用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公文中及英..在旺角/佐敦/油麻地有無centre? ...
go

公文中及英..在旺角/佐敦/油麻地有無centre? [複製鏈接]

Hi all mums,

我仔而家小三,K2都學過公文數,但學開果間YWCA
centre取消左,所以無繼續:idea:
囝囝既中文好差:cry: 而家想佢搵返公文中及英學,
請問有無邊位知道旺角 / 太子 / 油麻地或佐敦有centre ? 有無邊位老師 highly recommend?
Tks a lot !!
   0    0    0    0

原帖由 LV77 於 08-12-14 16:34 發表

請問有無邊位知道旺角 / 太子 / 油麻地或佐敦有centre ? 有無邊位老 ...

對唔住,想搭嘴。

不過我覺得學語文的根基是:
1.聽、說、讀、寫。
2教與學要雙向交流。
公文式能做到以上效果嗎?

另外公文式源於日本,日本人教你的小朋友英文、甚至中文,你可以接受嗎?

請問有無好建議呢?

原帖由 ssaa 於 08-12-15 11:12 發表

對唔住,想搭嘴。

不過我覺得學語文的根基是:
1.聽、說、讀、寫。
2教與學要雙向交流。
公文式能做到以上效果嗎?

另外公文式源於日本,日本人教你的小朋友英文、甚至中文,你可以接受嗎?

...

原帖由 LV77 於 08-12-15 11:58 發表
請問有無好建議呢?

如果你小朋友讀緊K3,我提議預先買定佢小一 課本,然後教定佢;同理買埋小一補充練習,然後做埋佢。

小一課本好容易,小朋友學定小一,到升到小一時就好有信心。

如課你用心教,肯定好過公文;如果你無時間教,可以請人上門教,只要有心機,唔駛好高學歷(平),都可以教得好好!

其實公文既中文paper係ok既!(即幾好), 而英文就係美國音, 至於日本人既數學都唔係叻!不過公文數係最先起家.
如果公文好多年前d notes, 可以上去買, 甘搵d 普通話人教都得,效果會好好多.

因公文center 係唔教, 要自學, 公文經常要repeat,(同一文章要做4次) 係好搵笨. d 小朋友都好悶.

間間center 唔同, 有d 唔會repeat 甘多, 睇吓間中心, 附近多唔多補習社.

公文係補d較自覺同醒既小朋友. 有d媽咪要做野, 咪求其質多樣野比小朋友做, 好過係屋企打機.

catcatmom,

Thank you !
原帖由 catcatmom 於 08-12-16 11:26 發表
其實公文既中文paper係ok既!(即幾好), 而英文就係美國音, 至於日本人既數學都唔係叻!不過公文數係最先起家.
如果公文好多年前d notes, 可以上去買, 甘搵d 普通話人教都得,效果會好好多.

因公文center 係唔教, 要 ...

原帖由 catcatmom 於 08-12-16 11:26 發表

因公文center 係唔教, 要 ...

好認同你大部份的言論,非常精景!

不過其中話佢 Paper
OK就未能認同。

其中最主要原因是課程內容與主流學校絕不吻合。
花時間學額外,不如學直接提升校內成績課程。

公文課程(中文)係學漢語ping音, 不是普通話呀! 因果度小朋友讀錯, 公文導師都唔會太執著教番, 靠小朋友平日番屋企聽cd, 佢的導老師都係part time 泥既! 得個半個鐘至9個字, 但佢課程又系一級一級上, 市面上沒有甘教材, 印刷得幾靚下,所以我說不錯.  
公文同學校課程唔同, d 閱讀理淺, 有無重組句子& 不供詞"田"充, 所以補了公文, 同學校成績不一定成正比.
不過你從小開始k3, 又5覺慢同 repeat都係無所謂既, 甘唔多唔少有打好語文根基既幫助的. 如果小朋友根底好差, 好遲去補, 係去dum $落海.

有識得一個中2學生, 中二先至學公文英, 仲要學番小學生階段英文, 我一睇, 我知個學生唔會讀幾耐又走, 真係讀左幾個月, 就走了.

原帖由 ssaa 於 08-12-17 10:52 發表

好認同你大部份的言論,非常精景!

不過其中話佢 Paper
OK就未能認同。

其中最主要原因是課程內容與主流學校絕不吻合。
花時間學額外,不如學直接提升校內成績課程。 ...

e+學普通話, 係要先學漢語ping音, 打好基礎, 但公文d老師好多都沒有普通話合資格証書e.g.甲級(因佢地其實好多時3科都教, 同時有果d証書既miss, 唔一定係公文教.)

我識個小妹妹學了4年公文中文, 但d普通話非常生硬,同時佢無用普通話回應問題. 因佢同我細女一起學唐詩, 我讚佢說得不錯, 佢亞媽話, 佢由k3起學公文中文+啦! 現在p3, 甘我問佢學到 B OR C (公文級數), 佢亞媽話: 唔知! ???
**如果佢學了幾年公文, 佢既普通話好強差人意.

如果學唐詩既媽咪請個北京老師番屋企教, 個小朋友肯定現在講得官腔好多.  

原帖由 Kowmman 於 08-12-18 13:35 發表
唔好意思...可以請問一下公文課程同普通課程有咩唔同嗎?

LV77,

HI, 記得我嗎?

旺角西洋菜街168有一間

原帖由 LV77 於 08-12-14 16:34 發表

請問有無邊位知道旺角 / 太子 / 油麻地或佐敦有centre ? 有無邊位老 ...

andyrightma,
當然記得 你囝囝返中學情況好嗎?搵到適合
英文補課老師未?
我囝囝中文都仲未搵到適合,而家再試搵邊間好  你囝囝好似係讀公文數,仲攞獎果種 咁有無
讀公文中呢?對公文中有可意見 Thank you:

Happy New Year

原帖由 andyrightma 於 08-12-27 20:40 發表
LV77,

HI, 記得我嗎?

旺角西洋菜街168有一間

LV77,

你好!

中二啦! 有個哥哥幫佢補緊, ok啦!
公文數佢讀到N, 仲有一個LEVEL!

佢讀過公文中, 我推介!

你的孩子如何?

原帖由 LV77 於 08-12-27 22:26 發表
andyrightma,
當然記得 你囝囝返中學情況好嗎?搵到適合
英文補課老師未?
我囝囝中文都仲未搵到適合,而家再試搵邊間好  你囝囝好似係讀公文數,仲攞獎果種 咁有無
讀公文中呢?對公文中有可意見:unkno ...

Hi andyrightma,

Everything is fine:D
新校樣樣都幾好 囝囝都讀得好開心
仲估唔到津校同學仔個個都咁勁 囝囝雖然
插班入去,但成績都只係中游 (當然依家我同囝囝
在學業上付出既時間無以前舊校咁多,以前真係叫做
博曬命而家我地學業上輕鬆好多 )
但我依然星期一至日都俾囝囝出去課外活動及補下
中.英.數, 無奈中文科依然好差 ,所以問下
公文中好唔好囉 因為囝囝三.四歲咁上下
返過公文數,我見過(旺角金龍船centre)既學生表現幾好
既,我鐘意小朋可以在眾人面前朗讀連膽,但果度已經轉左
第二間補習社,都唔知報唔報好

原帖由 andyrightma 於 08-12-29 16:45 發表
LV77,

你好!

中二啦! 有個哥哥幫佢補緊, ok啦!
公文數佢讀到N, 仲有一個LEVEL!

佢讀過公文中, 我推介!

你的孩子如何?
‹ 上一主題|下一主題