用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 媽媽爸爸請進 ﹣問下意見
go

媽媽爸爸請進 ﹣問下意見

唔知你地D小朋友鍾意學咩,或者係媽媽們會幫小朋友報D咩興趣班黎上呢?通常幾多歲開始學野比較好?驚太早送佢地學野係咪唔係幾好。

我真正比我個仔學野係4歲, 之前佢好似唔係咁想學, 而家覺得佢開始想學野咪幫佢報名囉

星期一學畫畫, 星期二學英文, 星期四學跳舞, 星期五番英語唱遊班同學鋼琴, 星期六學英語拚音

原帖由 leeyin 於 08-12-16 01:13 發表
我真正比我個仔學野係4歲, 之前佢好似唔係咁想學, 而家覺得佢開始想學野咪幫佢報名囉

星期一學畫畫, 星期二學英文, 星期四學跳舞, 星期五番英語唱遊班同學鋼琴, 星期六學英語拚音 ...

嘩~ 咁多?佢應付到架喇?http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb5.gif其實係佢提出想學個樣野丫,定係你幫佢決定報架?

要返學的日子盡量唔比佢學咁多野,我個女得兩樣,琴同英文.如果放長假就會比佢學多D,好似跳舞,畫畫,游水....,因為始終返學一黎唔想佢太辛苦,一來覺得返學時要佢學太多野個人會無咁定. 我會問佢想學咩等佢自己決定

我的兒子剛剛五歲,他現在學緊彈琴、畫畫和普通話. 都幾好.:)

咁報班定係私人一對一好呢?

我囝囝學琴和普通話都是一對一的, 但學畫畫便是一對四.

我囡囡係3歲時學畫畫,到小學一年級便轉左鋼琴,依家已經5級啦,係佢二年級時佢要求學跆拳道,現在係少年黑帶一段,可能佢學D野全部係佢要求要學,所以好俾心機,吾使我迫。

我仔仔由4歲開始番興趣班,曾經學過劃畫,普通話,英文唱遊.
開始時阿仔冇乜特別話鐘意或唔鐘意!但現在通常是我提出,跟住比阿仔簡常學咩!而家5歲半番學時間就keep住學跆拳道,小提琴,公文英,公文數,劃畫!

jitmon,

請問您的小朋友在哪里學哀畫畫?

5 and up years old, Golf
4 and up Piano
4 and up Kumon(I stopped it after 6, cause they felt boring)
7 and up Tennis

Those are the activities my kids like. My son love magic and I am now trying to search course for him.

小女.... 今年小一...
3歲 -- 開始學ballet, 畫畫+小手工(訓練手仔大小肌肉)
4歲 -- 同上 + 英文班 (聽故事, 學words)
5歲 -- 轉跳Jazz, 英文班 (+ phonic) , 繪畫, 手工, 主日學 (short couse 魔術, 體操, 小廚師, 珠心算....)
6歲 -- Jazz, 繪畫, 手工, 游泳, 公文數, 英文班, 音樂唱遊, 主日學...... 至今 (short couse 小廚師, 電腦....)

開始時係家人幫佢揀... 大大下... 4歲之後比佢自己決定學乜... 條件係... 唔可以亂咁放棄所報學的活動... 跳舞於4歲放棄過一次... 之後佢話自己好鍾意... 跳到今時今日都話要繼續... 繪畫... 佢話一直都喜歡, 無諗過唔畫...

曾經幫佢報學彈琴.... 最後知道佢真係無興趣而唔開心...
其實學乜都唔緊要, 最緊要分配到時間, 小朋友唔覺辛苦之餘, 係佢地都鍾意既項目從而提升學習興趣...

玉不琢不成器... 佢地依家未必明白... 但家長可以從不同學習中引導小朋友學懂堅持及恆心...

其實只是樣樣試下,之後看小朋友的專長在那裡。

不過,現在小朋友太幸福了,有點「飯來張口」的態度,以致不會太珍惜要認真上課學東西。反而如果可以做到是小朋友自己要求想學,咁效果會好一點。

我囡囡係2歲時學畫畫√2歲 半加埋學ballet, 畫畫及普通話–3歲再加英文

係我個仔四歲時, 開始比佢學公文式的數學, 等佢認識吓d數字及培養佢既數感畫吓線, 佢都學得好開心