用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買PETRXF鋼琴
go

想買PETRXF鋼琴 [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

呢個牌子係好琴,
不過歐洲琴琴鍵較緊, 太小的小朋友會彈得吃力些,
而且香港氣候潮濕,
防潮管要長開

原帖由 tiggger 於 08-12-11 14:02 發表
我剛見通X聖誕做緊優惠,PETRXF的鋼琴P118G1做緊現金價$33,800,做識員話個琴轉款所以做到咁便宜.請問這款鋼琴OK嗎?我問個個職員話是等於YAMAHX的U1,唔知真定假.不過我見到隻琴的鍵盤位至到地下好似矮D咁,是否這款不太 ...

呢隻琴聲音唔錯ga,但以我所知係比較易受潮囉!

簽名被屏蔽

我女兒都是用這牌子的琴,琴鍵較YAMAHA緊,但音色靚.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

不是你說的型號,我部琴是高身琴,已經用了七,八年,女兒由初學到現在完成八級都是用這部琴.買琴的時候都是此牌子與YAMAHA-U1的選擇,但女兒試了多次琴都是喜歡PATROF的手感.雖然TomLee職員都說YAMAHA較適合香港天氣.但最後我都是尊重使用者意願.現用了多年都好靚聲.(題外話,我問過調音師傅,他說YAMAHA和KAWAI這些牌子的二手琴,是比較受歡迎,易出售)
所以我覺得你可和女兒一起去試多幾款琴先決定啦!

簽名被屏蔽

我都用了petrof 12年, 而我既係高身型號, 當年買時, 都係音好靚, 所以選它, 至於打理問題, 我唔見得有咩大問題, 而且到今天已經有12年啦, 我tune 琴個師傅都跟了12年個琴, 佢仲講, 依舊可以彈3代, 只要你肯定時去保養, take care 佢好d, 打理根本唔係咩問題

而由我彈, 到我女依架, 佢4歲開始學, 都無咩太大同重身, 一樣彈得到

petrof 唔錯既...

原帖由 tiggger 於 08-12-12 14:50 發表
MM223,

謝謝你的回應!

我都想買一部高新的PETROV比阿女,但係唔知阿女有無心機學,高身的現在賣$48,000,真係有D傷腦筋.

我近排都諗住換部琴俾仔仔, 之前用緊部2手大陸琴. 我地有去Tom Lee睇過Yamaha and Petrof 兩個牌子, 老師話兩隻都唔錯, Petrof 音色幾靚, Yamaha 就較易打理, 賣返出去都值錢d 喎. 諗諗下都係喎, 如果第日唔彈賣出去唔值錢咪好弊? 我地應該會買Yamaha U1, 老師問緊有特惠價, 希望有新琴過新年啦.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題