用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇家長由kumon轉enopi或其他?!
go

有冇家長由kumon轉enopi或其他?! [複製鏈接]

各家長, 請指教,小女(K2)讀緊kumon,由7A做到4A,她不是做不來,而是真的悶到不得了,不願做,如何利誘,獎勵她已漸冇效,(亦不能常常"獎勵"啊). 數圓點的功課,好像數來數去都數不完,我自己都覺得悶...! 睇過朋友的ENOPI(大家都是由暑假開始讀)功課,都有數圓點,但已數到100,還有CRITICAL THINKING一PART,好似對小朋友的思考能力有幫助D, 亦冇咁悶. 亦接近學校課程.  我在KUMON網上看過3A功課SAMPLE,仲係寫數字,擔心比小女升到級去3A,一樣吾願做. 因學校都做緊加數,即KUMON的加數比學校仲慢. (咁洗乜去學?!?)
請問家長有否相同經歷,可以分享? 如轉去ENOPI,會否是好的決定? KUMON真正訓練的,是人類耐力的極限似的...
   1    0    0    0

既然學得不開心,為什麼仍然要學?其實學校也會教數學,是否一定要參加這類學術活動?

數學是沒有範圍,所以如果給她多接觸,希望她有更好根基去思考,去運算. 我明白數學是要多做,多practise,我亦接受每日給她做一些的.    我知kumon是可以將功課份量減半,按學生進度,但迷即係再拉長來做,咁佢迷更加悶? 可能變相做足兩個月都仲係數幾十之內的點點?

原帖由 cstchan 於 08-12-10 12:57 發表
既然學得不開心,為什麼仍然要學?其實學校也會教數學,是否一定要參加這類學術活動?

數學確是要練習,但幼稚園生的練習不一定是工作紙。既然小朋友覺得悶,為什麼還要繼續,這樣不是讓她更怕數學!?對!數學是沒有範圍的,所以數數可以不是數圓點,可以數玩具、數筆、數碗……

原帖由 JESSTIFF 於 08-12-10 13:34 發表
數學是沒有範圍,所以如果給她多接觸,希望她有更好根基去思考,去運算. 我明白數學是要多做,多practise,我亦接受每日給她做一些的.    我知kumon是可以將功課份量減半,按學生進度,但迷即係再拉長來做,咁佢迷更加悶? 可 ...

JESSTIFF,

我個囡是暑假開始學E.NOPI的, 導師曾教1X年KUMON MATHS, 她告知我E.NOPI的功課量約是KUMON MATHS的一半, 以幼兒來講, 我相信很恰當, 而且習作很COLOURFUL很吸引, 我個囡(3歲4個月大)很喜歡做, 現在巳LEVEL 2, e.nopi用英語教數, 除看圓點(1-20)外, 亦有連線, 以10為總和的加數 e.g. 1+9=10, 2+8=10, 3+7=10 etc..., 還有推理, teaching tools, 並不沉悶, 妳不妨可試試看, e.nopi centre很多地方都有。

原帖由 JESSTIFF 於 08-12-10 12:09 發表
各家長, 請指教,小女(K2)讀緊kumon,由7A做到4A,她不是做不來,而是真的悶到不得了,不願做,如何利誘,獎勵她已漸冇效,(亦不能常常"獎勵"啊). 數圓點的功課,好像數來數去都數不完,我自己都覺得悶...! 睇過朋友的ENOPI(大 ...

KUMON真正訓練的,是人類耐力的極限似的...

你呢句說話好好笑!

jumbo_mandy, 謝謝你. 我都幾鍾意enopi critical thinking 果part,真是可動動腦筋,有d挑戰性.昨日我買了公主系列做加數果本比我女,佢做得好開心,因做完後有公主貼紙.其實kumon的功課都係英文,亦colourful.奈何同一項目要操練太耐.好多野吾係自己教吾倒,而係小朋友有pattern去學,可訓練他們責任感,亦學懂要在指定時間內完成.所以我覺得不只是學懂加+-x除.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-11 14:55 發表

JESSTIFF,

我個囡是暑假開始學E.NOPI的, 導師曾教1X年KUMON MATHS, 她告知我E.NOPI的功課量約是KUMON MATHS的一半, 以幼兒來講, 我相信很恰當, 而且習作很COLOURFUL很吸引, 我個囡(3歲4個月大)很喜歡做, 現在巳LE ...

原帖由 JESSTIFF 於 08-12-11 15:58 發表
jumbo_mandy, 謝謝你. 我都幾鍾意enopi critical thinking 果part,真是可動動腦筋,有d挑戰性.昨日我買了公主系列做加數果本比我女,佢做得好開心,因做完後有公主貼紙.其實kumon的功課都係英文,亦colourful.奈何同一項目要操練太耐.好多野吾係自己教吾倒,而係 ...

JESSTIFF,

E.NOPI又係落堂時有貼紙獎架! "tum"到我個囡架。 佢雖然未學過kumon, 但我的姪仔姪女有學過, 佢地由3歲學到13歲, 給我的comment是 kumon英幾好, 但kumon maths就只幫到熟能生巧, 計數快d而已, 我亦認識一位家長, 她兒子由3歲開始學kumon maths, 可能仲細, 但學足9個月都還是看點, 所以聽落確是有點悶, 我只怕一開始學數, 怕嚇怕她呢? 但e.nopi, 我嫂嫂亦告知我, 可能學到小學三年級左右, 會銜接不到H.K.那麼深的數學課程, anyway, 到時再算lu, 起碼佢而家鐘意計數先啦!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-11 16:19 發表

JESSTIFF,

E.NOPI又係落堂時有貼紙獎架! "tum"到我個囡架。 佢雖然未學過kumon, 但我的姪仔姪女有學過, 佢地由3歲學到13歲, 給我的comment是 kumon英幾好, 但kumon maths就只幫到熟能生巧, 計數快d而已,  ...

對唔住想多口講講。

我做家長係咪應宏觀一,唔好見步行步。

到小朋友大先發覺所讀同學校唔銜接,咁所讀咪浪費金錢同時間?

原帖由 ssaa 於 08-12-11 18:03 發表

對唔住想多口講講。

我做家長係咪應宏觀一,唔好見步行步。

到小朋友大先發覺所讀同學校唔銜接,咁所讀咪浪費金錢同時間? ...

Hi ssaa,
我都想宏觀一,妳有冇好介紹?
我個女先3歲4個月, 唔係咁多種數學課程適合佢咁細個學, 我都係做左好耐research先報e.nopi, 亦只係學左唔夠4個月嘅事, 暫時覺得適合佢, 進度理想, 萬一佢升上去, 覺得唔銜接, 都要大個d至報得囉, 更何況係咪真係唔銜接, 都係未知之數, 我只聽我嫂嫂講過, 但佢個囡又話公文數冇乜幫助, 所以都係信自己親身領會好d。

our centre's teachers don't give stickers. only a comment per week on handbook. i looked at other kids' kumon handbooks, they have lots of stickers. so i guess it's the style of the owner/principal of each centre.  never mind. i told my daughter "if you can finish all kumon homework within that week, i give u a present." she answered, "i don't want a present!"  even a present gives no incentive to her! how would a sticker do!
anyway, it's just my daughter's situation. i heard some kumon kids even asked for more homework!!!
which centre does your daughter go to?  (you may pm me if you like!)  your daughter likes familiar, i just wonder if we are in fact in the neighborhood!   enopi is franchised, the quality of teachers may vary.  

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-11 16:19 發表

JESSTIFF,

E.NOPI又係落堂時有貼紙獎架! "tum"到我個囡架。 佢雖然未學過kumon, 但我的姪仔姪女有學過, 佢地由3歲學到13歲, 給我的comment是 kumon英幾好, 但kumon maths就只幫到熟能生巧, 計數快d而已,  ...

小孩子才唸幼稚園,實在無須這麼快開始和學術有關的活動。我反而建議多讓孩子參加一些開心健康的活動,培養他們熱愛生命、主動學習才是上策!

還有,數學不是完成工作紙,別讓孩子有這錯覺!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-11 07:56 PM 發表

Hi ssaa,
我個女先3歲4個月, 唔係咁多種數學課程適合佢咁細個學, 我都係做左好耐research先報e.nopi, 亦只係學左唔夠4個月嘅事, 暫時覺得適合佢, 進度理想, 萬一佢升上去, 覺 ...

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-11 19:56 發表

Hi ssaa,
我個女先3歲4個月, 唔係咁多種數學課程適合佢咁細個學, 我都係做左好耐research先報e.nopi, 亦只係學左唔夠4個月嘅事, 暫時覺得適合佢, 進度理想, 萬一佢升上去, 覺 ...

好體諒你心情!因為我都係家長。

如果第日佢跟唔到就論盡。所以學定先都好似好應該,好似多保障,感覺安心。

原帖由 cstchan 於 08-12-12 13:00 發表
小孩子才唸幼稚園,實在無須這麼快開始和學術有關的活動。我反而建議多讓孩子參加一些開心健康的活動,培養他們熱愛生命、主動學習才是上策!

還有,數學不是完成工作紙,別讓孩子有這錯覺!

...

cstchan,

道理我是明白的, 但我個囡是主動學習型, 我幫佢都試過音樂,跳舞, 小厨師, 游泳等等嘅興趣班, 佢會叫我唔好報, 佢唔鐘意, 所以我唔逼佢, 遲d再試試看吧! 但佢反而會主動叫我報一些英文, phonics及數學班, 因為佢平時係屋企都好鐘意自己主動拎呢d書黎睇, 叫佢停都要講數至肯停, 亦會自己出數學題寫係紙考自己(e.g. 3+2=自己問完再自己填答案), 連瞓覺都要求口數1-100(Eng., Mandarin or Cantonese)至肯瞓架, 所以有時我都好寃枉, 成日比左d錯覺人地, 以為我好谷佢, 實情我連揸筆都冇教過佢。開心健康的活動? 勁多, 乜都去一餐, 我都想佢可以平衡發展, 好在佢都係開心果一名, 所以話每個小朋友都有佢獨特嘅性格。

原帖由 JESSTIFF 於 08-12-12 10:21 發表
our centre's teachers don't give stickers. only a comment per week on handbook. i looked at other kids' kumon handbooks, they have lots of stickers. so i guess it's the style of the owner/principal of ...

JESSTIFF,

Please check pm.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-12 16:01 發表

cstchan,

道理我是明白的, 但我個囡是主動學習型, 我幫佢都試過音樂,跳舞, 小厨師, 游泳等等嘅興趣班, 佢會叫我唔好報, 佢唔鐘意, 所以我唔逼佢, 遲d再試試看吧! 但佢反而會主動叫我報一些英文, phonics及數學班, ...

嘩!真係好羨慕你有個咁囡!

不如同大家分享一點樣先至可以生到一個咁好囡!(講笑)

不過我估如果你比你個囡學 KWIK Maths ,你同你個女都會開心到爆炸!

原帖由 ssaa 於 08-12-12 16:40 發表

嘩!真係好羨慕你有個咁囡!

不如同大家分享一點樣先至可以生到一個咁好囡!(講笑)

不過我估如果你比你個囡學 KWIK Maths ,你同你個女都會開心到爆炸! ...

ssaa,

唔好咁講, 佢唔夠瞓時都會變魔鬼架, 所以d playgroup都要安排佢瞓醒晏覺至得, 除左phonics要搭車, 其他都係屋企附近, 算幾理想。
KWIK Maths ? 可否比多d information? 適合幾歲小朋友架? 聽就聽過, 但我唔識人讀, 所以no idea.

Kumon 的確係可以培訓出 "人肉計數機", 但日本城10蚊都有部啦 ~

正經講, 讀 Kumon, 小朋友初小數學會好叻, +-X/速算好得, 要唸下轉彎果D就真係唔係好得 .....

jumbo_mandy,對不起,誤會了你,實在見得太多催谷孩子的家長!

不過,既然你的女兒那麼主動學習,更不應該因為堅持學習公文,因為她已開始生厭。

以下是我對坊間各類數學課程的所知﹝包括不同年級的,以供參考﹞︰

公文︰如你所說,操練

enopi︰有兩部份︰basic thinking math和critical thinking math,basic thinking 是計算的題目,critical thinking 是不用計算的題目,例如小學教的對稱。每次都有兩類的練習,練習彩色印刷,較吸引學生,英文編寫。

學林數︰學習如何解決文字題,按香港課程設計。

珠心算︰只學習基本運算,特別是教導學生把算盤存入腦內,好讓透過圖像加強運算能力。珠心算令一作用可讓孩子安定下來,亦可加強子腦部不同區域的協作。

kwik math︰也是學習基本運算,但不用列直式,只透過橫式便能做到。

每日一數http://www.learnlex.com/︰適合高小和初中的學生,題目都是精心設計,有挑戰性,但未必對學校課程有直接幫助。

奧數︰學習解決較難的題目,按題型來分類,不是按學校課程分類。只適合有一定能力的學生。對學校課程也是沒有直接的幫助。

個人建議待孩子在學校學習了基本運算才學珠心算和kwik math,因為可避免孩子不按老師要求完成家課和測驗!

參加學術有關的課程是其中一個滿足你孩子的途徑,另外也可善用網上資源,有些網站提供各類工作紙下載或設計,可能要花功夫,但可能更能滿足你孩子現在的需要,因為你可按孩子的需要給予不同類型的練習,不是單單數學或英文等。

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-12 04:01 PM 發表

cstchan,

道理我是明白的, 但我個囡是主動學習型, 我幫佢都試過音樂,跳舞, 小厨師, 游泳等等嘅興趣班, 佢會叫我唔好報, 佢唔鐘意, 所以我唔逼佢, 遲d再試試看吧! 但佢反而會主動叫我報一些英文, phonics及數學班, ...

原帖由 cstchan 於 08-12-14 09:03 發表
jumbo_mandy,對不起,誤會了你,實在見得太多催谷孩子的家長!

不過,既然你的女兒那麼主動學習,更不應該因為堅持學習公文,因為她已開始生厭。

以下是我對坊間各類數學課程的所知﹝包括不同年級的,以供參考﹞︰

公文︰如你所說,操練

e ...

Hi, cstchan,

不用對不起,因為我諗妳只係誤會哂, mixed up 了不同家長嘅發言, 妳可再看一次之前的post, 我個女係從未讀過公文的, 所以沒有開始生厭, 她現在讀的是她很喜歡的e.nopi, 不過我呢個阿媽亦都有記錯嘅地方, 就係佢唔係暑假開始, 而係10月中至開始讀e.nopi。 很多謝妳咁詳細分列出各數學課程的資料, 謝謝!

‹ 上一主題|下一主題