用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH Mt. Bulter vs St Margaret
go

SKH Mt. Bulter vs St Margaret [複製鏈接]

Any comment for the above schools, which one you will choose.
   0    0    0    0

SKH Mt. Bulter sure 100%

咁你考慮地點&宗教嗎?

SKH: 基督教, 地點好麻煩

SMM: 天主教, 地點較方便

兩間學校入名校的%都OK...

相對來講, SKH的小朋友來自專業人士家庭居多, 睇你想唔想(有d家長會覺得驚小朋友會比物質, 因為無校服, 難免可能會比下邊個件衫/鞋靓些... 有d家長會喜歡成班小朋友的家境好些!)

校舍: SKH有種植園, 龜池, 呢樣野特別些, 不過有d家長驚多樓梯, 會危險! SMM的校舍都唔錯, 雖然無種植園, 不過天台上圍住周圍一圈都種佐好多菜, 呢樣野我好欣賞! 禮堂都似乎好過SKH...
SKH空氣好, 不過冬天應該outdoor好扯風, 體質較弱的小朋友唔太適合!

師資&校長: 老師的年資&校長的親切感, 都係SMM好, 你睇教統局的幼稚園概覽就睇到SMM老師的年資好有經驗! interview的時候, SKH的老師好多係好年輕的小妹妹feel! 正如SMM校長所講, SMM的老師團隊好齊齊整整!

overall: 講名氣, SKH會響, 不過, 升學呢樣野, 父母做佐幾多effort我地無人知... 所以我唔會prefer只係睇升學成績!
不過, 如果比我揀, 考慮各個因素, 感覺SMM會更用心來教導小朋友!
‹ 上一主題|下一主題