用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂功課真的很少嗎? 到小一適應嗎?
go

靈糧堂功課真的很少嗎? 到小一適應嗎? [複製鏈接]

靈糧堂功課真的很少嗎? 到小一適應嗎?
   0    0    0    0

你問邊間靈糧堂呀?
係九龍城/鑽石山/銅鑼灣/藍田/馬鞍山?
九龍城係獨立一間
鑽石山/銅鑼灣/藍田/馬鞍山係屬於同一個辦學機構

原帖由 Janicelobby 於 08-12-13 12:02 發表
靈糧堂功課真的很少嗎? 到小一適應嗎?
我家有三寶

獨立一間是什麼意思 ? 不是同機構但不同地占嗎

原帖由 fostermak 於 08-12-14 01:18 發表
你問邊間靈糧堂呀?
九龍城係獨立一間

原帖由 fostermak 於 08-12-14 01:18 發表
你問邊間靈糧堂呀?
九龍城係獨立一間

銅鑼灣

Janicelobby :
功課量即抄寫唔算多,k1主要係訓練小朋友表達能力及自信心,所以只有串字+朗讀圖書(即每十日讀一本故事書,要讀俾24個人聽)+project based習作,反而冇連線或塗色呢類家庭功課,佢地畫完畫要響同學面前拿咪介紹,所以靈糧小朋友大都表達力強,有自信,唔怕面對群眾,校方響呢方面做得好好,做左好多野訓練小朋友,出去考私校或直資都冇問題...

k2一開學老師用頭3個月幫小朋友練好手的小肌肉及執筆姿勢,到十二月先開始學寫字,仲要係由"一"開始...

有一d學校k1下學已開始要小朋友寫字,而家k2已寫到"笑",如果咁比,會覺得進度同出面差好遠,但事實上,校方o既用意係等小朋友小手肌肉發展得好d,夠力寫字,有一定認字量先開始,寧願遲好過早,因為佢地有信心,有足夠能力,就追得好快,太早寫字反而會弄巧反拙,小朋友未到時機,就夾硬要佢地寫,反而破壞親子關係,吃力不討好,而且到k2學校加強左認字,係用活動而有趣的方法吸引佢地認字,認字量係突飛猛進...

我見囡囡讀緊k2,十二月開始有正式中文寫字家課,佢有興趣寫,主動性強,佢自己放學識得自動自覺做家課,唔使人三催四請同拉鋸,我放工返黎都係檢查一下,要一個k2幼稚園小朋友咁自動自覺鍾意做功課,唔易架...

到k3,學校要求小朋友做每日做新聞剪報,作讀後感,仲有學校要佢地做本個人字典,例如水字,老師會要求佢地聯想及寫同水有關o既詞語,水筆,水桶,水車,水牛,從中佢地不知不覺識同寫好多字...

至於小一課程,其實活動教學唔等如淨玩或淺,靈糧重視小朋友能力o既培養多於催谷,培養能力亦係將來三三四新高中學制所要做到的目標,校方亦都重視培養能力,認為小朋友有興趣學習,能主動學習,去邊間學校,不論傳統或活動小學,都能夠適應...

聽去年家長講佢地小朋友讀傳統/活動小學適應上都冇問題,咁家長當然要幫小朋友過渡啦,高年級家長話小朋友去年有幾個考去油天,仲要成績唔錯,全部考十幾名以內,而油天係傳統小學...

我家有三寶

HI janicelobby,

my cousin found very hard to get into good Primary as he was study in here.  is you child boy or girl, if girl, you have so many choice in HK side

你睇番銅鑼灣正校每年自行分配派位,都考到好好o既學校
,你可以登入去睇下

http://www.lingliang.org.hk/top.htm

我識朋友個姨甥女響銅鑼灣讀k3,考左入港大同學會小學,佢地家長都讚銅鑼灣靈糧好

靈糧校方響課程編排上做左好多野,俾左小朋友好多機會訓練表達力同表演機會,如果考私小或直資,相信佢地出去面試問題不大,除非你想佢考入一d勁谷學業成績同勁深o既小學,咁就要響方面同佢下d功夫過渡...

原帖由 golfland 於 08-12-16 09:26 發表
HI janicelobby,

my cousin found very hard to get into good Primary as he was study in here.  is you child boy or girl, if girl, you have so many choice in HK side
我家有三寶

若果係九龍城靈糧堂有咩意見呢???

你問邊間靈糧堂呀?
九龍城係獨立一間

siusung:
九龍城靈糧堂我今年都有同細囡考,從面試過程覺得老師好有愛心,校長好開明,會派問卷問家長對面試有乜意見,面試完有簡介會介紹學校同收生情況,同鑽石山/銅鑼灣靈糧一樣係以學生+家長為本,其實見微知著,你可以從各校面試過程中,感受到學校校政同老師有冇愛心...
至於課程,我就唔清楚,你可以去幼稚園一覽-->九龍城區
-->九龍靈糧堂度問下d家長

原帖由 siusung 於 08-12-16 14:06 發表
若果係九龍城靈糧堂有咩意見呢???
我家有三寶

Hi!Fostermak,

妳真係好有Heart呀!其實之前妳都解答過我的問題,再次多謝妳.

如無意外,出年我各小朋友都會加入鑽石山靈糧的大家庭.

其實,我只IN了3間幼稚園...
包括:迦南(九龍塘金巴侖)
       根德園同靈糧

我同我老公都覺得靈糧既老師感覺上最有HERAT!而音樂,藝術室就更特別了(IN 當日,純屬個人感覺)

而且,有好多新式的教學,會令到小朋友學得開心

所以,最後選了靈糧.

聽校長說,鑽石山靈糧今年都有成千人報名...
但學位只有約一百個...

所以,好在仔仔好運,入到!:D

請問藍田靈糧又如何呢?

Hyto:
恭喜你呀,唔知到時你個小朋友會唔會同我果個細囡同埋一班呢?

可能我大囡讀到第二年,幾乎日日老師都會將佢地上堂情況拍底擺上網任我地下載,睇到校方響好多方面都好細心安排,由校舍環境到細至小朋友繪完畫,要拿咪向同學present,佢地響不知不覺間學到好多野,我地做家長,睇到校方所做o既,真係好感動...

其實唔係好多學校有家長觀課活動,仲有每日頭十五分鐘早會歡迎家長在場,有d學校甚至連窗口都貼埋膠紙,唔俾家長入內,想偷偷張下小朋友上堂都唔得...

sarahlmf:
4間靈糧-->鑽石山+藍田+馬鞍山+銅鑼灣,課程係一樣架,只係校舍同地點唔同,鑽石山校舍面積比藍田大,
藍田校舍我未去過,唔知實際係點,只係響靈糧網上睇過相,
揀邊間要睇番你想幼稚園近屋企,接送方便,定想揀校舍環境,抑或有冇露天操場,仲有學費問題,幾間分校由於地點唔同,學費都有差距...
我家有三寶

Fostermark,

That's great!Although I need to work, I think I should have a chance to join thier morning assemby when I am off.:D

仲有每日頭十五分鐘早會歡迎家長在場,

如果鑽石山靈糧有Heart,我諗我會用愛心爆棚黎形容藍田靈糧,我兩間都有interview,老師都好nice,但係藍田靈糧D老師對小朋友真係好熱情,唔講仲以為係識得。同小朋友對話就好似親人同小朋友玩咁。加上學生數目冇鑽石山咁多,我好相信佢地會好照顧倒學生需要。你放心喇!
原帖由 sarahlmf 於 08-12-17 12:32 發表
請問藍田靈糧又如何呢?

小朋友現在就讀藍田靈糧
老師真的好好
以前小朋友就讀私立國際幼稚園
相比之下當然課程好不同
小朋友之前在外語浸透式的方法學習
無何否認是有一定成較
但現在的我從小朋友身上看到的是沒有選錯學校
小朋友學前教育最重要是有正面的價值觀建立及好的模仿學習'對象
藍田的老師真的令愛這抽象的東西灌輸到小孩身上
這是日後成長的重要要素
而且他們的課程驟看可能認為淺
但只要用心一看就知她們有心有步驟地真的以孩子為本
教育出一位可以應付小學及將來學習的小朋友
如fostermak所講 小朋友的自信建立 學校的課程係著力不小的
有時間可以上她們網站一看她們的活動
而且親友教的小學都收不小靈糧生
她都叫我安心 小朋友們上小一時不見出現「有咩問題」
而且認同fostermak所講  家長都要為這麼小的小孩於升小一時作一定的準備

選幼稚園 我覺得老師的表現和學校的教育理念,校長的心以及學校是否著實實踐他們的理念比課程重要
而且小朋友是用手先學習 教具的多小  可直接影响小孩探索求知的慾望
平面的功課要適時要等他們ready好才進行 效果會更好

曾幾何時 我如樓主一樣迷惘過
明白我們無經驗的父母 會為選校而煩腦
這是小小個人愚見/經歷

多謝之前fostermak曾給的寶貴意見

原帖由 SCKnight 於 08-12-18 01:00 發表
如果鑽石山靈糧有Heart,我諗我會用愛心爆棚黎形容藍田靈糧,我兩間都有interview,老師都好nice,但係藍田靈糧D老師對小朋友真係好熱情,唔講仲以為係識得。同小朋友對話就好似親人同小朋友玩咁。加上學生數目冇鑽石山咁多,我 ...

夏安,

多謝你的資料,令我對藍田靈糧堂多了點信心! 你的小朋友今年讀什麼班? 升謮小學方面有甚麼計劃?

之前參加藍田靈糧的面試亦覺得老師很有愛心,比鑽石山的老師還親切,但就是不太喜歡它的環境,尤其是那個室外遊樂場......

原帖由 夏安 於 08-12-18 14:36 發表
小朋友現在就讀藍田靈糧
老師真的好好
相比之下當然課程好不同
無何否認是有一定成較
小朋友學前教育 ...

原帖由 fostermak 於 08-12-17 14:10 發表
Hyto:
恭喜你呀,唔知到時你個小朋友會唔會同我果個細囡同埋一班呢?

可能我大囡讀到第二年,幾乎日日老師都會將佢地上堂情況拍底擺上網任我地下載,睇到校方響好多方面都好細心安排,由校舍環境到細至小朋友繪完畫,要拿 ...

Hi, are you studying Causeway Bay school ?  They will move to temporary school for over a year.  How do you think ?  Have you visited the temporary school ?

yvonyvon:
我個小朋友響鑽石山靈糧讀,唔係銅鑼灣,所以俾唔到乜野意見你,你可以去-->幼稚園一覽--->灣仔區-->銅鑼灣靈糧幼稚園問下果邊家長d意見...

夏安:
好耐冇見黎你上黎post,好高興知道你好滿意囡囡轉到藍田靈糧,我諗由你解答有興趣讀靈糧o既家長會更好...

bochai:
其實鑽石山d老師都好有愛心架,話說舊年k1學校響理工綜藝館搞聖誕慶祝會,即係安排全校同學逐表唱歌跳舞,家長要預早帶小朋友到理工集合同綵排,有同學見媽咪放低佢之後,就大喊,結果老師唔理自己大住個肚立即攬住抱佢,安慰佢,當正自己個小朋友咁,我地家長在場見到梗係出手幫忙啦...

我家有三寶

原帖由 夏安 於 08-12-18 14:36 發表
小朋友現在就讀藍田靈糧
老師真的好好
相比之下當然課程好不同
無何否認是有一定成較
小朋友學前教育 ...

請問藍田靈糧學校環境又如何呢? 我就覺得比較細和不喜歡在屋村下面, 藍田迦南也收了, 大家意見如何?

學校已收了小朋友, 但仲未決定會讀邊間.
可以俾d意見/資料我呀:

1) 學校用活動教學, 其實係点活動法 ? My kid is not smart, 返playgroup時我見佢唔係follow 到 teacher's instructions, so 擔心小朋友會唔會都唔知做緊吔or要做吔呢.

2) 多唔多唱歌時間or跟著音樂做動作之類的活動 ?

3) 每一日會唔會有好多時間自由活動 ?

4) 家長可否間中於課堂上做 helper ?

5) 學校有安排課餘活動給學生嗎 ? 有的話, 又是邊類型的活動 ?

6) 上堂時, 如果有d小朋友坐唔定, 走來走去, or does not follow instructions, 老師通常會点 handle ? 我聽講有間名校的老師會罰小朋友坐naughty chair, 甚至要去另一個空班房罰企.

7) 有冇聽過學校要求學生repeat ? 基於吔嘢原因呢 ?

原帖由 fostermak 於 08-12-15 01:11 發表
Janicelobby :
功課量即抄寫唔算多,k1主要係訓練小朋友表達能力及自信心,所以只有串字+朗讀圖書(即每十日讀一本故事書,要讀俾24個人聽)+project based習作,反而冇連線或塗色呢類家庭功課,佢地畫完畫要響同學面前拿咪 ...
‹ 上一主題|下一主題