用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區大大幫忙
go

葵青區大大幫忙 [複製鏈接]

小女六年級!煩緊升中間題??
小女現分數是 :英84
                      數82
                      中69
                      常78
但因我2公婆都要上班!她無什麼課外活動及無拿獎!
品行都有b樓上
以她以上大概成績在葵青區找些好一點BAND2中學難嗎??
因自行分配學位可報2間!
心中想報:
1)荔景天主教中學(這間應一定報)
2)中華傳道會李賢堯紀念中學
3)樂善堂顧超文中學
2和3就唔知邊間好??
還有無其他好介紹??最好近葵芳!
多謝!
   0    0    0    0

點解荔景天主教中學你一定報呢?我姑9話佢係屬於bank 3中學,我姑9係做教育個方面既工作,我個仔都係bank 2,成績同你個女差唔多,我首選係陳x民,另一間係全完,你講個兩間我會選擇顧超文,李賢堯紀念中學我有個朋友個女係個度讀,佢話個度雖然話係bank 2中學,但上堂情況同d學生同bank 3無分別,又瞓覺,又串老師,唔聽書咁架,你都係再諗諗好啦

荔景天主教不至於band3,但校風不好。
個人認為顧超文比李賢堯好。

你要揀band 2中學, 唔好揀荔天先, 雖然都係band 2, 但係熟尾, 而校風真係麻麻, 以前就好.

我會建議你先揀-蘇浙/李賢堯/吳祥川/顧超文比較好.

蘇浙/李賢堯/顧超文都係葵芳, 第一志願應該揀左蘇浙先.

原帖由 tomlkm1607 於 08-12-15 10:38 發表
小女六年級!煩緊升中間題??
小女現分數是 :英84
                      數82
                      中69
                      常78
但因我2公婆都要上班!她無什麼課外活動及無拿獎!
品 ...

原帖由 rclamlam 於 08-12-16 09:56 發表
你要揀band 2中學, 唔好揀荔天先, 雖然都係band 2, 但係熟尾, 而校風真係麻麻, 以前就好.

我會建議你先揀-蘇浙/李賢堯/吳祥川/顧超文比較好.

蘇浙/李賢堯/顧超文都係葵芳, 第一志願應該揀左蘇浙先.

...

看來各大大都應為荔天不太好...要應真想想先!!現蘇浙ok嗎!我都是看網上有人說現蘇浙不太好???

我都聽講蘇浙不太好, 是否現在進步了? 我提意你去心儀學校等佢地啲學生放學觀察吓佢地啲行為便略知一二.

蘇浙係band2中-尾, 以上band2學校黎講最好算係顧超文/吳祥川/全完, 陳兆民收大部份係band1,不過band2頭都可以博一下既

簽名被屏蔽

全完band1與band2生比例約7:3, 而陳兆民就約莫9:1, 嚴格黎講2間都係band2學校(因為全收band1生先可以叫band1中學,有條件申請轉英中)不過以學生程度黎睇陳兆民會高1線

荔天唔係好左好那。有邊到看到荔天會考試成績。

原帖由 RT 於 08-12-16 23:35 發表
全完band1與band2生比例約7:3, 而陳兆民就約莫9:1, 嚴格黎講2間都係band2學校(因為全收band1生先可以叫band1中學,有條件申請轉英中)不過以學生程度黎睇陳兆民會高1線 ...

應該85%以上band1學生便是band1中學,林護也試過不是100% band1學生,但有沒有人敢說林護不是band1中學?拔萃那些更不用說,band3生也有。

有條件轉英中的,應該是超過85%學生適合用英語授課,便可申請轉英中。

簽名被屏蔽

原帖由 Today123 於 08-12-17 14:12 發表

應該85%以上band1學生便是band1中學,林護也試過不是100% band1學生,但有沒有人敢說林護不是band1中學?拔萃那些更不用說,band3生也有。

有條件轉英中的,應該是超過85%學生適合用英語授課,便可申請轉英中。 ...

取錄新生85%以上適合英語學習(即band1生)係申請轉英中既最低條件, 冇錯係可以有資格轉英中, 但成功機會唔大.
你所講既係個別例子, 就算係band3生好"幸運"可以大抽獎派到呢的學校, 亦好快會被out

原帖由 blytheBB 於 08-12-17 17:01 發表
RT,
知唔知
"李城壁"同"廖寶SHUN"收BAND1,2學生比列?
THANK YOU!

李城壁應該係50%band1, 50%band2&小量band3, 廖寶珊資料冇公開, 但據知大概係4:6左右

原帖由 RT 於 08-12-17 17:11 發表

取錄新生85%以上適合英語學習(即band1生)係申請轉英中既最低條件, 冇錯係可以有資格轉英中, 但成功機會唔大.
你所講既係個別例子, 就算係band3生好"幸運"可以大抽獎派到呢的學校, 亦好快會被out ...

你講得沒錯。但若如你所說的,要全收band1生的才算是band1中學,那我相信很多band1學校都要當作band2學校看了。

原帖由 Today123 於 08-12-17 17:46 發表

你講得沒錯。但若如你所說的,要全收band1生的才算是band1中學,那我相信很多band1學校都要當作band2學校看了。

其實係大家觀點與角度既問題, 唔使太介懷.
不過認真的講,其實學校係冇分band既,只有分英中同中中, 係學生先至有分band, 通常大家講band1中學即意味學校全收/over90%收band1生, 如果以呢個角度判斷就冇分中中定英中喇

今日上完小學升中講座!班主任說我女兒現是可找band 1尾學校!!大家又有什麼可提供????
THx!

回覆 # 的文章

荃葵有甚麼學校係band 1尾我都想知,意思係英中定中中,老師意思係李城壁and陳兆民定係..............

Anyone can suggest some better Band 3 schools? What's the sequence of these schools in terms of good student behaviour : Yip Kei Nam/ Yin King/Lion College/Chan Nam Cheong?
My son's teacher told me my son should chose Band 3 school as his result is poor but conduct is B+.

Thanks
:mrgreen:
‹ 上一主題|下一主題