用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教升中! (觀塘區)
go

請教升中! (觀塘區) [複製鏈接]

我仔仔小六第一次考試情況如下:-
中文閱讀 : 87  聆聽 : 80  寫作 : 71
英文閱讀 : 60  聆聽 : 90  寫作 : 67
常識 : 75
數學 : 61
操行 : B
課外活動 (學校) : 劍擊, 交通安全隊
請問我選校 次序 現要如何放位置? 另自行我應試那兩間好呢? 煩請詳加說明, 十分唔該你咧!
聖言中學
順利天主教中學
中華基督教會蒙民偉書院
觀塘官立中學
新生命教育協會呂郭碧鳳中學
基督教聖約教會堅樂中學
聖公會梁季彝中學
仁濟醫院羅陳楚思中學
五邑司徒浩中學
寧波第二中學
寧波公學
觀塘功樂官立中學 (呢間從各方收集既資料比我既想法-校風一般!)
中華基督教會基智中學, 聖公會基孝中學 (呢兩間我唔係太鐘意,因為從各方收集既資料比我既想法!)

讀緊樂華天主教,英數一直都唔合格廿三十左右,中常就70-80左右,其他都係平平,操行B~C),佢冇參加任何課外活動(因為我要返工,唔放心,怕佢自己會周圍去,平日放學比佢返補習班,但冇咩幫助=__=)佢到目前黎講都好彩唔壞囉,仲幾小朋友...放假多數玩遊戲機同跟我地行街等,但就唔多溫習囉!
明年要升中,我十分迷茫,我唔知點好...
成績表亦冇講名次,佢係band ?根據上面既資料認定/估計呢?
佢可以選擇邊d學校? band 2 得唔得?邊幾間放頭? 1-10個志願我應點放? 自行又應試那兩間? 例如:
聖言中學
順利天主教中學
中華基督教會蒙民偉書院
觀塘官立中學
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 (我幾鐘意,因為收集各方資料都有唔錯既評價!)
聖公會梁季彝中學
仁濟醫院羅陳楚思中學
五邑司徒浩中學
寧波第二中學
寧波公學等
(請加以說明)
如/仲有其他校風好既中學,可否提供詳加說明
(唔要copy例如d學校website資料,想要經驗/觀察等自己分析資料,好重要!!)
我應該點揀選校,我知佢成績唔得,所以我十分注重校風!
請大家幫忙比意見選校,有咩可能性/合適學校介紹?我要點填選?(最好詳加說明)
<<特別係已讀緊間學校既評論亦希望可提供意見及資料>>
   0    0    0    0

本人就讀福建中學,並為福建中學親善大使隊,你可加入以下MSN 詢問問題。
[email protected]

hi, 吔有親善大使隊?
係幫學校宣傳嗎?
好開心加入這個大家庭............

Band 1個d唔洗想 la.
一定無面試 chance

福建中學:每位小六生到本校申請面試均一定有機會進行面試!絕不會因為任何事情而拒於門外。放心=)

可否說一下面試形式
個人/ 小組 ?
要見家長嗎 ?
用什麼語言面試 ?
有學術性方面, 例如問數, 讀文章之類嗎 ?

煩指教
‹ 上一主題|下一主題