用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到聖瑪加利大取錄信未?
樓主: 周大嫂
go

收到聖瑪加利大取錄信未? [複製鏈接]

聖瑪加利大 AM and Victoria AM, which one would you choose?

I will choose SMM, as my girl is studying Kornhill Victoria, the teachers are so so.. commercial feel.

I also need to choose between
聖瑪加利大 and Victoria (Kornhill).

原帖由 babymok 於 08-12-14 01:29 發表
聖瑪加利大 AM and Victoria AM, which one would you choose?

Victoria (Harbour) VS St. Margaret Mary

I am quite confused.

For boy, how will be choose?

How's the English standard in SMM?

我囝囝收到 rejected 啦... 好唔開心...

正取上午 - June Boy

只係備取, 機會大唔大? --> 大, 一月尾有消息

interview有問am or pm --> 我緊堅持am

interview --> 表現可以+有些怕醜

維記 vs LLT vs SMG --> For boy, I prefer SMM, 經濟實惠, 校舍光猛, 校長有愛心!

我囡囡收到reject信..好唔開心呀
呀女in得最好的一間...
打電話去仲話無得做waiting, 因有好多waiting了...
好down, 見到咁多人都在諗要邊間..但我就....

-----------------------------------------
原帖由 lro14sheung 於 08-12-15 12:06 發表
我囡囡收到reject信..好唔開心呀
呀女in得最好的一間...
打電話去仲話無得做waiting, 因有好多waiting了...
好down, 見到咁多人都在諗要邊間..但我就....

你地的小朋友係埋細B呢? 因為學校講, 今年唔收11月/12月出世的細細B... 所以whatever小朋友表現有幾好, 都係reject! 我女都係其中之一!

so, just take it easy! 唔係因為小朋友唔o力... 只係無緣!

Hi jjtseung!

I am so sorry to hear that news from SMM! But don't give up, everything might change!

But I have some problems, would you mind to give me some comments between two schools, one is St Margaret Mary's 天主教聖瑪加利大 (A.M Class) & another one is ST. Paul's Church聖保羅堂 (P.M Class)!

原帖由 jjtseung 於 08-12-15 12:29 發表
你地係埋細B呢? 因為學校講, 今年唔收11月/12月出世的細細B... 所以whatever小朋友表現有幾好, 都係reject!

so, just take it easy! 唔係因為小朋友唔o力... 只係無緣! ...

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-15 12:46 發表
But I have some problems, would you mind to give me some comments between two schools, one is St Margaret Mary's 天主教聖瑪加利大 (A.M Class) & another one is ST. Paul's Church聖保羅堂 (P.M Class)!...

多謝你的關心!

我呢份人有個好處, 就係凡事隨緣, 上天會安排條最適合的路比我地行... 只要自己盡佐努力就得啦!

我記得你住中西區wor... 所以我就會揀SPC啦! 你仔日日走來跑馬地返學都幾遠下wor!

校舍我喜歡SMM的! SMM & SPC的師資全部都好有經驗, 有愛心, SMM的男女比例似乎均勻些, SPC似乎好少女仔!

兩間都係好學校啊! 恭喜你!

我都收到reject 信, 我個女十二月出世係細女, 其實都預左.

wheellun,
why you said "the teachers of Victoria are so so.. commercial feel"?
原帖由 wheellun 於 08-12-14 10:38 發表
I will choose SMM, as my girl is studying Kornhill Victoria, the teachers are so so.. commercial feel.

我囝囝當天係全部問題都答對晒. 如果有家長真係知道今年學校講明唔收Nov and Dec 小朋友的話 (小兒是11月小b) 咁即係唔關各位家長及你們小朋友的問題啦, 有時係講緣份, 佢地都唔收我囝囝啦, 我唯有積極在已收了囝囝的幾所學校內幫仔仔再抽Choose 啦.....有時我們做家長既都好頭痛, 幫仔仔choose 咗又驚佢唔鍾意間學校, 到時真係唔知點算好了.....

咩話 ?????  我個囡(11月)果日我都覺得佢幾好.....都係唔收, 原來係咁.....咁如果真係唔收11,12月d 細b, 咁點解重要我地去interview ??

原帖由 jjtseung 於 08-12-15 12:29 發表
你地的小朋友係埋細B呢? 因為學校講, 今年唔收11月/12月出世的細細B... 所以whatever小朋友表現有幾好, 都係reject! 我女都係其中之一!

so, just take it easy! 唔係因為小朋友唔o力... 只係無緣! ...

其實我都係baby kingdom 的討論區中見到有其他媽咪講的, 我都覺得係, 我朋友個女都係11月, 都唔收.....
如果收我諗都係(1) 天主教徒 (2) 有兄或姊在讀/曾讀

我昨天睇過一個家長話佢地係天主教徒不過都唔收...

原帖由 小豆豬 於 08-12-16 09:05 發表
其實我都係baby kingdom 的討論區中見到有其他媽咪講的, 我都覺得係, 我朋友個女都係11月, 都唔收.....
如果收我諗都係(1) 天主教徒 (2) 有兄或姊在讀/曾讀 mouth:" /> ...

原帖由 deerdeer 於 08-12-16 00:42 發表
咩話 ?????  我個囡(11月)果日我都覺得佢幾好.....都係唔收, 原來係咁.....咁如果真係唔收11,12月d 細b, 咁點解重要我地去interview ??

我稔有d學校收form時, 都未統計到究竟會有幾多大b去interview, 到佢哋deadline左, 見到大b已有一大堆(今年係多過往年好多小朋友), 咁佢哋先計到在大b中已有大把人揀, 所以已可放棄細b.  仲有d係兄姐讀緊 (係咪教友我稔無關), 所餘位都又少左, (如:培正年年都有咁多人去, 就有一早講明9月後出世唔收; 而今年kln區好多學校出結果時都係咁, 但就無一早講明)

講真學校有得揀就梗係大b, 其實我都覺以一般小朋友正常發展計, 年頭同年尾又真係爭好遠.

我女都係11月, 但我哋放棄左無in, 當時, 我都稔緊自己有無做錯, 而家聽到學校係咁做法, 咁就當自己賺左半日時間!

下.. 原來有講明唔收11,12月出世細b.. 我知道就唔浪費時間去interview la.. 又要趕影相.. 又要買郵票..
同埋我覺得個小朋友個日interview ok ga//
所以我收到封reject letter.. 我都有d surprise
:-P birdbird :-P

吓! 真估唔到天主教徒都唔收,有點失望~~
我地都係天主教徒,但幸運地阿囝入到下午班
但朋友個囡11月出世只係後備生
另阿囝既同學仔(全是大b)都入到下午班

原帖由 七點半 於 08-12-16 09:33 發表
我昨天睇過一個家長話佢地係天主教徒不過都唔收...
‹ 上一主題|下一主題