用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇家長由kumon轉enopi或其他?!
樓主: JESSTIFF
go

有冇家長由kumon轉enopi或其他?! [複製鏈接]

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-12 16:58 發表

ssaa,

唔好咁講, 佢唔夠瞓時都會變魔鬼架, 所以d playgroup都要安排佢瞓醒晏覺至得, 除左phonics要搭車, 其他都係屋企附近, 算幾理想。
KWIK Maths ? 可否比多d information? 適合幾歲小朋友架? 聽就聽過, 但我唔 ...

簡而言之 KWIK Maths係教小朋友用方法學數學。

原來係香港,嚴格講係唔會會教小朋友學方法來計算。

因為KWIK Maths教小朋友用方法學計算,所以 12堂就學哂小學生所有多位加法,72堂就學哂所有多位混算,仲會比一殷小學生勁三、四倍。

因為有方法,所以咁犀利!

至於你認唔認同佢方法,你可以先試堂(免費),認同佢先至比錢報讀囉!

佢地總部電話:
2877 2867

原帖由 ssaa 於 08-12-15 17:46 發表

簡而言之 KWIK Maths係教小朋友用方法學數學。

原來係香港,嚴格講係唔會會教小朋友學方法來計算。

因為KWIK Maths教小朋友用方法學計算,所以 12堂就學哂小學生所有多位加法,72堂就學哂所有多位混算,仲會比一殷 ...

ssaa,

聽落好犀利喎, 咁KWIK Maths適合K1生學嘛? 還是要大一些才適合呢?

ssaa
請問如果k.3生一開始學kwik maths,係學前加法,定係加法好些呢?小朋友唔係好識加數,但基本概念都知少少
我見學前加法都要學成8-12堂,跟住又再學返加法,咁好似有d..............

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-15 20:07 發表

ssaa,

聽落好犀利喎, 咁KWIK Maths適合K1生學嘛? 還是要大一些才適合呢?

K 2下學期先至可以學 KWIK Maths 加法班。

但係呢個加法班係
12堂就學哂小學生所有加數。

例如:4728 + 39 + 57 = 4824
學過幼稚園學生計算能力仲會勁過一般小學生幾倍(更快更準)。
認真誇張!

不過對唔住,你個小朋友未讀得住!
等多一年啦…值得等!

ssaa
不時見到你在BK有關學習數學的回應, 覺得你對數學教學有很深入的認識, 你是這方面的老師嗎 ??

想請教你, 我的小朋友現在K2, 各方面發展俱不錯, 閱讀能力算是最好, 學習算坐得定及專心, 記憶力好, 但不太喜歡太多重覆性的練習.
見他上了K2, 想開始讓他接觸一點數學. 一直打算讓他學珠心算, 但現在多了KWIK 及 ENOPI, 又好像各有好處
(他己會簡單的個位加減)
你有沒有建議 ??
謝謝

原帖由 ssaa 於 08-12-17 11:09 發表

但係呢個加法班係
學過幼稚園學生計算能力仲會勁過一般小學生幾倍(更快更準)。
認真誇張!

不過對唔住 ...

原帖由 pamelaywy 於 08-12-17 11:41 發表
ssaa
不時見到你在BK有關學習數學的回應, 覺得你對數學教學有很深入的認識, 你是這方面的老師嗎 ??

想請教你, 我的小朋友現在K2, 各方面發展俱不錯, 閱讀能力算是最好, 學習算坐得定及專心, 記憶力好, 但不太喜歡太 ...

你說得沒錯,我是一位補習老師,專教小學生數學!

我覺得數學極易教,只要你掌握到每個小朋友在每個階段的學習重點是甚麼,教明後再加一點練習,練習後再教多一點較深一點的層次的練習,然後最後再做備課(即叫小朋友自己學定下一課),數學想唔叻都好難!

當一個小朋友有一科好叻,然後藉著果科不斷讚佢叻,咁佢其他科就一樣都會咁叻。

我會先揀數學,建立小朋友數學上有超強自信心,然後將呢種自信心熳燃到其他科,咁佢整體成績都一定好好!

數學科就好似火車頭,帶動各科都進步!

點解揀由數學開始?因為數學係一個系統,一切都係呢個系統范圍裡面,越明越熟,越好成績。

語文是沒有范疇的,並不能一子見到效果,要慢慢浸淫的,浸得,細路仔長時間都未見到自己進步,就冇心機。而家細路係冇乜耐性!

總而言之,要成績進步,由數學開始!

原帖由 pamelaywy 於 08-12-17 11:41 發表
ssaa

想請教你, 我的小朋友現在K2, 各方面發展俱不錯, 閱讀能力算是最好, 學習算坐得定及專心, 記憶力好, 但不太喜歡太 ...

你說得沒錯,我是一位補習老師,專教小學生數學!

我覺得數學極易教,只要你掌握到每個小朋友在每個階段的學習重點是甚麼,教明後再加一點練習,練習後再教多一點較深一點的層次的練習,然後最後再做備課(即叫小朋友自己學定下一課),數學想唔叻都好難!

當一個小朋友有一科好叻,然後藉著果科不斷讚佢叻,咁佢其他科就一樣都會咁叻。

我會先揀數學,建立小朋友數學上有超強自信心,然後將呢種自信心熳燃到其他科,咁佢整體成績都一定好好!

數學科就好似火車頭,帶動各科都進步!

點解揀由數學開始?因為數學係一個系統,一切都係呢個系統范圍裡面,越明越熟,越好成績。

語文是沒有范疇的,並不能一子見到效果,要慢慢浸淫的,浸得,細路仔長時間都未見到自己進步,就冇心機。而家細路係冇乜耐性!

總而言之,要成績進步,由數學開始!

ssaa

呀,對唔住,講到有 Hight
Hight !

致於你第二個問題就先要理解一你小朋友方向性。
你會幫佢報乜小學?國際學校定係 Local School?
私校直資定係官校資助?

要睇佢弟日讀乜,然後就住報乜!

K 2下學期先至可以學 KWIK Maths加法班。

但係呢個加法班係
認真誇張!

不過對唔住 ...

Hi ssaa,

好多謝你對每個數學學習方法的分享. 這樣看似乎 KWIK Maths 很不錯!

我女兒 K3, 她上的是 local K3, 各科成績算ok, 但她欠缺耐性, 似乎不太有興趣數學, 個位數的加減 OK, 但要進位的加數已沒有心機了.. 想了一會就答我 "唔識", 請問 KWIK Maths 會適合她嗎?

原帖由 yiu_mimi 於 08-12-17 15:45 發表

Hi ssaa,

好多謝你對每個數學學習方法的分享. 這樣看似乎 KWIK Maths 很不錯!

我女兒 K3, 她上的是 local K3, 各科成績算ok, 但她欠缺耐性, 似乎不太有興趣數學, 個位數的加減 OK, 但要進位的加數已沒有心機了.. ...

我都覺得你可以試一試 KWIK Maths

因為佢承諾 12 堂就會學哂小學所有多位加數。仲叻過一般小學生。

12 堂就打好哂小學生數學加數基礎,都好值得!

原帖由 ssaa 於 08-12-17 13:11 發表

呀,對唔住,講到有 Hight
Hight !

致於你第二個問題就先要理解一你小朋友方向性。
你會幫佢報乜小學?國際學校定係 Local School?
私校直資定係官校資助?

要睇佢弟日讀乜,然後就住報乜! ...

ssaa

謝謝你的分析, 我打算讓兒子讀local school. 有機會當然是有名氣的那幾間 (只是打算吧)
但我想讓小朋友學數的目的並不是為了準備他上小學計數快, 或令他數學不會落後, 亦不是要他預早會幾多位的加減數 (所以跟香港課程match 與否不是我的考慮)
讓他學數是覺得想他各方面有平衡的發展, 數學邏輯當然是重要的一環
所以我不會考慮kumon, 因為我不需要不停操練計數而沒有技巧或數學能力開發. 不知你明白不明白我的意思
這樣情況下, ssaa, 你認為選那種數較好 ??
先謝謝你的建議

醒目開學勳章

唔好意思, 有無人可以話我知多d關於E.nopi?  我之前完全唔知呢d係咩, 尋日就去左間workshop攞d資料睇下&問下, 如果我無理解錯, 係好似去補習班咁, 自己做自己功課(E.nopi的功課), 唔識就自己舉手問老師!! 乜咁會學到野架咩?  請問有無人可以答下我。唔該晒!!

但係迷一定12堂上晒就應用得到?幾多成學生是pass的,完全吸收的?有冇人學完都係"一舊雲"?!

但係呢個加法班係
認真誇張!

不過對唔住 ...

My son began to learn Kumon maths from 3.5years
until K2.  And then he learnt KWIK maths during the summer time (he could count 3 digits summation very fast during this time, but afterwards, he forgot how to use his fingers to calculate).  

He began to learn Selin maths from K2 - up to now.
For the past summer, I also let him to learn Enopi maths for more than 6 months.

To my opinion, for children 3-5, you can let them
to learn Enopi maths (I will let my younger son to
try next year).  For children 5 or above, I think you'd better let them to learn Selin maths.  The syllabus same as primary school, no need to study
with them during exam.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-12 16:58 發表

ssaa,

唔好咁講, 佢唔夠瞓時都會變魔鬼架, 所以d playgroup都要安排佢瞓醒晏覺至得, 除左phonics要搭車, 其他都係屋企附近, 算幾理想。
KWIK Maths ? 可否比多d information? 適合幾歲小朋友架? 聽就聽過, 但我唔 ...

醒目開學勳章

唔好意思, 有無人可以話我知多d關於E.nopi?  我之前完全唔知呢d係咩, 尋日就去左間workshop攞d資料睇下&問下, 如果我無理解錯, 係好似去補習班咁, 自己做自己功課(E.nopi的功課), 唔識就自己舉手問老師!! 乜咁會學到野架咩?  請問有無人可以答下我。唔該晒!!

ssaa,
看到你在線, 可否回覆我這問題
謝謝!!

原帖由 pamelaywy 於 08-12-17 18:59 發表

ssaa

謝謝你的分析, 我打算讓兒子讀local school. 有機會當然是有名氣的那幾間 (只是打算吧)
但我想讓小朋友學數的目的並不是為了準備他上小學計數快, 或令他數學不會落後, 亦不是要他預早會幾多位的加減數 (所以跟香港課程match 與否不是我的考慮)
讓他學數是覺得想他各方面有平衡的發展, 數學邏輯當然是重要的一環
所以我不會考慮kumon, 因為我不需要不停操練計數而沒有技巧或數學能力開發. 不知你明白不明白我的意思
這樣情況下, ssaa, 你認為選那種數較好 ??
先謝謝你的建議

回覆 # 的文章

My daughter studied 学林數学 for half a year around one year ago but I felt the progress was too slow and I changed to enopi maths.  Origin of Enopi Maths is from Korea and you can check the details from the web.  Enopi has two parts: one is 死計難計 (2 workbooks for this part each week) and will progress to different level according to your child's development.  Part two is critical thinking which is similar to mental and its very popular to be taught nowaday especially in international school (2 workbooks for this part too each week).  Totally 4 workbooks each week.  During the lesson, teacher will collect the workbooks which has to be finished the week before by the child at home and the teacher will correct them.  See if there's mistake and help the child to understand more from the mistake.  At the same time, teacher will deliver the new workbooks for the child to work on during the lesson and brief the child how to do it and remain the child what she has to pay attention on.  My child's maths improved a lot after taking enopi and she loves the teacher very much.  One time I asked the teacher of what my daughter's weakness and strength and she understands her even better than myself (actually she can present her character in a more systematic way) and recommend me which kind of primary school suits her.  She is a serious teacher but very polite. Later she will start enopi english too early next year.  I'm sure I will enrol for my daughter too.  
As a reminder: I thought the teacher is very important since its the own business of the teacher.  Enopi maths is only a concept and a tool.
mimia

mimia810

Thanks for your sharing. I think the teacher is also a very important factor other than the Maths type. Do you mind telling me which enopi centre your daughter is studying (the district)?

原帖由 mimia810 於 08-12-22 12:37 發表
My daughter studied 学林數学 for half a year around one year ago but I felt the progress was too slow and I changed to enopi maths.  Origin of Enopi Maths is from Korea and you can check the details f ...

我都想知你係邊間,麻煩你pm我,thanks
原帖由 mimia810 於 08-12-22 12:37 發表
My daughter studied 学林數学 for half a year around one year ago but I felt the progress was too slow and I changed to enopi maths.  Origin of Enopi Maths is from Korea and you can check the details f ...

Mimia,

I want to know where your child learn enopi too.

All mums,

Anyone knows any good enopi maths centre in Kowloon Tong area?

thanks.
‹ 上一主題|下一主題