其實現在己選擇了幾間學校叫agency apply 左先, 到時有offer再算, 因為agency說要住學校宿舍及好的學校排名100左右己差不多full, agency 叫我apply左先, 遲兩個月才apply排名100的一定full曬, 到時可能只可以選擇排名200內的, 越遲apply的話一般便要選擇排名比較後,所以現在嘗試apply左先啦, 其實心中亦知道放榜後的機會真的很微, 所以現在慢慢選擇及比較, 免得放榜後手忙腳亂.
‹ 上一主題|下一主題