用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸大附屬幼稚園好唔好?please help
go

浸大附屬幼稚園好唔好?please help [複製鏈接]

各位︰

請問浸幼好唔好,如果想升讀浸小難唔難,係唔係一條龍?
好多人話佢太淺,英文唔夠好,但我又覺得佢的教學法幾能啟發學生,有無讀緊的家長可以比D意見?

謝謝。
   0    0    0    0

家長幫下手啦....

小女現讀浸幼k3, 與浸小不是一條龍的, 祇是浸小會給予一定學位俾浸幼生, 小女也有部份同學考不到....
至於英文課程, 浸幼的確少堂數, 因為d時間用作做project,啟發學生, 要看家長怎樣取捨, 針也沒有兩頭利.....
自覺浸幼學生考小學也不比別人輸sit呢

原帖由 Jayden媽 於 08-12-8 19:46 發表
各位︰

請問浸幼好唔好,如果想升讀浸小難唔難,係唔係一條龍?
好多人話佢太淺,英文唔夠好,但我又覺得佢的教學法幾能啟發學生,有無讀緊的家長可以比D意見?

謝謝。 ...

I know the project -based scheme can really train up the students' brain and thinking skill! It is good in my mind.

請問有無媽咪有過往浸幼派小一D資料呢?

原帖由 howto 於 08-12-12 00:33 發表
小女現讀浸幼k3, 與浸小不是一條龍的, 祇是浸小會給予一定學位俾浸幼生, 小女也有部份同學考不到....
至於英文課程, 浸幼的確少堂數, 因為d時間用作做project,啟發學生, 要看家長怎樣取捨, 針也沒有兩頭利.....
自覺 ...

同意!針無兩頭利,注重英語教學的幼稚園多的是,但浸幼這類以啟發幼兒,令孩子喜愛學習,學會學習,並尊重每位小朋友都是一個個體,有不同能力和進度的幼稚園卻不多。若浸幼將用作啟發孩子的時間來增加英/普的學習,反令我卻步。
我的大孩子也是浸幼的畢業生,現在在一間以英/普為主的小學讀小四了,這三年多以來,她的學業進度並沒有跟不上的情況,反而當年在浸幼所得的,令他這三/四年來受用良多,他喜愛學習,對學習積極和認真,上年還有幸得到學校的小小加許,在多謝現小學老師們教導的同時,亦衷心感謝幼稚園老師們對他的啟發和引導!

真係好多謝各位浸幼家長的意見,我十分認同浸幼的教學理念,我覺得建立自信,學會學習真是很重要。如果係咁,相信語文唔會差得去邊,因為佢地鍾意學野嗎。

其實我係中學老師,我發覺這也是學習的新trend,學習需要好多skill,而我相信浸幼一定可以從小啟發佢地學習到呢D技巧。

起初我真係唔太了解浸幼,而家有左你地的資料,我已選定了,多謝你地。

原帖由 Aimee 於 08-12-12 14:47 發表

同意!針無兩頭利,注重英語教學的幼稚園多的是,但浸幼這類以啟發幼兒,令孩子喜愛學習,學會學習,並尊重每位小朋友都是一個個體,有不同能力和進度的幼稚園卻不多。若浸幼將用作啟發孩子的時間來增加英/普的學習,反令我卻步。
...
‹ 上一主題|下一主題